Mål, plan och verkan

Jag tjatar ju alltid om detta. Sätt upp ett realistiskt mål, gör upp en plan som är möjlig och så följ denna slaviskt. Enkelt eller hur? Och ändå så har många väldigt svårt att göra just detta. Kanske är du ointresserad av att ha en plan och bara rör dig så mycket du har lust till. Det är helt ok men nu vänder jag mig till dig som har tänkt dig att förändra din kropp. Du vill bli starkare och snyggare. Du vill få bättre kondition och så vill du stanna där….och inte återgå till den punkt du startade ifrån. Så hur gör man då?

Ett mål. Det måste vara realistiskt utifrån dina träningserfarenheter, utifrån dina möjligheter att träna och med hänsyn till hur du är skapt. Jag kan bara utgå från min egen kropp. Jag har alltid varit lång och senig. Jag är inte byggd som en stubbe och kan aldrig få kralliga ben…hur mycket jag än tränar. Kanske om jag kunde lyfta vansinnigt tungt och dessutom proppade i mig helt vilt med kalorier men….det varken kan eller vill jag så jag får helt enkelt acceptera att mina ben inte kan bli bulliga stockar. Resten på kroppen rår jag på. Jag kan bredda mina axlar, mejsla fram ytterligare muskler på ryggen, få en plattare mage osv. Du måste alltså ta hänsyn till hur du ser ut. Är du kraftigt byggd så glöm piprensare till ben. Försök att vara snäll emot dig och kämpa för vad du verkligen KAN förbättra istället för att snöa in på vad du inte kan ändra på.

En plan. Ta hänsyn till hur mycket tid du kan lägga på träning, utgå från den kondition du faktiskt har och börja inte löpa milspåret på otränade ben. Att försöka nå höga höjder innan man klarar de låga är inte smart och brukar resultera i att allt går åt skogen. Man skadar sig eller ledsnar redan i startblocken. Skynda långsamt och rita upp en hållbar plan. Skaffa en träningsapp eller en dagbok där du skriver upp vad du gör och vilka vikter du använder. Det är vansinnigt roligt några månader senare när du ser hur mycket starkare du har blivit. Mät lår, vader, midja, rumpa och så mäter du igen om en månad. Vare sig du vill lägga på några cm här och där eller ta bort så är det kul att följa utvecklingen.

Och när du har den där planen….svik dig inte. Strunta inte i träningen för att du inte är motiverad. Bara gör det du ska. Ungefär som ett arbete. Så småningom så slutar man att fundera så mycket. Träningen blir en rutin. Något vardagligt som måste göras och när du väl står där och har nått ditt mål så har du inspiration så det svämmar över. Vi skapar motivation genom framsteg.

Det här låter kanske onödigt men jag vill påstå att ett mål och en plan är en förutsättning för att du ska lyckas med vad du har tänkt dig. Har du en PT så hjälper ju denne dig men om du inte har det så är ovan nämnda idé något att satsa på.

Jag publicerade en bild idag i en träningsgrupp och även på mitt Instagram. Det är en bild där jag är 18 år, 34 år och en bild tagen idag, 62 år gammal. Jag har aldrig tillåtit mig att tappa formen. Jag har inte ”varit duktig”, eller ”jobbat bra”! Det är en livsstil. Det är mitt sätt att leva. Jag är en aktiv person och har varit det hela livet. Självklart har det gett mig en stark fysik. Precis som alla andra har jag råkat ut för sjukdom och annat under resans gång men jag har alltid haft min starka fysik att tacka för snabb återhämtning. Ju äldre jag blir desto mer elände kan drabba mig så att sluta träna finns inte på kartan. Jag utmanar mig istället lite till och lite till. Det går alltid att förbättra rörlighet och kondition. Det går alltid att utveckla muskler. Det är inte ett hinder att vara äldre. Det är inte lika enkelt utan det kräver ett engagemang och lite pannben. Du måste ta i. Ut ur komfortzonen. Anstränga dig lite till. Lyfta tyngre. Träna fler timmar….osv. Träna hårdare helt enkelt.

Så, jag sätter hela tiden nya mål. Mitt mål var att komma i toppform till min 62-årsdag. Den var igår och jag är ganska nöjd. Skulle kanske ha kunnat tighta till mig lite men jag avskyr att vara hungrig så nej, detta är good enough!

Nu har jag satt nästa mål. Det gäller rörelseträning mer än styrka. Jag jobbar för att öka rörligheten i höfterna och axlarna. Det har jag nytta av i boxträningen och alla, precis alla har nytta av att vara rörliga i framför allt höftleden. Jag har visat den filmen förut men gör det igen om du har missat den. Det kan se enkelt ut men lura dig inte. Det är jobbigt som attan. Jag har med den här övningen i min uppvärmning. VARJE dag!

Idag är kroppen en smula sliten efter hård träning i förrgår men…..med en rejäl uppvärmning ska jag nog fixa veckans roliga timme…boxträning. Att träna med träningsvärk är inte farligt men det kan ju hindra från att man får ut det man vill av träningen. Det brast i min planering men det får gå ändå!

Kaffet är urdrucket och klockan är 05. Det är 7 grader ute och perfekt för de små hundarna att gå en promenad innan solen stiger och det blir varmt igen. Önskar dig en fantastisk dag! =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: