Starka armar är bra att ha…

IMG_E7060

…..och nu kommer det! Ju äldre vi blir desto viktigare är vår muskulatur. Ja, usch vad jag tjatar. Men, det är sant. Muskler har inte enbart med utseendet att göra utan fyller en funktion.

Redan i 30- årsåldern börjar man att förlora muskelmassa. Om man inte gör något för att förhindra den utvecklingen, så kommer en vuxen man från det han är 30 år i snitt att förlora cirka 3 kilo muskelmassa per årtionde. Det innebär att man som 60-åring kommer att ha förlorat hela nio kilo ren muskelmassa om man inte gör något aktivt för att undvika det. Scary? Och du, det är plågsamt sant!

Det här kan vi förhindra. Fysisk aktivitet bromsar förloppet! Man kan säga att vi genom träning bromsar det muskulära åldrandet. Vårt kronologiska åldrande är det inte så mycket att göra åt men vi behöver inte bli klena och orkeslösa varefter åren går.

Det här är förstås ett val vi gör. Jag sätter ingen stämpel på den som väljer att inte träna. Här kommer ju de här ursäkterna som regel in. Du vet…jag har ju ont i ett knä, eller en arm, eller en fot….och det är för varmt, för kallt, det regnar, det snöar….och vi har inte tiden. Just det där sista är en ursäkt som jag har hört så många gånger. Jag har inte tid..

Jag har alltid haft tid. Även då jag verkligen inte hade tillstymmelse till tid. Det viktigaste vi har är vår hälsa. Och vi har inte tid…? Kroppen som ska bära oss in i det sista har vi inte tid med. Den får kanske hygglig kost i bästa fall men för övrigt så får den klara sig själv där med alla muskler, senor och annat tjafs innanför skinnet. Vi har ju annat för oss. Ja, som att…..titta på TV, surfa på nätet, titta på lite mer TV osv…..

Vad jag vill säga är – ta tag i fysiken innan den sviktar! Om vi blir sjuka så kan vi klara det bättre med en stark kropp. Får vi förslitningsskador i knän, höfter eller någon annanstans så får vi mindre ont om vi rör på oss. Rörelse är liv. Amen.

Livet går fasansfullt fort och väntar du på det där ”sedan” eller motivation så är du körd. Sedan, i morgon, på måndag, efter jul, efter semestern kommer aldrig att bli av. Börja idag. Nu! På stubben. Motivation kan man inte vänta på. De dagar då den råkar infinna sig får man surfa på vågen men de andra dagarna är det viljan som räknas. Utan vilja blir det ingenting av någonting.

Och, vi blir aldrig för gamla för att börja träna. Det går att göra fantastiska förändringar även om du är långt ifrån ung. Kolla in den här mannens Instagramprofil. Han är 69 år!!! Denna bild visar nu och för 4 år sedan. Helt otroligt! Ingenting är omöjligt och våra kroppar är finfina grejer. De går att forma och stärka ända tills vi ligger i träfracken.

Att träna är ett bra sätt att hålla humöret på topp trots att vädret bjuder på nyanser av grått och duggregn. Även om du inte har för avsikt att leta efter dina magrutor så kommer du att få en bättre fysik i alla avseenden med regelbunden träning. Använd din kropp! Det är precis det som den är till för! 😉

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s