Lite tips till dig med problem i ländrygg…

Än en gång….jag är inte allvetande eller något proffs. Bara tillräckligt gammal och nött för att ha varit med ett tag. ”Ont i ryggen” har följt mig genom livet sedan jag var i 16-årsåldern. Orsakerna har varit många.

En gång i tiden levde jag på höga klackar. Min garderob var fylld av dåtidens platåskor, de ena högre än de andra. Helt otroligt att jag lyckades balansera runt på dom där hela dagarna. De på bilden här nedan köpte jag på Sko-Uno i Stockholm för sisådär 46 år sedan. Mocka med äkta ormskinn. Förfärligt obekväma. De fanns så sent som för ett par år sedan fortfarande att köpa i butiken som finns kvar med ett speciellt sortiment. De kostade 5000 kr! Det var dock inte priset när jag var 16 år!

Ja, det där var en utsvävning men i alla fall grundlade nog mitt skoval mina ryggproblem. Men, jag är en jävel på att gå i höga klackar!😂 Jag återgår till mitt ämne för dagen. Ryggen.

Smärtan i ryggen var oftast ”ryggskott”. De kunde sitta här eller där, högt eller lågt men rätt vad det var smällde det till och så gick jag som en skadeskjuten kråka och hade vansinnigt ont. Ryggskott blir aldrig värre av rörelse. Det kanske gör ont, till och med väldigt ont men promenader och lättare träning hjälper alltid. Har varit totalt dubbelvikt någon gång och helt låst. Det stadiet är svårt att göra något åt. Smärtstillande, antiinflammatoriskt, värmedyna och vila är mitt sätt. Nu får jag sällan den typen av ryggsmällar längre men jag har haft och vet hur det känns.

Med åren fick jag ett annat elände. Ischiassmärtor. Hu! Det är inte en lek. Jag kunde faktiskt inte sitta under många år. Att gå på bio, en konsert, åka bil långt eller bara gå på en middag…var en pina. Jag var tvungen att ligga på ryggslutet för att över huvudtaget härda ut. Detta pågick länge. Flera år. Det var i samband med en våldsamt stressig period och all spänning i kroppen satte sig i rumpan, Aj!

Vad som mer händer när det gör ont i det allra största muskelpaket vi har är att det blir svagt. Muskulaturen i bakdelen förtvinar eftersom den inte går att använda och rumpans runda form försvinner. Ischiassmärtor kan förväxlas med besvär i piriformis eller så har man bägge delar.

Piriformis kallas ibland ”the double devil”, då den kan skapa ischiasliknande symptom genom direkt påverkan på nerven, men även genom sina muskulära triggerpunkter som kan ge smärta i skinkan och ned på baksidan av låret. Smärtan från piriformis kan också ge smärta i bäckenleden. Symptomen är ryggsmärta, smärta i skinkan, smärta vid bäckenleden, känningar baksida lår men inte förbi knät, smärta i svanskotan.

Men, vad ska vi nu göra åt det om vi har det här lilla helvetet? Jag gick till massör. Jag gick till sjukgymnast, kiropraktor, naprapat. Inget hjälpte särskilt väl. Till sist fick en ”trollkarl” uppe i Bergslagen bort ischiassmärtan men hamstringsfästen och piriformis var fortfarande ett elände. Då kom jag i kontakt med någon som gav mig en simpel stretchövning. Med denna har jag botat hela mitt onda bakparti.

Efter att inte kunnat träna ben och bakdel på väldigt länge är jag nu totalt smärtfri. Jag törs inte löpträna så den biten avstår jag. Det finns andra saker att köra slut på sig med så löpningen har jag lagt på hyllan. Jag vill gärna dela med mig av mitt lilla rehabprogram så titta på min film ifall du lider av samma sak.

Stretch hjälper inte om du inte är envis och håller på med den. Jag gjorde – och gör – detta program varje dag under lång tid. Till sist var jag så bra att det gick att träna igen och sakta men säkert fick bakdelen tillbaka sin styrka. Håll varje stretch i minst 30 sek. De simpla ”ryggrullningarna” i början där jag rullar från sida till sida.. är guld för din rygg. De kan du göra även om du inte har några ryggproblem. De är bra även i förebyggande syfte för att hålla ryggen smidig.

Idag blir det nog inget gym för mig. Sömnen lyste med sin frånvaro och jag fick endast en stund med John f-n Blund i 2,5 timme. Det brukar inte bli något bra träningspass så det får bli lite långpromenader istället. Surt, men så är mitt liv av och till. Sömnlös! Ha en fin fredag alla och träna på!

2 kommentarer på “Lite tips till dig med problem i ländrygg…

 1. Gillar din blogg och tycker det är trist att du lämnat fejjan. Men jag fattar. Jag kan också vara med ett tag ibland, men sen tröttnar jag. Får nån slags prestationsgrej.

  Jag testar denna stretch då och då…. borde väl göra det ännu mer…. men när det känns tillfälligt bättre så ”glömmer” man. MMM… just det naprapater, fysioterapeuter, massörer, deep neddles, akupunktur… jodå de knäcker och justerar och hej och hå men det varar ju inte!!!!!!! ”Du har bara en spänd muskel”. JAAAAAA kom med något nytt! Blir så trött…. Läkaren tittar inte ens på ryggen överhuvudtaget. Har försökt få hjälp överallt. Och akupunktur går jag inte på en gång till – fy för in i h….vete vad ont jag hade sedan.

  Jag har min egen teori och jag har alltså suttit vid en dator i 40 år till o från. Var massör i 10 år men kombinerade det med datorarbete. Men min högra axel, arm, armbåge är i konstant stastiskt läge hela tiden när jag jobbar och jag tror grundproblemet kommer därifrån. Men det är ingen som brtyr sig så mycket om axel, skuldra-biten. Vilket jag kan tycka är lite märkligt. Står så klart så mycket som möjligt. Och så är jag i grund o botten en väldigt spänd person eftersom jag har sanslöst mycket ångestproblematik. (”Min massörsutbildning till trots så fixar jag inte att fixa mig själv”)

  SÅ, alltså testar man själv väldigt mycket. Löpningen har jag minskat och spinnar istället – urtrist men det gör inte ont – känns bra och jag har helt plötsligt fått lite bredare lår :). Är ju en tunn löpare annars.. Spikmattan är min bästa vän. Har även en massagekudde som får angripa när det är riktigt jobbigt.

  Men, detta var ett sidospår. Min fråga är – gör du detta även om det gör ont? Eller spänner ordentligt i ryggen? Jag är så enormt impad av dina träningspass – trots att du har ont i din rygg – jag blir lite rörelserädd – har också haft en hel del ryggskott – och är livrädd för att få ett nytt. Klarar inte av det helt enkelt. Det har sina traumatiska orsaker men det går jag inte in på.
  Ibland när jag kör någon övning på gymmet så kan jag känna att det drar till just i den muskeln och då lägger jag ner – direkt och gör en annan övning. Där behöver jag komma över någon tröskel. Och med din erfarenhet så har du säkert några bra tips…..

  Gillad av 1 person

  • Jag gör detta även om det stretar och drar men….jag har en hög smärttröskel. Jag har mina hinder för vissa rörelser men orkar inte bli stoppad av ryggproblemen. De blir sällan sämre av att röras på. Försök att ta dig vidare. Ryggskott är ju inget farligt. Det är bara besvärligt men ju fortare du rör på dig desto fortare går det över. Undvik rörelser som gör ONT. Om det stretar och drar lite så ta dig över det. Det är skillnad på ont och ont! Att alltid backa för motstånd gör att du aldrig tar dig vidare..

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: