Få fart på påkarna….

Den enklaste motionsformen av alla är att gå. Det är inget som behöver planering eller kräver någon kunskap….och ändå så är det många som aldrig gör det över huvud taget. Och, när man väl tar den där promenaden är det i sällskap med någon i sakta mak…. Sätt fart på benen!

Att gå förebygger en rad med läskiga sjukdomstillstånd..förutsatt att du knatar på en stund i ett tempo där du faktiskt får upp pulsen. Att släpa benen efter sig kan möjligtvis räknas som rörelse men motion är det inte.

Jag har gått i hela mitt liv. Jag blev medtvingad redan som barn för att mina föräldrar älskade att gå i skog och mark. Sedan 12 års ålder har jag haft hundar och det finns inte på kartan att mina hundar inte skulle få daglig motion. Så jag har gått. Räknade ut härom året att jag gått ungefär 3 varv runt jorden under de 50 år som jag promenerat runt i full fart. Barnaåren kan inte räknas in här. Utöver det har jag löptränat intensivt i perioder men det är en annan historia..

Mina promenader är mitt livselixir. Det finns inte en dag jag missar mina rundor utom ifall jag ligger svårt sjuk vilket tack min skapare, inte har varit särskilt ofta. Jag avverkar i genomsnitt mellan 8-10 km per dag. I regn, snö, kyla, blåst, värme…absolut inget väder kan stoppa mig. Möjligen kan hundarna få vara hemma om det är för varmt men för övrigt så knatar vi på. I full fart!

Jag får många frågor om hur jag har tränat för att kunna hålla mig i form så högt upp i ålder. Mitt svar är förstås att jag har tränat hårt men en grundläggande faktor är att jag går och alltid har gjort. Det är lika naturligt för mig att gå morgonpromenaden som att borsta tänderna. Jag tänker inte ens efter.

Till dig som tränar mycket styrketräning…glöm inte hjärtat. Det är en förbaskat viktig muskel. Jag tränar ett par gånger i veckan med en kille som är 45 år. Han är stark och biffig. En muskelbyggare som tävlat och fortfarande har bra massa men hur är det med konditionen? Obefintlig. Han har aldrig tränat sitt hjärta och det är ju egentligen bedrövligt. Nu har han anlitat mig för att jaga honom i form! 😈 Som så många andra har han svårt att motivera sig på egen hand.

Vänta inte om du känner dig träffad. När du blir äldre så är hjärtat din allra viktigaste muskel. Människor runt mig i min ålder, runt 60, får problem på löpande band. Det skulle inte behövas. Det är välfärdssjukdomar som vi får av att sitta på röven istället för att använda våra kroppar.

Ut och gå! Varje dag! Törs du inte gå ute eller stoppar tid, mörker och annat dig…investera i ett löpband. Det är en investering i din framtid. Var rädd om din kropp även vid ung ålder för den ska räcka ett tag. Den där lilla pumpande muskeln i bröstkorgen är mycket viktigare än att sträva efter en Kardashianrumpa……

Mitt råd till dig denna mulna och grå vinterdag…..låt inget stoppa dig. Rör på påkarna! Börja idag!

En kommentar på “Få fart på påkarna….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: