En dålig natt…

En skitnatt helt enkelt. Dåligt med sömn, dåliga tankar. Tankar som inte gick att jaga bort trots att de så här i efterhand bara var energislukare och inte på något sätt relevanta eller viktiga. Been there…done that….många gånger förr. Oftast kan jag stoppa min arbetande hjärna innan jag hamnar i det där malande tillståndet men…inte alltid. I natt gick det inte.

Tipsen för att sova är många. Människor som sover lite halvdassigt tittar bekymrat på mig och säger men du…har du provat? Och så kommer alla – i mina ögon – dumma, menlösa, redan provade, kasserade, icke fungerande förslag på hur jag ska kunna somna in på mina mjuka kuddar. Lätt som en plätt.

Du som läser min blogg vet att jag är en f.d mästare i konsten att inte sova alls. En tid efter mina värsta år gick jag i en s.k. sömnskola på en vårdcentral. Jag blev tvingad mer eller mindre av min läkare. Jag hade lämnat mitt totala vaktillstånd men sov fortfarande uruselt. Det var två gulliga universitetsstuderande killar som skulle hålla i den där kursen. Det gick ut på att föra en sömndagbok och helt enkelt ta reda på hur många timmar vi sov under en bestämd tid. Därefter skulle vi fortsätta med någon slags plan..

Min genomsnittliga sömntid låg på strax över 3 timmar…de andra hamnade på 6-8 timmar och då undrar jag. Vad är problemet? Man har inte sömnproblem då man sover 6 timmar per natt såvida man inte är ett spädbarn! De här människorna, speciellt en av dom som dessutom sov längst av oss, tog en förfärlig tid under ”lektionerna”. Hon hade uppenbarligen andra problem men det var inte relevant då vi var där pga helt andra orsaker. Jag avbröt sömnskolan..

Därefter är precis allt provat. Du ska gå upp och göra något annat säger någon påläst expert. Ja, det har vi alla testat som inte kan sova. Problemet är att vi är satans trötta och lusten att tvätta fönster, lägga ett pussel eller lösa korsord finns inte. Vi vill sova. Tänder vi lampan är det dessutom fett kört!

Råden för att bli av med sömnlöshet är så många men min känsla är att de flesta som ger råden…aldrig någonsin har haft svårt att sova. När man är där, för kanske tredje natten i sträck och hjärnan på inga villkors vis har en endaste tanke på att släcka ned, är det en helt annan sak. Man blir förbannad, frustrerad, ledsen och det hjälper ju inte ett endaste dugg. Möjligvis blir det ännu svårare att somna.

Idag har jag inte ett jobb jag måste gå till. Det jag arbetar med gör jag efter mina egna tider i mitt hem. Det tar bort stressen som annars finns. Jag måste sova, jag ska snart upp, prestera, utföra, göra…! Jag behöver inte prestera. Jag kan gå här hemma och vara ful, sliten och trött. Det gör inget och det i sig gör det hela lättare. En sömnlös natt = no big deal. Jag kan sova nästa natt.

Efter att ha provat allt… sömnpiller när allt var som jävligast, akupunktur, olika täcken, kuddar, KBT, avslappningsmetoder via hörlurar, naturmedel, magnesium, äckliga tesorter, räknat får, varma bad, örter och gud vet allt… så är det enda som verkligen kan fungera – en ljudbok. En bok uppläst av en person jag står ut att lyssna på. Det får inte vara högt ljud utan tyst. Så tyst att jag måste anstränga mig för att lyssna. Då är hjärnan så fokuserad på det att allt annat den vill tänka på inte får plats.

Att inte kunna sova är ett handikapp. Jag får förmodligen ha det här problemet resten av mitt liv. Numera uthärdligt då det inte är total vakenhet utan mer i form av en splittrad sömn. Jag vet inte då jag senast sov en hel natt. Det måste vara 40 år sedan. Det händer helt enkelt inte. När jag vaknar under nätterna och känner att det är svårt att somna igen så sätter jag på den där ljudboken. Tyst. Då brukar det fungera att hitta John Blund igen. Inte alltid men oftast. Det räcker så.

4 kommentarer på “En dålig natt…

 1. Detta är stor igenkänning på…. har som du investerat i massor av olika hjälpmedel från sömntabletter till kuddar, täcken m.m.m.m. Sömntabletternas effekt var ju endast att man var helt off hela nästa dag så det gick bort. Hjälpte iofs mot värsta ångesten men… nope, vill inte.
  Idag klämmer jag in en 250 mg magnesiumtablett innan jag skall sova och jag vet inte, men sover lite bättre – om det är den eller placebo vet jag inte. Och så har jag alltid en serie på Netflix igång som jag somnar till – eller somnar om till om jag vaknar mitt i natten. Men det är ett gissel – tur man börjar bli gammal så man inte behöver så många timmar… ((=

  Gillad av 1 person

  • Man får hitta sin väg vare sig det är att räkna får🐑 🐑 🐑 eller något annat som söver….! Piller är nog bra när det är kris men man måste bort från dom med tiden…

   Gilla

 2. Ännu en sak som förenar oss.
  Tror inte att jag skulle ha överlevt utan mina ljudböcker…
  & min spikmatta.
  Två saker som har varit mina räddare.

  För någon vecka sedan vaknade jag (på samma sida som jag somnat in på) en morgon och blev chockad. Jag hade sovit 7 timmar i sträck utan att röra på mig!!!
  Första gången på 30(?) år.

  Min mamma hade också problem med sin sömn och jag minns så väl hennes glädje när hon för någon gångs skull hade fått sova några timmar i sträck.
  Kanske något som gått i arv?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: