Variation förnöjer..

Älskar ju styrketräning och att mosa vikter i alla former men ibland måste jag ha lite annat att kämpa med. Idag plockade jag fram en älskad gammal fiende…hopprepet. Sist jag gav mig på detta i vuxen ålder höll jag på att dö. Det var vidrigt jobbigt och jag hade sådan tur (?) att jag bröt armbågen och fick avbryta den boxträning där just den här ”hoppa rep” övningen ingick.

Nu är jag dock pået igen. Boxträning är jättekul, vansinnigt jobbigt och en helt annorlunda träning än vad jag normalt sysslar med. Så, i onsdags var jag på det där hopprepet igen och…det gick förvånansvärt bra. Även i ett högt tempo. Jag tackar alla mina dagar med intervaller i trappan för detta. Min kondition är bra. Riktigt bra. Denna gång dog jag inte alls!

Att hoppa rep förbrukar mycket energi och aktiverar många muskler på kroppen. Det är en billig investering och tar ingen plats. Alltså kan ingen skylla på platsbrist eller pris. Det behöver heller inte vara en långdragen träning då det är fullt tillräckligt med 10-15 minuter. Håll tiden med en Tabata-app. 30 sek hopp och 10 sek vila.

Lägg till lite armhävningar, situps och du har ett enkelt och effektivt träningsprogram att köra hemma. Armhävningar blir lite roligare att krångla till. Gör en armhävningspyramid. Börja med 1, gör 2, gör 3 – vila kort stund, gör 4 – vila kort stund, gör 5 – vila kort stund osv upp till 10. Vänd och gör samma sak ned till 1 igen. Är du bra på armhävningar, gör ”riktiga”, annars har du knäna i golvet. Känns det mesigt att börja på 1 så börja med 4 och gå upp till 12 istället.

Situps kör du till failure. Ha korsryggen i golvet och jobba med magen tills det inte går en endaste till. Situps till failure x 3

Träningspasset är slut och det har inte gått 30 min. Allså går det inte att skylla på att tid inte finns! 😉 M a o…köp ett hopprep och KÖR!

(Behöver du något kul att lyssna på och kanske som jag har ett discohjärta i bröstet så prova min flåslista på Spotify! https://open.spotify.com/playlist/4clfS3kSf0KkKzJgosBwO2?si=jpCsfm1CS5-7zBKL1R0jug )

4 kommentarer på “Variation förnöjer..

 1. Nu blir jag riktigt full i skratt och börjar tro att våra hjärnor är sammankopplade.

  För bara någon vecka sedan började vi prata om hopprepsträning, maken och jag.
  Har aldrig varit bra på det, men varför skulle jag inte kunna träna upp mig!?

  Så när mina ömma fötter är bättre så SKA jag testa (men jag är lite rädd för att snubbla..).

  Vilket är bäst – med eller utan skor?

  Gillad av 1 person

  • Med skor helt klart. Kan vara bra om den inte är för hög i sulan. Tror inte att du snubblar. Man behöver ju inte hoppa så högt…=)

   Gilla

 2. För 2 år sedan var sådana pass som du beskriver ovan ”normalpass”. Min pt körde hiit-pass som var totalt ”sjuka”. Kombinerade styrkeövningar o kondition och jag hade grym kondition. IDAG är jag ”rädd” för sådana pass. Det är sjukt frustrerande och så ledsamt. Är rädd för dom. Alltid orolig för att jag skall få ont i ryggen – alltid rädd för att jag skall bli ”sämre” mentalt. Och jag vet att det är mina tankar som ställer till det – frågan är HUR kommer man ur det? Jag springer och jag promenerar, dristar till mig och kör ett backintervallpass ibland och när jag väl håller på känns det kanon!! sen kommer tankarna efteråt ”var detta nu bra för mig”, ”tog jag i för hårt”???? Helt sjukt! Och så känner man efter – slår inte hjärtat konstigt nu, usch vilka obehagliga känslor jag har – faaaan. Har dock liiiiite kommit en bit på vägen – därför jag börjat med spinning, kör nu 30 min intervall på cykeln och är flåsig. Började med 10 minuter med nästan inget motstånd alls (8) och nu höjer jag till 20 var tredje minut, 15 en minut och 10 en minut.Så det är ju bra. Men vill såååå gärna tillbaka till mina HIIT-pass. Men jag tränar! Jag går till gymmet oavsett hur jag mår (psykiskt alltså) jag går ut och springer oavsett eller promenerar och försöker att inte låta tankarna vinna även om jag ibland kan må skit efteråt om inte endorfinerna kickar in. Min fysioterapeut hävdar att det inte finns några begränsningar för mig rent fysiskt – det är i huvudet det sitter. Och försöka att inte låta känslan i ryggen ta över. MEN, hur gör man!! Idag ska jag jag jogga en liten runda på förmiddagen och gymma med sonen i kväll. Trots min ångest o spänningshuvudvärken! Åt h.vete med den! ((=

  Gillad av 1 person

  • Du måste släppa din jakt efter sjukdom. Låt dig vara frisk tills du är överbevisat sjuk. Du behöver en KBT-terapeut som hjälper dig ur dina negativa tankebanor. Oro föder bara oro. Ta hjälp. Livet är för kort för att älta sådant som aldrig kommer att hända.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: