Styrketräningens fördelar…

Varför lyfta vikter? Man kan ju lika gärna gå med stavar eller löpträna?Eller köra zumba och yoga? Men…är det verkligen precis lika bra? Att röra på våra kroppar är på något sätt urmeningen med livet. Vi är inte gjorda för att tillbringa dagarna stillasittande. Det finns ett facit på vad som händer ifall vi gör det. Vi blir feta, slöa, får högt blodtryck, diabetes, hjärtproblem och mår allmänt skit…….när vi åldras.

Kanske känner du inte av det här då du fortfarande är ung men sanningen kommer ikapp dig. Var så säker. Om du inte använder din kropp så blir ditt skelett skört. Din muskulatur förtvinar och du åldras i förtid. Vi tar den här förfärliga sanningen EN GÅNG TILL!

Redan i relativt tidig ålder börjar man att förlora muskelmassa. Om man inte gör något för att förhindra den utvecklingen, så kommer en vuxen man från det han är 30 år i snitt att förlora cirka 3 kilo muskelmassa per årtionde. Det innebär att man som 60-åring kommer att ha förlorat hela nio kilo ren muskelmassa om man inte gör något aktivt för att undvika det. Sug på den en stund!!

Studier har visat är att all träning visserligen är bra eftersom all träning ger positiva hälsoeffekter. Men – om man ska kunna bibehålla sin muskelmassa krävs det att man styrketränar. Stavgång och gympa är visserligen bra för hälsan, men det påverkar inte muskelförtvining. OCH….SKA MAN BEHÅLLA MUSKELMASSAN SÅ KRÄVS DET STYRKETRÄNING!!! Och för att få bra effekt krävs det dessutom styrketräning med TUNG belastning vid få lyft. Det handlar alltså om intensiv styrketräning. Dock är det är viktigt att man börjar med låg belastning ifall man aldrig har tränat tidigare och därefter öka på belastningen gradvis.

Men den här starka kroppen vi vill ha….hur ofta ska vi röra på oss? I tidningar står det ju ideligen att vi når toppform med 20 min lätt träning om dagen. Det är lögn! Du måste träna tuffa pass flera gånger i veckan. Utmana dig själv. Börja lätt om du är nybörjare och så successivt höja dina vikter, öka din intensitet. För att muskler ska växa och bli starkare krävs det att det gör lite ont.

Sätt dig inte på rumpan och vila ifall du får träningsvärk. Genom att ta vara på vilodagarna så förebygger du både trötthet och muskelvärk, och gör kroppen redo för ännu hårdare träning. Återhämtningsträna…dvs, träna en muskelgrupp där du INTE har träningsvärk eller träna samma muskler med lätt belastning. Att ha en vilodag betyder inte sofflocket.

Glöm inte heller ditt hjärta. Det är kroppens viktigaste muskel och behöver ansträngas precis som alla andra muskler. Att som styrketränande ta 20-30 min varje dag och öka pulsen gör inte avkall på dina övriga resultat men ger dig en klar fördel när du blir äldre. Ett vältränat hjärta är en förutsättning för att må bra högt upp i åren. Pulsen ska upp över 130 minst 20 min per dag! Pränta in det.

Många tränar hemma. Någon gör det stenhårt och fantastiskt bra men de flesta drar lite i ett gummiband, balanserar på en pilatesboll och gör några situps. Det räcker inte. Det är bra men…är inte nog. Gummiband kan vara fan så jobbigt men då krävs det att du verkligen vet vad du gör. ”Hemmaträning” har en tendens att rinna ut i sanden. Har provat själv och har haft crosstrainer, löpband, en maskin med alla tänkbara möjligheter att lyfta, dra och pressa, pilatesbollar, vikter osv. men……det är inte roligt i längden. Det blir inte samma sak. Jag kanske får på nöten här men jag vet att jag har rätt. Du kommer aldrig att utvecklas så bra hemma på ditt köksgolv som du kan göra på gymmet. Basta!

Idag ska jag träna ihop med en kompis. Ska jaga honom lite så att han får fart på pulsen. Killar med stora muskler missar oftast det där med kondition. Starka och….stela….i många fall! 😉 Idag ska vi köra en roddintervall, hopprep och en liten ”cirkel”. Den sistnämnda är direkt hämtad från min boxträning häromdagen. Min alldeles egen Hitler som drillar mig i boxträning är PT inne i Örebro och har massor av idéer. De här små enkla och förfärliga!!! övningarna har jag tagit från henne. Jag lägger upp en film senare under dagen. Om du envisas med att träna hemma på mattan så passar dessa utmärkt även där! 😉 See you later!👋

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: