One more rep….

Hur mycket tar du egentligen i? Ja, när du tränar alltså? När jag ser mig om på gymmet och kliver ur den bubbla jag normalt befinner mig i så ser jag att de flesta inte tar i alls. De går runt där, lyfter lite vikter, drar lite i någon stång, pressar lite men ingen ser speciellt ansträngd ut. Om du vill ha resultat av din träning så MÅSTE det kännas.

Om du tränar med vikter så bör dina sista reps i varje set vara jobbiga. Värm upp med lätta vikter i varje övning och ta sedan en vikt som gör att de sista 3 i ett set på 12 reps…känns tuffa…men inte omöjliga. Det ska vara ”stönigt” att få upp, eller ned, vikten. Om du aldrig tar i så kommer muskeln aldrig att växa och du kommer inte att bli starkare.

Hur många reps (eller repetitioner för dig som inte är insatt i vad jag pratar om) ska man då göra? Som nybörjare vill du få mer muskelmassa och uthållighet…då gör du många repetitioner, kanske 10-12 per set. När de sista 3 känns alldeles för lätt höjer du vikten ett snäpp och fortsätter på samma sätt.

Vill du däremot öka din styrka så lyfter du tyngre vikter men färre repetitioner. Jag brukar variera det där. Vissa träningspass mosar jag på med massor av reps och lättare vikter för att nästa pass rikta in mig på ett par övningar och höja vikterna tills jag inte orkar. T ex i bänkpress. Där jobbar jag mig upp från en vikt jag vet att jag klarar ca 5 reps av tills jag är på en vikt där jag bara klarar 1. Just i den övningen är det bra att inte vara ensam utan ha någon bredvid som kan hjälpa till om det blir för tungt.

Kanske är du van att träna och att utmana dig själv men om inte så försök att ta i lite till. Det ska kännas när du lyfter, pressar, drar, springer eller vad du nu gör. Var inte bekväm utan bestäm dig.

Jag har en god vän som är min raka motsats. Hon gör allt sakta och kan inte träna pga att hon tycker att det är för jobbigt. Vi var på ett företagsgym en gång och jag skulle visa henne lite övningar. De fick inte vara tunga utan nähä, vi började på Barbievikter…alltså jättelätt. Hon lyfte dom hur enkelt som helst. Det där kommer inte att ge ett dugg, försökte jag, du är mycket starkare än vad du tror. Nej, det får inte vara jobbigt…då ger jag upp….! Så fort det tar emot så ledsnar jag. Och, det får inte göra ont. 🙄

Jag lät henne vara och kanske körde hon på ett tag men det var nog inte länge. Det måste vara jobbigt, det måste ta emot och det ger träningsvärk mellan varven. Det är träning. Det är då muskler utvecklas, konditionen blir bättre och vår styrka ökar. Jag bjuder på mitt ugly face i filmen där det börjar ta emot alldeles sanslöst efter många repetitioner. Om vi är snygga när vi tränar, eller när vi går hem…..har vi inte tagit i!😉

2 kommentarer på “One more rep….

  1. Exakt så är det! Nu är jag inte där riktigt än, men det närmar sig… men det beror på mina hjärnspöken som jag inte riktigt är av med ännu, Är sonen med får han mig att trycka på och skaka upp sista bänkpressen t.ex men är lite försiktig fortfarande. Hoppas det släpper en dag!
    Jag vet inte hur många gånger jag hört – ”jag vill inte få för stora muskler”, ”det är inte snyggt”. Amen skämtar ni? Titta på mig – är 166 cm lång, väger 54 kg och har tränat styrketräning länge. Är jag stor som ett hus? Nä men starkare och får konturer på armarna, sliper daller på underarmar och ben. Helt ok kan jag känna 😉 Punkt.

    Gillad av 1 person

    • För att få stora muskler som kvinna krävs det åratal av stenhård träning och sjukt mycket mat. De där jättestora kvinnorna har nog dessutom ätit bra mycket mer än bara mat…🤔

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: