Jag är överväldigad…

Jag bestämde mig för att gå ur en träningsgrupp på Facebook. Det fanns lite olika orsaker till det men här sitter jag nu och är alldeles fascinerad av alla er som följde med mig hit, till bloggen och även till mitt Instagramkonto. Det gör mig jätteglad och jag hoppas kunna ge inspiration till er även fortsättningsvis.

Att använda en grupp som sin privata dagbok är fel men det blir ofta så. Någon tar stor plats och skriver ideliga haranger om sitt liv och kanske sin psykiska ohälsa. Just den är katastrofalt sorglig men hör egentligen hemma i en grupp som fokuserar på just det. Av och till måste vi spy ur oss hur vi mår men inte ideligen. Om vi kroniskt fokuserar på vad som varit och hur dåligt vi mått så kommer vi aldrig vidare. Vi kan prata om det ibland men…inte alltid. Livet är nu och för att må allra bäst så bör vi ha fokus här och nu. Det är en konst men jag börjar bli förbannat bra på det. Av och till halkar jag av banan men det blir bara som lite vingel i gruset med smala hjul på en cykel….jag kan räta upp styret igen.

I denna cyberdominerande värld med sociala mediers alla fantastiska bilder på andras välmående måste vi inse att det vi ser är fasaden. Bakom den är vi alla ganska lika. Vi har bara olika grader av helvete och glädje. På något sätt tror jag att det är svårare att tackla livet idag då vi blir matade med våra medmänniskors perfekta vardagsliv men…. ingen garvar sig igenom livet. Ingen åker omkring på den där räkmackan konstant. Vi har alla en ryggsäck att bära. Den är bara olika tung. Jag försöker slänga av mig min. Självklart nämner jag min bakgrund med utmattning och annat här i bloggen. Det är min historia och det kan hjälpa någon som är där nu och försöker ta sig ur situationen. Men låt oss i första hand ha nuet och vad vi kan göra för att förändra idag – som ledstjärna i livet.

Du som har följt mig här eller i någon grupp vet att jag är en träningsnörd. Det är mitt sätt att alltid må så bra jag kan. Det är egentligen den bästa drogen av alla tänkbara. Om läkare tvingade ut patienter i träning istället för att förskriva antidepressiv medicin skulle miljontals människor vara lyckligare. Rörelse är liv. Och med lite mer rörelse dunkar du igång något i din hjärna och i din kropp som ger ett kraftfullt beroende.

När vi tänker på vilka effekter fysisk träning har så tänker vi nog oftast på kroppen. Vi vet att om man tränar styrketräning så blir vi starkare, om vi tränar konditionsträning så får vi bättre kondition, tränar vi rörlighet så blir vi smidigare. Man blir naturligtvis bättre på det man tränar. De flesta känner till endorfiner men vad är det egentligen som händer i hjärnan då vi tränar. Fyra ord; serotonin, dopamin, noradrenalin, endorfin. När man är fysiskt aktiv frisätter hjärnan alla dessa fyra ämnen (de tre första är s.k. signalsubstanser.

Serotonin ger oss en känsla av lugn och tillfredsställelse. Dopamin ger oss en “belöningskänsla”….dock inte bara av träning utan även av t.ex. mat eller sex. Noradrenalin gör att vi känner oss pigga.  Endorfiner (kroppseget morfin) dämpar smärta och ökar välbefinnandet. Det är utsöndringen av dessa fyra ämnen som gör att vi mår så bra omedelbart efter ett träningspass. Ett väldigt trevligt faktum är att man får denna effekt oavsett hur mycket man tränat tidigare, och att effekten kommer ganska snabbt efter träningspasset, 5-10 minuter efter avslutat pass, och den håller i sig minst ett par timmar efter.

Jag vet flera av min cybervänner som kämpar med sitt psykiska tillstånd och har svårt att ta tag i träningen. Jag säger skit i precis allt annat och börja idag. Att älta ditt elände vad som än har hänt, är att kasta bort dina timmar på jorden. Livet är för kort för att göra det. Jag har skrivit om mitt eget sätt att ändra en ältande hjärna tidigare….här! https://fitforever.live/2020/01/12/om-att-ra-pa-sina-tankar/

Nästa problem som många kämpar med är sin självkänsla. Jag såg ett långt inlägg av någon i gruppen jag lämnade som var helt fokuserad på alla elaka människor på gymmet som såg ned på kanske henne eller någon annan. Det är så typiskt resonemang från någon med låg självkänsla. Man tror att allt handlar om en själv. Tisslar och tasslar någon blir det automatiskt något som rör den egna personen fastän det kanske inte har det minsta samband. Blickar tas för kritik när det kanske i själva verket bara är nyfikenhet eller beundran. En låg självkänsla gör att du alltid känner dig obekväm bland folk eftersom du dissar dig själv hela tiden och tror att deras fokus är på dig. Det har jag också skrivit om i ett annat inlägg…här! https://fitforever.live/2020/01/22/om-sjalvkansla-och-sjalvfortroende/

Läs gärna inläggen. Jag är inte någon expert eller utger mig för att vara det men I have been there….done that! Jag vet vad jag pratar om. Jag har tagit mig ur ett destruktivt beteende och ändrat min syn på livet och det kan du också göra. Mår du skit…ändra dig idag. Det finns ingen annan som kan hjälpa dig ur din situation. Bara du. Det finns inte heller något att vänta på då det aldrig någonsin kommer att hända en förändring ifall du inte gör slag i saken och bestämmer dig.

Just det här med att bestämma sig avgör fortsättningen av ditt liv. Det är inte svårare än så. Sätt upp ett mål…ett fysiskt och ett psykiskt. Rita upp en plan och tänk ut hur du ska nå ditt mål och börja redan idag. Din tid är nu!

4 kommentarer på “Jag är överväldigad…

 1. Du är verkligen bra med orden!
  Som vanligt, stor igenkänning.

  Det här stycket alltså:
  ”Jag säger skit i precis allt annat och börja idag. Att älta ditt elände vad som än har hänt, är att kasta bort dina timmar på jorden. Livet är för kort för att göra det.”

  Nu när jag har sett resultaten av min egen träningsresa, så vill jag helst t v i n g a alla andra med kroppsliga och/eller mentala problem att börja träna.
  Är övertygad om att det är prio 1.

  Tack.

  Gillad av 1 person

 2. Du är så otroligt duktig på att få ner på ”papper” det du tycker och tänker….love it!!!
  Jag önskar att jag kunde formulera mig lika bra…..än så länge kan jag bara ”tänka” tankarna, men ej formulera dem.
  Jag har skickat en vänförfrågan på intagram, nu när jag äntligen hittade dig där.
  Jag har oxå en blogg, skriver numera inte så ofta i den, men idag har jag faktiskt gjort ett inlägg
  https://svea67.blogspot.com/
  Ha det gott systra mi ❤

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: