Mot 60….progress!

IMG_1189

Så var det den där urlöjliga selfien. Den där som verkar så självupptagen, så narcissistisk och så onödig. Vem tror hon att hon är? Utseendefixerad? Ja, kanske det. När man som jag, är ett år från min 60-årsdag, så får man vara lite självgod när kroppen fortfarande går att forma. Det roar mig sanslöst att jag blir starkare och starkare. Det som någon sa till mig för 2 år sedan var så otroligt fel och jag vill med min bild visa att allt är möjligt. Vad var det hon sa till mig då?

”Pia, du förstår att när du är så pass gammal kan du inte bygga muskler på samma sätt som en yngre person. Det du får rikta in dig nu på är att behålla den kropp du har! Det kan liksom aldrig bli mer!!”  Skitsnack på hög nivå. Vi kan bygga muskler tills den dag vi ligger i en trälåda. Det vi, som befinner oss i den ålder jag är i, måste göra är att träna precis LIKA hårt som någon yngre eller kanske rentav hårdare. Det är ofta där det fallerar. Hur många ser jag inte på gymmet som drar lite håglöst i några maskiner, som inte vågar ta i och som följaktligen inte kommer någonstans. Väldigt många tror att vägen till en vältränad kropp åstadkoms på en crosstrainer eller ett löpband och lider timme efter timme på dessa istället för att ta sig ut bland vikter och skivstänger där det verkligen kan hända under. Om man vill.

För att en muskel ska växa måste den ha stryk. De sista repsen i ett set ska kännas. Det ska vara riktigt tungt och i det närmaste omöjligt….för att muskeln ska fatta läget. Vi vill bli starkare och då måste vi säga till den där muskeln att den ska bli större. DET, kan man göra i precis alla åldrar. Vi måste ur vår bekvämlighetszon. Bort från det läget där vi har kontrollen och tycker att det känns skönt. Känns det lite småmysigt att lyfta de hantlar du håller i så har du på tok för lätta vikter.

Jag gillar att vara stark. Jag stod igår med ett flin i hela ansiktet på gymmet när jag körde ett dropset i hantelrodd. 17,5…12.5….och till sist 10 kg. Och det kändes inte ens särskilt tungt. För dig som inte vet vad ett dropset är så genomför man så många repetitioner man klarar av på en given vikt. När man inte klarar av fler reps med denna så sänker man vikten och när kraften sviker så sänker man igen. Bara för att man inte orkar lyfta som i det här fallet 17,5 kg fler gånger så är inte muskeln trött. Den orkar lite till med en lägre vikt….och lite till med en ännu lägre vikt. Nu är målet 20 kg men det tar nog ett antal månader! 🙂

Den oinvigde tror att man blir ett köttberg så fort man börjar styrketräna. Att man får otrolig muskulatur och ser ut som en snabbuppfödd broiler illa kvickt. Det är så otroligt fel och okunnigt. Att bygga muskler, eller att forma sin kropp vilket du nu vill kalla det, tar tid. Oändlig tid. Man blir inte ett muskulärt vidunder av några timmar på gymmet då och då. Det tar år av hård målinriktad träning och en väl genomtänkt kost. Att avstå från att gå till ett gym pga rädslan att det fläsk man har ska omvandlas till svällande muskler är direkt löjligt.

Det är aldrig för sent att börja träna. Det går ALLTID att bli starkare och bättre förberedd för den dag man kanske blir sjuk eller skadar sig. Muskulatur är inte bara utseende, den fyller en funktion. Tyvärr så är det alltför många som inte använder den. De låter sin fysik förfalla och skyller på allt möjligt. Många i min ålder skyller på just – ålder! Precis som om man skulle sluta använda kroppen när man blir över 60! Den ska ju fortfarande fungera. Det är faktiskt ännu viktigare att vi kan röra oss ju äldre vi blir. För att vi ska bibehålla styrka och muskler måste vi använda våra kroppar. De är gjorda för rörelse och förtvinar sakta men säkert om vi inget gör. Vid 60 års ålder har vi tappat 20% av vår muskelmassa om vi inte bestämmer oss för att behålla den.

Jag önskar att jag kunde förmedla litet av den enorma vilja som bor innanför mitt skinn…till dig som inte har tillräcklig vilja för att ändra ditt liv. Jag önskar att jag kunde få just dig, som inte har lusten eller orken att ”komma igång” att ….komma igång. Jag önskar att jag skulle kunna ge lite av den tjurskalliga envishet som gör att jag aldrig, aldrig kommer att ge upp…till dig som inte har någon envishet alls. Vi tilldelas bara en kropp i detta enda liv vi får leva. Bortsett från alla sjukdomar vi inte kan råda över så är det upp till oss vad vi gör med den. Jag tar hand om min. Tar du hand om din?

 

2 reaktioner till “Mot 60….progress!

 1. Underbart att du visar motsatsen till det som många säger om just ålder och träning.
  Jag är 51 och har som ”småtränat” en längre tid men vill nu bränna fett och bygga muskler. Får så klart höra från de flesta att det inte går när man passerat klimakteriet.
  Jag kommer i fortsättningen visa dem bilden av dig. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Jaaa! Gör det!!😂 Det går alldeles utmärkt att bränna fett och bygga muskler när man är över 50!! ”De flesta” är bara okunniga och kanske rädda?….att du ska lyckas!!! Kör så det ryker!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s