Räknas utsidan?

När vi pratar träning så är det oftast inte rumsrent att faktiskt sträva efter ett visst utseende. Det är ytligt, oviktigt och det är ju ”ändå insidan som räknas”! Eller hur? Men…om det fanns en dryck som gjorde att vi alla blev vältränade och snygga så skulle vi alla sörpla i oss den. Begärligt. Faktum är att det är psykiskt tillfredsställande att trivas med sin utsida.

Här brukar jag få mothugg. Jag har minsann ont här eller där och kan inte träna pga det….jag har IBS och min mage ser alltid gravid ut HUR lite jag än äter….jag är byggd så här…..jag kan aldrig bygga muskler för att….och blablabla. Jag har hört precis alla försvar och hinder. Och, jag säger bullshit! Faktiskt. Det finns ALLTID någon del av kroppen som du kan träna även om något annat gör ont och den här svullna magen beror i stort sett alltid av att du äter för mycket och rör dig för litet. Surt att höra men SANT!

För att magrutor ska bli synliga måste din fettprocent ner. Du kan träna till förbannelse och aldrig någonsin se en deffad muskel om du inte samtidigt ändrar ditt ätande. Du kan inte punktbanta, inte punktträna. Det finns bara en enda väg…..mindre kcal in och mer kcal ut. Ändra din matsedel och öka förbränningen.

Är det då viktigt att ha en platt mage? För mig är det absolut viktigt. Ännu mer viktigt är att magen är stark. En stark framsida ger en stark baksida. Muskler ger stabilitet och styrka. Muskler ger bra hållning. Muskler förebygger skador, hjälper vid artroser och är vansinnigt snyggt. I mina ögon ska väl tilläggas.

I den här diskussionen brukar någon alltid någon kvinna säga – och jag ser det som ett okunnigt försvar – ”jag vill inte bli så där muskulös så jag vill inte lyfta vikter”! Det är en urfånig kommentar. Det tar åratal att bygga en muskulös kropp. Åratal med stenhård träning och en noggrann kostplanering. Bara för att någon tar sig till gymmet och drar i lite maskiner 3 dagar i veckan så blir man inte en muskelknutte. Det kräver betydligt mer ansträningning än så.

Vill du bli vältränad? Vill du få bort dina bilringar? Vill du få god kondition och bli i en bättre form? Då måste du slita lite. Det räcker inte med en promenad och lite hafsig träning utan en plan oavsett om du köper ett svindyrt gymkort. Du måste ta i. Du måste anstränga dig. Äta bra kost. Sätta ditt välbefinnande, din kropp och det du gör högt på din lista över vad som ska prioriteras. Det är ett arbete som aldrig tar slut. Bara för att du till sist får din fysiska förändring så är den inte där per automatik. Du måste fortsätta.

Vill du inte utan säger…jag vill bara röra på mig för att må bra. Jag går mina promenader, det får räcka. Jag gympar lite i hallen. Fine! Det är ju detta som är så bra. Vi gör precis som vi vill. Det är ok. För mig får du sitta i soffan och bara äta om du nu önskar det. Men, vill du ändra på ditt liv och din kropp så gäller andra regler. Och det har ingen som helst betydelse hur du ser ut idag. Om du är överviktig, aldrig har tränat, är över 60 eller var du nu befinner dig i livet. Det går att åstadkomma under oavsett. Allt går att förändra. Jag har sett det så många gånger. Jag syr bikinis till atleter och har sett otaliga kvinnor och män som börjat sin resa med övervikt och ändå stått där ett par år senare med skulpterade kroppar. I alla åldrar. Kvinnor utan barn och med fem barn, kraftigt byggda kvinnor, magra kvinnor, män med ölmage utan rumpa…..! Alla kan förändras men det krävs ett hårt arbete.

Så igen. Vill du bli en bättre fysisk variant av dig själv? Sätt igång idag. Du har inget att förlora men allt att vinna. Både utseendemässigt och för ditt framtida liv. En stark kropp är guld värd den dag sjukdom drabbar oss. En stark kropp ger dig större självförtroende och en bättre självkänsla. Och….alla….precis alla…..kan åstadkomma den förändringen. Om vi vill!

Det finns uppsjöar med träningstips, träningsprogram, träningsidéer, dieter och allt annat tänkbart online men för dig som verkligen vill satsa på dig själv så rekommenderar jag att ta hjälp. Av en PT, av någon du vet är kunnig på riktigt – inte bara en kompis som börjat på gym! Se till att få en kostplan, en träningsplan för att nå ett delmål ni sätter upp tillsammans och sen……sen kör du! Så det ryker! För en starkare framtid, friskare…..och snyggare! Det senare kommer nämligen på köpet! 😉

4 kommentarer på “Räknas utsidan?

 1. Så uppfriskande att läsa det du skriver… och jag håller med dig.
  Jag vill viktminska därför att jag vill bli snyggare. Jag vill träna för att få muskler, forma kroppen och bli snyggare. Men så mycket skit jag får om jag säger det… i allmänhet, men inte av de som gymmar. 🙂
  Det jag tycker är tröttsamt att höra är kvinnor som inte vill styrketräna eftersom de ”inte vill bli muskulösa och se ut som män”. Breaking news… det kommer aldrig att hända, så träna på! 😉

  Gillad av 1 person

  • Jadu, det är just den där biten som blir så fel. Klart vi vill vara fina, snygga, vältränade. Det är dock få som orkar ta sig dit och då radar man upp hinder och försvar. Muskler som män får inte kvinnor om vi inte trycker i oss steroider och det är så fåniga kommentarer. Fortsätt att träna! Sluta aldrig. 😃

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: