Träna för livet…hela livet!

Om 8 ynka år fyller jag 70! Tanken är svindlande. Att åldras är en smula skrämmande. Inte själva åldrandet i sig utan det faktum att framtiden krymper. Helt plötsligt står vi där i samma ålder som våra mor och farföräldrar befann sig i när vi var barn. Urgamla i ett barns ögon men i våra egna så är vi fortfarande unga. Inuti klappar fortfarande ett ungt hjärta medan kroppen har åldrats och skinnet inte alls är lika kul längre. Det kan vara tufft att acceptera.

Jag får ofta höra av mina icke tränande bekanta…..”att du orkar….varför håller du på….? Jo, det ska jag tala om. Jag har inte några supergener. Både min mor och far ruttnade i princip bort i vidriga följdsjukdomar av diabetes 2, cancer och cirkulationsproblem. Bägge två fick amputera…..var sitt ben…..! Det värsta tänkbara. Att vara stark och vältränad fyller en viktig funktion. Kanske kan vi slåss bättre mot sjukdomar när de drabbar oss? Jag vill tro det. Jag har tränat sanslöst mycket i mina dagar och jag hoppas att det kommer att hjälpa mig från att ärva dessa eländiga sjukdomar jag förmodligen bär gener för att få..

Jag har simmat, löptränat, styrketränat, ridit och gått i alla dessa år och aldrig någonsin vikt ned mig för ett endaste dugg. Enda gången jag har fått finna mig i ett avbrott har varit vid svår sjukdom och det har tack och lov endast drabbat mig ett par gånger under livets gång. Jag har aldrig gett upp. Jag kommer aldrig att ge upp. Så länge jag kan andas kommer jag att använda min kropp. Rörelse är liv. Jag har heller aldrig tyckt att det har varit tråkigt eller haft något krav på att jag ska ha en sanslös motivation för att röra på mig. Det har varit som något fullständigt naturligt. För mig är det onaturligt att sitta stilla. Jag får ont överallt och mår urdåligt ifall jag av någon anledning blir tvingad att inte göra något.

Jag tränar för att vara frisk när jag åldras. Jag tränar för att det är vansinnigt roligt att ha bra kondition och att vara stark. Jag tränar för att jag gillar att kunna fylla ut jeansen och ha ett par snygga axlar när jag klär mig i ett linne☺️ …och jag gillar att ha en platt mage. Jag tränar för livet. Varje dag! Jag har tränat för livet i hela mitt liv. Det är nu, vid snart 62 års ålder som jag förstår resultatet av det liv jag har levt.

Runtomkring mig drabbas mina jämnåriga av hjärtproblem, diabetes, högt blodtryck och övervikt. Det är dom som under åren frågat vad jag håller på med och varför? Kanske börjar det gå upp ett ljus…. Jag är fortfarande i bra form. Jag har en maxpuls på 174, har låg vilopuls, blodtryck där det ska vara och höga blodvärden. Jag mår väldigt bra och är i mitt livs bästa form. Det är dock inte en garanti för morgondagen men det ökar mina odds!

Jag kan inte nog prata om hur viktigt det är att röra på kroppen. Att hålla igång från unga år är naturligtvis optimalt men det är aldrig för sent att börja. Du har ingenting att förlora och allt att vinna. Alla kan – om vi vill!😉

.

2 kommentarer på “Träna för livet…hela livet!

  1. Alla dom symtomen du nämner har jag just nu, pga av ohälsosamt leverne. Droger alkohol soffa tv felmat mm. Dom sista mån har jag vänt kurs helt å hållet. Kanske inte riktigt fått rutin än. Men gör ngt iallafall 5-6 av veckans dagar. Men det r främst du åså en underbar kille Adam tror jag han heter som har cp men inte r sin cp, som har en dröm å lever sin dröm. Som har tänt gnistan i mig. Ska bli roligt å se hur det ser ut å är om 1 år. Men jag tar 1 vecka itaget å ibland 1 dag. Tack för inspiration. Må bäst syster =)

    Gillad av 1 person

    • Jag hoppas att du orkar hålla kursen du styrt in på. Allt går att vända till det bättre men jag förstår att du har ett hårt arbete framför dig. Håll gnistan vid liv!! Mina tummar håller jag i ett hårt grepp för dig!✊

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: