Den där planen…

Klockan är 05.30. Jag sitter på min favoritplats i köket med en rykande kopp kaffe bredvid datorn. Om någon skulle filma mig så är scenariot detsamma dag efter dag. Guldstunden. Ensam. Det är trevligt när min andra hälft dyker upp om några timmar men just nu är det bara jag.

Nyss hemkommen från en lång semester så fascinerar det hur fort jag traskar in i min vanliga lunk. Känslan är trygg och bra. Det glada semesterlivet har ersatts av mina vanliga rutiner. Det där som ibland känns så kvävande och som vi alla vill bort ifrån känns just nu precis som det ska vara. Jag rättar in mig på min väg, följer min plan…mot mitt mål.

Vad är då mitt mål? Det är egentligen något som precis alla borde sträva efter att nå. Jag vill hålla mig frisk, stark och leva ett liv i en vältränad och smidig kropp så länge jag förmår. Det är inget som kommer gratis. Vi måste styra upp livet för att nå det där. Så länge vi är unga kan vi obekymrat vimsa runt och leva lite hur som helst men det fungerar inte med åren.

Mina vänner som inte lever det liv jag lever undrar ibland vad jag håller på med. ”Måste du hålla på och träna så där mycket…..det kan ju inte vara bra”…! Hur många gånger har jag inte hört just det! Men så här är det. Om du vill hålla din kropp stark upp i hög ålder så är styrketräning det överlägset bästa sättet. Varför?

Jo, muskelstyrkan börjar oftast att försämras efter fyllda 40. I 60-årsåldern börjar det att gå riktigt snabbt utför, och då kan man räkna med en minskning av muskelstyrkan med upp till 1,5 procent per år.

Om man bara är normalaktiv och inte håller på med styrketräning, så kommer man att förlora 30–40 procent av den totala muskelmassan från det man är 20 år tills man är 80. Det beror dels på att muskelfibrerna krymper, dels på att antalet muskelfibrer minskar. Bara det borde få varenda kotte över 40 år att stå i kö till gymmet men så är det dessvärre inte.

Hur ska man då som icke-tränande få fart på sin kropp? Jag repeterar mitt mantra! Sätt upp ett realistiskt mål – se till att skaffa dig en plan för att nå dit – och följ planen. Simple as that! Det funkar inte att köpa ett årskort och tro att nu, nu jävlar ska jag träna…..utan att ha den där planen. Det går bara åt pipsvängen. Du kommer att ledsna. Jag har sett det så många gånger.

Har du tränat förut men trillat i diket och har svårt att styra tillbaka på vägen? Eller har du aldrig kommit till skott men tänkt att fasen…om jag skulle försöka med det där gymmet..fastän det verkar så urtrist..? Då säger jag..lägg lite slantar på en PT eller ta hjälp av någon som du vet är kunnig. Du behöver planen. Den är det viktigaste av allt.

I allt som vi gör, styr den där muskeln mitt mellan öronen. Hjärnan. Den är roten till allt ont eller gott. Den kan ställa till det för oss men är faktiskt väldigt enkel att övertala. Om du intalar dig att något är verkligen urtrist, bottengrått, pest och kolera så blir det förmodligen så men…det är lika lätt att göra motsatsen. Försök att tänka positivt och jag vet, det låter så oändligt klyschigt. Inte desto mindre är det sant.

För dig som har den här känslan av att det är tråkigt att träna är det mycket värt att styra om just tankarna. Det är då du behöver en plan att följa. Det gör träningen rolig. Kanske hjälper någon dig med ett 6-veckors träningsprogram. När veckorna har gått ska ni träffas igen och stämma av. Ska ni höja vikter? Ändra antalet träningsdagar? Har du gått ned i vikt, upp i vikt eller ändrat dig i kroppen? Kanske har du fått bättre maxpuls, sover bättre osv. Du har fått ett mål att sträva mot. Det är vägen till att ha kul på gymmet eller vad du nu går igång på träningsmässigt.

Det vi glömmer ibland när dagarna rullar är att det faktiskt är livet som pågår! Någon skrev…”alla dagar och nätter som passerade…inte visste jag att det var livet”…! Det är faktiskt sanningen och ju äldre vi blir desto mer påtagligt blir detta. Det finns inte tid att vänta på saker och ting. Gör det idag som du kanske kan göra i morgon är min egen devis.

Så, vänta inte på att inspirationen ska komma flygande. Inspirationen kommer med din utveckling. Promise! Bara gör! Gör det idag. Berätta gärna…jag är nyfiken på din plan! =)

2 kommentarer på “Den där planen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: