Roddmaskinen…en favorit!

Dagens träningspass kommer att bli snällt. Jag har fortfarande en rejäl träningsvärk efter mitt benpass för tre dagar sedan. Det har nog aldrig hänt förr att jag fått ”njuta” av min träning SÅ länge. Hur som helst kan jag röra mig lite bättre idag så ett kortare och inte alltför intensivt pass står på programmet.

Jag vill slå ett slag för roddmaskinen. Rodd i kabelmaskin har varit ett inslag i mina träningspass under många år men roddmaskinen har jag förälskat mig i på senare tid. Det är roligt och jädrar i min lilla låda var det utvecklar rygg och axlar. Och inte bara det utan rodd ger utmärkt helkroppsträning. Även ben, rumpa, bål och armar tränas effektivt samtidigt som din kondition förbättras rejält.

Men…du måste bemästra tekniken. Annars går du miste om effektiviteten i rodden. Maskinen är perfekt till intervallträning eftersom man snabbt kan ändra tempot. Hur jobbigt det ska vara ställer man in på svänghjulet som sitter på sidan. De flesta ställer in alldeles för hög belastning i början vilket får tekniken att fallera och man får sämre träningseffekt. Någonstans mellan 6-8 är lämpligt.

Ett vanligt nybörjarfel är att man använder armarna för mycket och benen för lite. Så hur ror man? Kort och gott, sträva efter att hålla ryggen rak, skjut ifrån med benen och vänta med att dra med armarna tills benen är helt utsträckta. Ha kvar hälarna i fotstöden när du drar dig bakåt för att få ut mer av rörelsen. Och håll ett stadigt grepp om handtaget.

När du ror ska du tänka dig en trestegsprincip som går ut på ben – rygg – armar. Börja med att skjut ifrån med benen. När benen är raka är det ryggens tur, då böjer du dig lite bakåt med överkroppen. Till sist kopplar du på armarna och drar handtaget mot bröstet. Följ sedan samma princip baklänges. Så fort handtaget har nuddat bröstbenet rätar du ut armarna. Efter det kommer du upp med ryggen och till sist böjer du återigen på benen. Håll en så rak rygg som möjligt genom övningen.

Likt ett marklyft så vill du både jobba med ben, höft och rumpa i den här övningen. Så se till att hålla raka knän och att de konstant pekar upp mot taket. Många kan lätt falla ut med knäna och placera överkroppen i startläget för att de är rörliga.

När du ror ska du ro i en så kallad rak linje, vilket betyder att du ska hålla handtaget och den tillhörande ”kedjan” i samma raka linje som du automatiskt får när du har armarna helt utsträckta. På samma sätt bör du sträva efter att handtaget ska dras in under bröstet, återigen med kedjan i en rak linje. Undvik att luta dig för långt tillbaka i draget. Det har ingen funktion.

Leta på en maskin redan idag! 😉

2 kommentarer på “Roddmaskinen…en favorit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: