En av de där nätterna igen…

En där sömn är bristvara och tankarna svämmar över. Vaknade vid 02 och då kickade världens alla sorger in. Vad är meningen med livet och allt det där. Herregud…som om jag skulle kunna lösa den gåtan? Ändå fick de olustiga funderingarna fäste. Blir så förbannad på mig själv som upptar min tid med existensiellt grubbel! Efter någon timme börjar magen knorra och uppför sig som om det vore morgon. Hela kroppen liksom jävlas. Sova? Big nono…här ska vi ligga vakna med tusen trista tankar, börja svettas och bli hungriga.

Det var bara att tassa ned, göra en macka, dricka ett glas mjölk och prova igen. Skulle John f-n Blund segla in denna gång? Ljudboken på så lågt att jag knappt hörde och till sist måste jag ha slumrat till för nästa gång jag vaknade satt en liten hund bredvid mitt huvud och tyckte det var dags att gå upp…..4.20!

Jag funderar starkt på om jag ska ha en vilodag eller inte. Vad är slitet på min kropp denna dag? Ofta så vilar man från träningen utan att tänka efter om det faktiskt behövs en total vila eller bara är en kroppsdel som är sliten. Är armarna helt slut av träning så kanske benen fortfarande är brukbara och tvärtom. Eftersom jag – och fler med mig – mår mentalt bättre av att träna en stund så brukar jag försöka göra något i alla fall. Det kan räcka rent psykiskt att bara sätta mig i roddmaskinen och ro 2000 m samt köra lite mage eller något annat kort pass. Tror det får bli precis något i den stilen och lite slagträning på säck. Benen är lite använda så de kan få gå en långpromenad men slippa trappa och hopprep denna dag.

Tänk så snäll hjärnan är om vi pratar vett med den. Nu tycker jag att det där hopprepet är riktigt kul. Från början var det dödsångest efter några minuter. Nu har jag det som en dagligt inslag i min träning liksom trappan. Det handlar om att bestämma sig precis som med allt annat. Jag har bestämt att trappan, roddmaskinen och hopprepet är min uppvärmning and so be it.

Varför jag väljer dessa tre manicker? Trappan är en grym historia. Det är nog den jobbigaste maskin jag någonsin använt och den är fantastisk i många avseenden. Dels bränner det energi till tusen att trampa i den och dessutom bygger den rumpa och lår. Använder du den varje gång du tränar så händer det grejer men…som med allt annat….inte för mesigt. Inte för sakta och inte för kort stund. Dock, har du aldrig provat den så måste du börja där då den är så sjukt jobbig att ingen klarar att ösa på från första stund även om man kanske normalt springer marathon. Helt annan sak att kliva uppåt än framåt.

Roddmaskinen är effektiv för hela kroppen. Rodd ger utmärkt helkroppsträning. Ben, rumpa, bål, rygg och armar tränas effektivt samtidigt som din kondition förbättras rejält. Ställ inte in för tung belastning även om de första roddtagen känns lätta. Många gör misstaget att ta i för mycket med armarna. Det är ryggen som ska hålla i det mesta av belastningen. Mycket fiffig maskin som du enkelt kan köra intervaller i. Det går snabbt att ändra tempo och det finns en tydlig display så att du kan hålla koll på hur lång sträcka du ror.

Hopprepet….När du hoppar hopprep tränar du alla muskler i kroppen. Det använder dina övre, lägre och kärnmuskler. Du använder biceps och triceps för att hålla repet i rörelse, och den konstanta rörelsen tonar och stärker dessa muskler. Samtidigt använder du bukmusklerna för att hoppa. Övningen tränar även dina ben….quadriceps, sätesmuskulatur, baksida lår och vader. Det är rejält konditionskrävande så även hjärtat får jobba.

Många är livrädda för att konditionsträna samtidigt som de kör ett styrkepass. Det anses hämma muskeltillväxt. Jag har aldrig ens brytt mig om den saken men å andra sidan strävar jag inte efter ridbyxlår och en ryggtavla bred som en lagårdsdörr. Jag vill ha en stark fysik och en riktigt bra kondition. Om jag får några cm mindre muskulatur skiter jag fullkomligt i. I slutänden är den allra viktigaste muskeln vårt hjärta och det är trist om det är bortglömt under många år.

Jag slår ett slag för trappa, roddmaskin och hopprep idag. 3 fantastiska sätt att komma i bästa form utan att för den skull bli tanig som en piprensare. Var inte rädd att flåsa lite trots att du styrketränar. Det blir inte en platt löparrumpa av trappan. Det här är 2 bilder med några år mellan. Den vänstra är när jag var en nitisk löpare och den högra när den biten är nedlagd och jag har mosat trappa i ett par år. Viss skillnad. Så pået bara. Var inte rädd för att svettas lite. Det hindrar inte att du skulpterar fram fina muskler! Ha en bra tisdag!

2 kommentarer på “En av de där nätterna igen…

  1. Hej på dig,samma sak här,vaknade strax efter två. Gick på muggen tillbaks till sängen.Skönt sova några timmar till.Det tog inte lång tid innan hjärnan satt igång.Till slut var det bara att gå upp.Det lugnade ner sig efter ca 30min.Vaknade sedan som vanligt halv sex.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: