Dieter och viktnedgång!

Jag läser inlägg på inlägg från unga tjejer, unga grabbar, äldre tjejer och äldre grabbar om en önskan att tappa vikt, bli tightare, bli av med magen osv i all oändlighet. Jag kan förstå att det är jättejobbigt att dras med övervikt och jag tycker, för din hälsas skull, att du ska försöka ändra din inställning till mat så att du inte överäter men…låt inte viktnedgång bli en never ending story.

Krångla inte till det! Sluta banta. För alltid. Använd ett klassiskt och enkelt sätt att bli av med överflödskilon. Tallriksmodellen. Töntigt? Gammalmodigt? Möjligt, men väl fungerande. Och det enda sättet som i längden kommer att ändra dina matvanor!

  • Den första delen består av grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken fyller du med livsmedel från denna grupp. Den som inte rör sig så mycket kan låta grönsaker och rotfrukter fylla halva tallriken.
  • Den andra delen är potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Välj i första hand fullkornsvarianterna. Den som rör sig mycket kan göra denna del ännu större.
  • Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter.

Låt inte bli att äta. Om du gör det så sjunker ditt blodsocker och det är då suget kommer efter allt skräp som är svårt att motstå då hungern kickar in. Ät frukost. Vill du ha mackor och kaffe – ät mackor och kaffe. Bröd är ju bannlyst numera men jag kan faktiskt inte leva utan bröd. Älskar mina mackor och inget kan få mig att avstå men….jag äter bara två under en hel dag. Att tvinga sig äta havregrynsgröt med jornötssmör, kokosolja och proteinpulver i någon osmaklig röra fungerar inte. Jag har provat det där. Fick recept på en zucchinigröt av någon PT och det var nog det absolut värsta jag någonsin ätit. Att försöka gå ned i vikt genom att äta äckliga saker är dömt att misslyckas. Dra ned på mängden och ta bort allt skräp.

Jag behöver inte rabbla vad som är skräp för det vet du. Själv är jag ganska bra på att inte äta pizza, hamburgare, kebabtallrikar, pommes, läsk, bearnaissås, korvbrickor, chips osv. Men, jag gillar inte något av det så då är det inte så svårt. Däremot älskar jag kaffebröd och choklad. Jag äter kaffebröd och choklad….men inte alltid. Någon gång i veckan så stoppar jag i mig något gott. Klart vi måste. Om vi håller oss till en nyttigare variant av oss själva resten av dagarna så får vi faktiskt hoppa av det tåget vid en station ibland och ta en paus. Bara en liten paus…sedan hoppar vi på tåget igen för annars kommer vi inte fram till målet. Eller hur?

Jag tror…och det är MIN tro…att så fort du säger dig gå på någon form av diet så har du genast din kropp emot dig. Den kommer att sukta efter precis allt som du ska avstå ifrån oavsett vad den där korkade dieten heter. Sluta banta. Ändra ditt ätande och tala inte om för din kropp att du gör det. Den kommer att märka det och snabbt och glatt svara upp med att på ett väldigt enkelt sätt bli hur tight du vill istället för att protesterande tvingas genom ett hungertillstånd till beach 2020 eller vad du nu strävar till. Ska du tävla i fitness måste du leva efter helt andra principer under din satsning men jag menar dieter generellt för dig som bara vill leva lite sundare.

Är du hungrig på kvällarna…koka ägg. Ät 2 eller 3 eller 4. Ägg mättar och är hur nyttigt som helst. Jag brukar stoppa i mig minst 3 för att vakna hungrig är det värsta som finns. Om jag ändå vaknar med en knorrande mage så ligger min nödmat på sängbordet…en banan. Man måste tänka efter före. Planera din hunger brukar jag säga. Se till att det finns BRA alternativ att ta till när du blir sugen. Riskakor med jordnötssmör är en bra lösning till fikat. Inte ett helt paket då utan några stycken. Använd förnuftet.

En tjej som mådde dåligt av sitt matmissbruk hörde av sig till mig på messenger. Vad ska jag göra? Hur ska jag äta? Jag hatar mig själv osv. Hetsätning är en ätstörning och har egentligen inte med mat att göra. Vid matmissbruk – kontakta en psykolog. Det missbruket, precis som alla andra missbruk, sitter mellan dina öron och är jättesvårt att komma tillrätta med utan professionell hjälp. Ingen diet i världen kan hjälpa dig.

Vad vi mer måste tänka på är vad vi strävar efter för ideal. Är du skapt som ett sugrör eller inte? Kanske har du en mer kompakt kropp med kraftig benstomme? Då kommer du aldrig att se ut som en piprensare hur mycket du än försöker. Precis lika lite som att jag kan få biffiga lår. Det är en fysisk omöjlighet. Vi måste gilla oss själva som vi är. Var realist och sätt upp mål som du och din kropp kan nå. Ha förståelse för att dina kanske av arvsanlag smala vader inte KAN bulla ut som på en bodybuilder. De kanske kan bli betydligt mer välformade än vad de är men ha inte orealistiska förväntningar.

Var snäll mot dig själv och ta fasta på det som är riktigt bra med både kropp och knopp. Släpp fokus på det du inte kan förändra och ta tag i den andra biten. Bestäm dig för att styra mot en möjlig slutpunkt och inte en utopi. När du kan parkera snyggt dit du har navigerat så ser du ut en ny slutpunkt och kör vidare i din livsresa. Men kör inte för fort! Det tar tid att ändra vanor och det tar tid att ändra kroppens utseende. Gasar du över din förmåga kör du garanterat i diket och det kan vara svårt att ta sig ur..

Tänk på att om du har övervikt så kom den inte över en natt. Det kommer inte heller att ta en natt att bli av med den. Go slow with the flow!

2 kommentarer på “Dieter och viktnedgång!

  1. Tack 🙏🏼 för att du inspirerar med din enkla inställning till träning, pannben och klokheter🤗

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: