Ensam är inte alltid stark…

Collage_Fotor jul

Jul! Den närmar sig. Den där efterlängtade helgen då vi alla med tindrande ögon sitter glada och tacksamma vid ett fullspäckat julbord och bara har det så där otroligt mysigt. Alla är snälla, milda och så oändligt fridfulla i sinnet. Allt är underbart. Alla är samlade och vi lägger upp bild efter bild på vårt perfekta julfirande i sociala medier. Familjen, vännerna, släkten…gemenskapen är total.

Och där sitter du. Kanske är du ensam för att du vill vara det. Kanske är du ensam efter att du har skilt dig, din partner avlidit, av att du inte klarar av att vara social, att du ligger på sjukhus, inte mår bra eller av någon annan orsak. Ensamhet kan vara självvald. De kan vara ofrivillig men oerhört svår att ta sig ur. Kanske besitter du inte egenskapen att själv ta initiativ till kontakt utan tar för givet att ingen vill träffa dig? Kanske har bekantskapskretsen minskat pga flytt, skilsmässa, utbrändhet eller annan sjukdom.

Under högtider som jul, nyår, påsk och midsommar blir ensamheten mer påtaglig eftersom det förutsätts att vi ska ilsknjuta tillsammans under helger som dessa. Tyvärr har sociala medier stor påverkan. Trots att vi är medvetna om att det där otroligt lyckliga vi får oss matade med från omvärlden inte riktigt är sant så påverkar det oss. Känslan av utanförskap blir alldeles extra påtaglig när vi ser andra människor tillsammans på bild.

Många människor har det svårt under julen och en stor grupp vi inte ska glömma och som kan fara illa är barn. Barn som inte har turen att leva i en familj där de behandlas med respekt och kärlek. Barn som inte får fira den där underbara julen som vi vill ha när vi är små. Barn som lever med missbrukande föräldrar. Barn som får se sin mamma bli slagen och misshandlad. Under julhelgen ökar alkoholintaget och det leder sällan till något lyckligt slut.

Finns det någon i din närhet som är ensam i jul? Någon som du tror ”kanske vill vara själv” ? Har du plats vid ditt bord för ännu en så tveka inte att fråga. Du kan aldrig få mer än ett nej men chansen finns att du gör någon väldigt glad. Jag frågade en granne häromdagen, en äldre ensam man, om han hade någon att fira jul med. Det hade han  inte så givetvis får han komma till oss. Vi firar egentligen inte jul alls men lite köttbullar och Janssons frestelse i sällskap av ett gott humör kan vi bjuda på. Han blev glad och jag varm i hjärtat.

För dig som känner dig övergiven eller  behöver någon att prata med så finns här ett antal nummer du kan ringa. Tveka inte att göra det.

Hjälplinjen (f.d Natinoella Hjälplinjen), 0771-22 00 60
Öppet Måndag – Söndag 13.00 – 22.00
https://www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande Medmänniska, 08-702 16 80
Öppet varje natt 21.00-06.00
jourhavande-medmanniska.com

Röda Korset, 0771-900 800
Öppet alla dagar 14.00-18.00
redcross.se

Jourhavande Präst, 112
Öppet varje natt 23.00-06.00
Svenska kyrkan

Föräldrartelefonen, 020-85 20 00
Öppet Måndag – Fredag 10.00-15.00
Svenska för psykisk hälsa

 

BRIS för dig upp till 18 år, 116 111
Öppet Måndag – Fredag 15.00-21.00, Lördag – Söndag 15.00-18.00
BRIS för dig upp till 18 år

BRIS Vuxentelefon, 077-150 50 50
Öppet Måndag – Fredag 10.00-13.00
BRIS Vuxentelefon

RFSL Brottsofferjour, 020-34 13 16
RFSL Brottsofferjour

Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50
Öppet dygnet runt
Kvinnofridslinjen

Vi har även en annan sorglig baksida av vår välfärd som ökar drastiskt varje år. De hemlösa. Gamla hemlösa människor som lever på gatan, i tunnelbanan eller på en parkbänk. Vi kan blunda och inbilla oss att det är självvalt, låta bli att läsa om dom, tycka att de väl kan söka sig till någon annan stad och försöka få ett hem där men……faktum kvarstår. I Sverige har vi nästan 2000 hemlösa över 65 år och över 33000 totalt. En skam för våra politiker och ofattbart att sätta sig in i. Tanken att inte ha ett hem är svindlande och plågsam.

Som avslutning på det här inlägget vill jag därför ge dig ett par tips på de bästa julklappar som du kan ge! Ett kvitto på att du har bidragit till att ge hemlösa ett drägligare liv.

http://www.viddinsida.nu/ge-en-gava/ 

https://stadsmissionen.se

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s