Platt mage tack!

Magrutorna. De eftersträvansvärda symbolerna för att man har tränat hårt….hur i helsicke ska man få dom att synas? Just det är lika enkelt som det är svårt. Det handlar om din fettprocent och inget annat. Enkel matematik. Kalorier in och kalorier ut. Äter du mer än du förbrukar kommer du aldrig att få se dina magrutor. Simple as that.

Jag får ofta frågor om hur jag tränar. Inte för att jag är särskilt märkvärdig men för att jag vid min ålder av 60+ fortfarande är i bra form. Mitt svar är att jag tränar hårt och intensivt. Jag kanske inte ägnar mig åt att lyfta det tyngsta jag förmår på varje pass men jag använder min tid på gymmet. Jag rör mig inte heller bara där utan går många km per dag. Och, det har jag gjort under hela mitt liv. Att gå är en otroligt underskattad motionsform och jag skulle råda alla att röra på påkarna lite mer.

Jag tränar effektivt. Dvs. jag använder alla minuter jag är på gymmet. Ingen jag ser tränar som jag och det låter ju illa det här..men jag ser inte heller många som ser ut som jag….oavsett ålder. Inte för att jag är speciell eller på annat sätt märkvärdig, utan för att ”de flesta” är aningen för lata, har ingen intensitet i sin träning, är för intresserade av sin mobil eller utnyttjar inte tiden. Jag är fräck här men det är sant. Du måste slita för att få resultat. Ur mellanmjölken! Det finns också en skröna som säger att om du vill bygga muskler ska du inte träna kondition. Bullshit, tycker jag.

Jag tycker inte att du ska stå på löpbandet i 30 min varje gång du tränar för då är jag benägen att hålla med. Men det finns andra sätt att få upp flåset. För det första- trappmaskinen. Den är ett helvete att bli sams med men när du väl orkar använda den så är den en grym rumpbyggare och det mest energikrävande du kan göra. Intervaller i trappa är grymt. Jag har höjt min maxpuls från 166-173 på just trappan. När jag började höll jag på att avlida efter 10 min. Idag kör jag tuffa intervaller varje gång jag tränar vilket brukar bli 5-6 dagar i veckan. Jag kör 150 våningar, varken mer eller mindre. Det tar mellan 25-28 min beroende på hur snabbt jag går. Det går lika bra att köra intervaller på crosstrainern eller cykel.

Mina styrkepass är splittade. Jag använder mig oftast av superset dvs. för dig som inte vet…2 övningar för samma muskelgrupp eller 2 övningar för olika muskelgrupper direkt efter varandra utan vila. Kör jag axlar kanske det kan vara militärpress följt av frontraises med viktskiva eller om jag tränar rygg latsdrag följt av rodd. Men det jag gör…som ingen annan brukar göra…är att jag använder tiden mellan mina set. Jag tar inte fram mobilen och pillar på utan tränar.

Om jag tränar ben så brukar jag mellan varje superset, träna magen. Jag kör situps, abs wheel, planka, russian twist eller annat. Mellan VARJE set! En annan dag kanske jag är vråltaggad och istället tar fram ett hopprepp och använder det mellan varje set, eller jogg med höga benlyft eller något annat pulshöjande. Tränar jag axlar kanske jag istället gör airsquats mellan varje set…..

Det kallas för aktiv vila. Och det är ett effektivt sätt att öka sin energiförbrukning och använda sina minuter på gymmet. Använd tiden och lägg ifrån dig din mobil. Den kan du pilla på efteråt!

Situps är ganska trist men det finns oändligt med andra magövningar att ta till. Sök efter abs workout på Youtube och du hittar massor med förslag. Maghjulet är en höjdare och varför inte avsluta ditt träningspass med en Tabataplanka? Stå i plankan under 30-40 sek, vila 10 x 10. Garanterad träningsvärk både här och där!😉

Plankan aktiverar i stort sett hela kroppen….om du gör den rätt. Sug in naveln som om den skulle gå rakt genom ryggen och håll den spänningen hela tiden. Du ska vara spikrak i kroppen.

Kanske är du inte i superform eller kanske tvärtom , i toppform och tränar på hög nivå. Det jag skriver om är mina åsikter, mina träningsideer och jag gör inte anspråk på att leverera den ultimata sanningen.

Sanningen är att utan ett kaloriunderskott ser du aldrig dina magrutor. Resten kan du ta som träningstips! 😃

2 kommentarer på “Platt mage tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: