Träna mage!

Ännu en tidig morgon och jag sitter i soffan med en hund på vardera sidan om mig. Ihoprullade som små bollar. De kan rutinerna. Frukost och sedan ett par timmars vila innan promenad. Samma procedur varje dag…år ut och år in. Mellan varven har jag haft en enorm skrivarlust i denna arla morgonstund men den kan ibland ersättas av idétorka och då ägnar jag mig åt att läsa om eländet i världen istället. För närvarande har jag lämnat den dystra rapporteringen och leker strutsleken. Kör ner huvudet i sanden och låtsas att våld och kriminalitet inte alls ökar, att tröttsamma politiker inte alls är överbetalda och utför ett uselt arbete, att mina skattepengar går till det jag helst skulle önska – sjukvård, äldrevård, fler poliser osv…..just nu stannar jag där. I sanden. Och skriver….

Jag planerar dagens träningspass. En axel bråkar med mig och det är som vanligt när jag känner mig i fantastisk form. Då kommer ett virus, jag bryter något, skadar mig på annat sätt och så blir jag stoppad i min framfart. Samma hela tiden. Det där med viloperioder behöver jag aldrig fundera över för de kommer vare sig jag vill eller ej. Jag är dock inte så lätt att stoppa. En bruten armbåge hindrar inte mina ben från att röra sig och en jävlig axel sätter inte heller ett totalt stopp. Jag måste dock undvika slagträning några dagar vilket är jättetrist då det är vansinnigt roligt.

Jag tänker köra ett monsterpass i trappan och efter det pina min mage. Magövningarna kan du köra hemma på mattan helt utan vikter eller redskap. En bra låtlista och det går som en dans. Du har väl fått den? Något för dig som har ett discohjärta klappandes i bröstkorgen. Den kommer här! https://open.spotify.com/playlist/4clfS3kSf0KkKzJgosBwO2?si=8TSgglWxQKmEPqyQ5oiIWw

I alla övningar du utför så måste du fokusera på VAD du tränar. Det gäller givetvis inte bara när du tränar mage utan överlag. Gör du en planka så ”sug in naveln rakt genom ryggen”…om du förstår hur jag menar. En planka gör ingen nytta alls med slapp muskulatur även om du står där i 3 minuter. Spänn magen. Fokus. Vandra ned med tankarna till musklerna i magen och var där under hela övningen. Det är samma oavsett vilken övning du kör. Tanken måste vara med.

När det gäller sit-ups så får många ont i nacken därför att de helt enkelt inte drar sig upp med magen utan på något konstigt sätt använder halsens muskler för att komma upp. Flytta ned tanken till magen och DRA dig upp, kota, för kota, med magmusklerna. Nacken ska vara helt avslappnad. Svanken ska vara i golvet.

Gör alla övingar 30-50 sek beroende på hur vältränad du är. Hellre färre och noggranna än många slarviga. Vila 10 sek mellan varje. Använd en Tabata-app som du enkelt laddar ned till mobilen.

  • Övning 1, Situps med raka ben. Håll armarna raka i luften bakom huvudet så blir det ännu jobbigare.
  • Höftlyft. Gör dom snyggt och långsamt.
  • Växelvis benlyft. Ha nacken lyft från golvet, ansiktet mot dina ben – inte i taket, lyft benen rakt upp och sänk omväxlande ned ett ben i taget. Snyggt och fint.
  • Dish tucks….fråga mig inte varför det heter så. Sitt i en position där du håller balansen på dina armbågar och dina sittben. Dra benen in mot kroppen och ut igen utan att vila på golvet mellan.
  • Russian twist. Håll balansen på rumpan och ”twista” från sida till sida. Jag har lite skräck för den där då jag lätt får ryggskott men om du är stark så ta en vikt i händerna för att få lite mer effekt.
  • Plankan. Gör den snyggt. Dra in naveln ”rakt igenom” ryggen, spikrak i ryggen och håll.
  • Den sista övningen på filmen är lite överkurs. Jag gör den på en roddmaskin men kan även utföras med benen i TRX-band. Det krävs en stark mage innan du ger dig på den. Tog med den på kul för dig som vill utmana dig lite! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: