Dagsljus, väder och vitaminer!

Idag får man väl – också – skina som en sol alldeles på egen hand för det ska bli ännu en dag i 50 nyanser av grått i MellanSverige. Duggregn, moln, lite dimma och 3 grader varmt. Inte något väder som stimulerar vår D-vitaminproduktion direkt.

Vädret hör ju till de faktorer vi absolut inte kan påverka och ändå så bidrar just väder till så mycket irritation. Jag har själv varit helt styrd av väder. Det var på den tiden jag hade hästar och då var det en ständig oro. Nej, jävlar nu ska det bli blåst…då måste hästarna in tidigt….regn, skit också….då blir det lervälling….frysgrader….neeeej, då fryser lervällingen till is och det blir puckelpist i hagen…smällvarmt, då kommer broms och insekter osv osv. Vädret var som bäst – möjligen – i början av april.

Idag är mitt liv med hästar över och jag skiter fullständigt i väder och vind. Det är så otroligt skönt att slippa denna oro över något som gör hur det vill oavsett hur mycket energi jag nu lägger ned på att älta. Jag har bra kläder, jag har ett vattentätt skinn och inget väder stoppar mig. Kanske jublar jag inte över ösregn men det får banne inte mig att stanna inomhus.

Solen fyller dock en viktig funktion. Vi får D-vitaminer i oss. Det är ett viktigt vitamin för att vi ska må bra. D-vitamin behövs för att kroppen ska tillgodogöra sig kalcium och bevara ett starkt skelett. Brist på D-viamin kan exempelvis leda till benskörhet, muskelsmärtor och trötthet. Det finns en del som påstår att D-vitamin kan hjälpa mot depression men det saknar stöd i forskningen.

För att få i sig det här vitaminet så måste vi vara ute under dagens ljusa timmar. Som en tumregel kan du titta på din skugga när solen är framme – om den är längre än du så producerar kroppen inte D-vitamin. Är du vegan har du svårare att få i dig D-vitamin då de flesta livsmedel som innehåller D-vitamin kommer från animaliska livsmedel. Det sitter alltså inte i vägen att peta i sig lite D-vitaminpiller den här tiden om du känner dig trött och håglös. Det gör i alla händelser ingen skada.

Utanför mitt fönster är det fullkomligt kolsvart. Jag brukar ge mig ut i pannlampans sken då jag vill ta en lång promenad innan jag åker till gymmet men…idag är det en s k vilodag. Den förhatliga. Jag gillar inte att ha vilodagar men känner att kroppen begär en. Träningsvärk i lår, rumpa, rygg, axlar, armar……den enda delen jag möjligen kunde anstränga är magen. Men, det verkar överdrivet att dra till gymmet för att göra sit-ups!

En riktigt lång promenad med mina kortbenta tillsammans med ett annat gäng kortbenta ska i alla fall få förgylla min dag. Alla stunder måste levas till fullo! Glöm aldrig det. Genom att vänta på något vi vill ska hända eller tänka på det som har hänt glömmer vi att leva här och nu! Ha en fantastisk dag! I gråväder eller snö! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: