Om att rå på sina tankar…

Jag vill direkt säga att detta är mina egna erfarenheter och att jag på intet sätt kan titulera mig som hjärnskrynklare. Dock har jag erfarenhet av ganska många sådana och endast en får plus i kanten av mig. Varför har jag då sökt mig till den typen av vård?

Det handlar om stress. Jag ska skriva om det i senare inlägg men idag tänkte jag prata om hur man kan ändra sitt sätt att tänka. Det är precis vad jag kunde med hjälp av den KBT terapeut jag till sist träffade.

Han var den siste i raden av många som skulle försöka hjälpa mig ur mitt totalt sömnlösa tillstånd. När mitt hyperaktiva liv kraschade 2006 så var jag en spillra. Jag hamnade hos en ”psykotera…nånting” där det var meningen att vi skulle hitta orsaken till varför det blev som det blev. Det var en kvinna som rotade runt i min barndom, ungdom, bland mina föräldrar osv för att hitta orsaken till mitt beteende som fått mig på fall.

Jag träffade flera fullkomligt, i mina ögon, inkompetenta och svindyra terapeuter och jag struntade efter en tid att söka hjälp. Men, så träffade jag ”honom”, den där killen jag talade om här ovan. Han mötte mig i dörren och du vet det där med första intryck…?! Min elaka tanke var – ”hur ska du, din lilla fjant, kunna hjälpa mig med mina sömnproblem. Det här blir dyrt, tråkigt och fullkomligt meningslöst”.

Jag hade fel. Den ”lilla fjanten” vände upp och ned på hela mitt tankemönster och ändrade fortsättningen av mitt liv. Mina sömnproblem får jag nog dras med hela livet av och till men det blev väldigt mycket bättre. Men vad gjorde han? Vad sa han?

Egentligen inget märkvärdigt alls. KBT går ju ut på att hantera nuet. Bara det är ju befriande. Det är ju just NU som problemet är. Och vad var då mitt problem? Jo, ältande. Hela nätterna. Skivan med det där hacket som gör att spåret tjatar om och om igen drog igång direkt jag såg min sköna säng. Sedan började fjärrkontrollen mellan öronen att leva fan. Bytte kanal, ältade, bytte tillbaka, ältade…om och om igen. Detta tillstånd hade eskalerat under många år tack vare de skyhöga kortisolnivåer min stackars jagade kropp led av, men just det ska jag tala vidare om en annan gång.

Han började med att skriva på en stor tavla och där radade vi helt enkelt upp vad jag ältade på nätterna. Tror du att det var världsproblem? Nej, när det kom i skrift så var det ju bara en massa skit som snurrade i min skalle. Det såg ju direkt urfånigt ut i skrift. För vad var det jag tänkte på?

 • Undrar om Mille (min häst) har täcke på sig. Tog de verkligen rätt täcke. Det är ju kallt. Jag är säker på att de tog det tunna för det låg överst. Fan, också. Han har säkert fel täcke. Undrar om han fryser. Han fryser säkert. Varför tog de fel täcke? Ska det vara så jävla svårt att ta rätt. Eller gjorde de det? Kanske tog de rätt…undrar om de tog rätt…….osv i ALL oändlighet.
 • Mamma…måste åka dit. Var inte där förra veckan. Hon är dålig. Ska köpa lite blommor. Jag kan stanna på vägen dit. Varför flyttade dom till det där eländiga området? Hatar området. Bara en massa pack och man kan ju faktiskt gå från garaget rakt upp i trappuppgången. Tänk om någon gör det och ringer på? Hon kommer att öppna. Jag måste ringa henne direkt i morgon..hon får inte öppna…..tänk om hon gör det. Vem som helst kan ju komma in! Varför har man inget kodlås. Måste ringa om det. Tänk om någon går in där. Och ringer på…………

Så här var mitt tankemönster. Om precis allt. En evig malande, stressig och väldigt energikrävande tankestund om det jag absolut inte kunde göra ett dugg åt där i min säng. När vi skrev ned det på tavlan såg det ut t ex så här!

 • Hästen. Orolig att han fryser
 • Mamma. Någon kan gå in i trappuppgången.
 • Måste hinna handla
 • Har inte tränat på 3 dagar
 • Red dåligt igår

…osv, osv. Det blev så otroligt uppenbart att jag faktiskt inte sov pga att jag ältade precis INGENTING! Det var mitt första uppvaknande. Efter det gjorde vi olika andra listor. Jag hade katastroftänk. Han frågade mig vad jag undvek pga just det. Här är t ex några av de sakerna. Kom ihåg att jag hade kraschat och var plattnäst av att med stor fart landa i väggen.

 • Flyga. Jag hade undvikit det i 20 års tid. Man KAN störta!
 • Galoppera på gärdet bakom ridhuset. Då måste jag över en järnväg där det går godståg ibland. Jag KAN bli påkörd.
 • Ordna en fest. Alldeles FÖR länge sedan jag gjorde….tänk om maten blir äcklig? Tänk om ingen vill komma?
 • Träffa människor…..för det avstod jag ifrån. Det gör i stort sett alla som drabbas av ett svårt utmattningstillstånd. Man orkar inte och till sist blir det ett fullständigt isolerat liv som är svårt att ta sig ur

Detta är ju bara exempel men ganska nära sanningen. Jag gick 10 gånger hos den här killen och vi plockade sakta men säkert sönder mitt osunda sätt att tänka, jag lärde mig att våga göra saker som jag blivit skräckslagen för bara pga mitt sätt att älta.

Att gå i terapi blir inte alltid bra. Personkemin måste fungera och det gjorde den här. Jag rekommenderade senare en kompis till samma kille..det blev inte bra alls.

Ett bra tips till dig som är i samma tankefälla är att skriva ned det som du tänker på. Gå upp ur sängen, sätt dig upp och skriv utan att försköna, ned allt som rör sig i ditt huvud. Bry dig inte om det är fånigt, bara skriv ned det. Skriv ned det som du inte kan påverka, skriv ned det som du kan påverka och bestäm vad du ska göra åt det nästa dag. Lägg ihop blocket och gå till sängs igen. Nu är dom tankarna avklarade och du kan sova igen. Intala dig att det är sant.

Hjärnan är en ganska lydig muskel. Den gör som du säger. Intalar du dig att allt är skit, att du inte kan, att du är värdelös, inte vågar, inte har orken, aldrig kommer att lyckas så lär du stanna i det tillståndet. Dåliga tankar föder nya.

Intala dig på morgonen att det här gråa skitvädret som du mår dåligt av istället är rätt mysigt. Leta på bra kläder, gå ut och ta en promenad och tänk på att du hädanefter ska strunta i vädret. Det är nämligen något vi verkligen inte kan göra något åt. Det är som det är. Just deal with it!

Gör det som du blir glad av och undvik det andra. Glada tankar och att göra glada saker ger ett endorfinflöde i hjärnan. Endorfiner är vårt alldeles egenhändigt producerade morfin. Ju gladare du är desto gladare blir du. Endorfiner kan man få av olika saker. Träning framför allt men även av andra saker som gör dig glad. Kanske älskar du dina barnbarn, choklad, blommor, att shoppa, simma eller något annat. Även det boostar dig med endorfiner.

Mina råd till dig som är i det ältstadium där jag var är att kämpa för dina glada tankar och ta död på de andra. Kanske kan du aldrig flyga till Neverland – Peter Pan du vet 😉 – men du kommer att må så otroligt mycket bättre. Skriv ned, glöm och kasta bort. Jag har tänkt på så mycket onödigt i mina dagar att jag kastat bort åratal. Diskutera gärna med mig! Happy thoughts my friend. 🙂

11 kommentarer på “Om att rå på sina tankar…

 1. Så i intressant- känner igen mig i ältandet… Ska pröva att skriva ner, lät som en bra idé. Skriver listor på annat, typ sånt jag vill hinna med, både under en helg och typ i närtid, bara för att få bort känslan av att det är så mkt jag ”borde” och vill göra. Funkar rätt bra. Inte tänkt på att det kan funka på ältande också😊 Tack för att du delar med dig🙏 Ha en fin söndag🤗

  Gillad av 1 person

 2. Först: Tack för ditt fina svar på min kommentar – det känns som balsam för själen och är guld värt att känna sig lite mindre ensam och att ha lite kontakt med någon som FÖRSTÅR.
  TACK också för detta senaste inlägg! Så sant. Och även om jag ”vet” så finns det bara fördelar med att få det inpräntat, om o om igen. Fick kraft att plocka bort alla elljusstakar och plocka fram alla mina orkidéer som stått bakom gardinerna över jul. De blommar om nu! 😊👍❤
  Läser vidare med glädje. 🤗

  Gilla

  • Jag har ju tagit mig ur mitt ältande men jag måste ideligen påminna mig så att jag inte hamnar där igen. Det är så lätt gjort om lite oro kommer smygande..! Pået bara med allt som står till buds. Vi får hjälpa varandra! =)

   Gilla

 3. Jag ältar min huvudvärk hela tiden. Tänk om den aldrig försvinner mm. Tror nästan att jag får mer värk för att jag tänker på den konstant..

  Gilla

   • Har varit hos säkert 10 läkare, naprapat, kiropraktor, massör mm. Uppfattar att de inte riktigt lyssnar utan bara ”jaja det är nog spänningar mm”. Har starka självmordstankar efter tre år med konstant värk som har spridit sig i kroppen. Var inte utmattad från början men har blivit det av värken. Imorgon ska jag träffa ytterligare en läkare och se vad han kan om kroppens anatomi. Jag försöker läsa på själv och träna när jag orkar, men allt känns bara så meningslöst. Kanske huvudvärken kommer från ältande och katastroftankar. Tack för ett hoppfullt inlägg. Kram

    Gilla

   • Det låter verkligen jobbigt. Vad jag tänker på direkt är att du ju faktiskt blivit utredd väldigt många gånger och nog skulle lägga din energi på att bli av med värken istället för att söka en diagnos? En läkare till hjälper troligtvis inte. Har du möjligen en yogastudio nära dig? Jag gillar yoga om den inte är för flummig. Det kan hjälpa oerhört att bara lära sig att andas. Spänningar i kroppen kan göra stor skada och värken kan vara enorm. Vi reagerar ju så olika på stress. En del får ont i magen, någon får ont i huvudet och en annan i bröstet. Jag fick ont i hela ländmuskulaturen. Till sist kunde jag inte sitta. Jag skulle önska att du fick kontakt med en bra sjukgymnast och en riktigt bra Personlig Tränare med stor erfarenhet. Inte en nyutexaminerad 20-åring…Jag vet en alldeles fantastisk i Örebro som både är idrottsmassör och en jättebra PT. Kanske bor du i andra änden av vårt land och då är det till föga hjälp men säkert finns någon att finna på närmare håll. I min värld går de flesta smärtor att träna bort men man måste ha hjälp. Säg till din läkare i morgon att du vill komma till en sjukgymnast med kunskaper i akupunktur och att du får komma till en KBT terapeut för att ta itu med ditt psykiska mående. Stampa foten i backen och kräv det. Du har rätt till all vård du behöver i vårt land. Lycka till. Ska tänka på dig i morgon!

    Gilla

 4. Tack snälla du för så bra svar 🌹💕 Blir tårögd. Jag ska göra vad jag kan imorgon för att följa Dina råd. Kram och STOR ELOGE till DIG!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: