Once upon a time….

11139775_1562613007334660_7422755471415647265_n

Året var 1977 och jag var 19 år. Vi var på disco fredag, lördag, hade platåskor höga som hus och stor lugg! Det var på den tiden man kunde gå genom stan mitt i natten utan att bli våldtagen, nedslagen eller rånad. Droger kunde vi knappt stava till och allt var så otroligt mycket ”snällare”! Missade du 70-talet? Ajdå, surt för dig.

Man kan tycka vad man vill om modet men jag minns det med ett flin. V-jeansen som man köpte i en hip affär som hette Gul och Blå i Stockholm. Jeansen var stenhårda, helt utan stretch och ett rent helvete att få på sig. De skulle sitta absolut slimmat för att vid knäet, där V:et satt, bli otroligt vida. De skulle täcka skorna med de enorma klackarna och gärna släpa lite baktill så att de fransade upp sig.

Jag minns en mockajacka jag köpte till min mammas förtvivlan. Den var midjekort,  hade trumpetärmar och långa slag på kragen. Helt ofodrad. Det tyckte jag var en bra vinterjacka. Jag frös som en lort men tyckte att jag var såååå snygg.

Minns även en ”kostym” eller vad vi ska kalla det, som jag sydde. Den var mörkblå. Brallorna hade en extremt hög midja med 8!!!! knappar. Satt åt över rumpan och sedan vida hela vägen ned. Till det hade jag sytt en väldigt kort kavaj. Platåskor till det där förstås vilket ledde till att jag med den höga midjan hade ben som en giraff. Ruskigt fint tyckte jag då.

På 80-talet tog axelvaddarna vid. Breda axlar som en skogshuggare skulle man ha och en midja smal som en pinne. Våfflat hår, stort som tusan blev pricken över i.

Vi tågluffade. Man köpte en interrailbiljett och sedan åkte man tåg genom Europa. Jag var själv iväg en sväng med en alldeles för tung ryggsäck. En kompis och jag tog oss genom forna Jugoslavien, vidare till Aten för att från hamnen ta oss vidare med att istället för tåg – båtluffa. Dvs man åkte runt bland de grekiska öarna. Fantastiskt vackert och ett kul minne.

Och så hade vi musiken! Led Zeppelin, Aerosmith, Eagles, Fleetwood Mac, ELO, David Bowie, Prince, Queen, Rolling Stones, Rod Stewart, AC/DC, Donna Summer, Kiss, Elton John, Wham, Brian Ferry…….för att nämna några. Michael Jackson. Tänk att många inte vet ens vem han var! Se och njut! King of pop

Vi dansade, gick på diskotek. Vi dansade Bump och sedan kom Travolta med Saturday Night Fever. Då blev det lite andra moves på dansgolvet. Så kul att minnas och så väldigt länge sedan.

Det var bättre förr. Nästan allt. Snällare, tryggare, vänligare. Samhället har blivit hårt och jag är oändligt tacksam för att jag fick vara ung på 70 och 80 talet. Kommer du ihåg ditt 70-tal?

10557476_1645309905731636_2752319910318116954_o

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s