Morgonträning och tankekontroll.

IMG_0760

En dag som börjat på bästa sätt, som i stort sett alla dagar – på gymmet. Bröst och axlar fick sig en match och nu har den där välbekanta mjuka känslan av ett endorfinrus kickat in med full kraft. Kaffekoppen står på bordet tillsammans med en trave riskakor och jordnötssmör. Mmm, det ska avnjutas i solen där det är skönt idag. 15 grader och strålande sol. Favoritvädret numera.

För några år sedan så var sommaren det enda som hägrade för mig. Många månaders väntan tills den äntligen kom och ofta lämnade mig besviken eftersom vädret inte nådde upp till mina förväntningar. Det gör ju sällan det i vårt kära land. Sommaren är kort och det mesta regnar bort. Alltför sant. Med åren har jag insett att det inte duger att ideligen gå och önska sig till en annan tid, en annan plats eller till en annan årstid. Livet är kort och går fort. Om vi ska ha glädje av det så vill det till att vi finner lycka här och nu, i vardagen. Jag lyckas ganska bra med det.

För mig hänger glädje ihop med det välbefinnande jag känner när min kropp och jag jobbar mot gemensamma mål. Jag hävdar med en papegojas envishet att de allra flesta skulle bli lyckligare överlag om de tog tag i sina liv och kryddade dem med en stor portion rörelse. Rörelse är liv! Ju starkare jag blir, desto mindre ont har jag. Ju mer jag rör mig desto mindre grubblar jag över en massa onödiga saker som enbart är energiförstörande. Ju mer rutiner jag har i mitt aktiva liv desto bättre sover jag. Att få sova gott är en lyx som vi alla borde få njuta av men väldigt många inte ser en skugga av.

När man kan styra sin kropp kan man även koncentrera sig på att styra sin knopp. Den där saken högst uppe på vår lekamen. Mår vi bra fysiskt är det lättare att hantera psykisk påfrestning och med lite träning kan man ägna sig åt tankekontroll. Dvs att vi inte tillåter oss att tänka korkade saker som får oss att må skit!

Visste du att vi tänker närmare 60000 tankar varje dag och av dessa tankar är 95%  samma tankar som vi tänkte igår! Vilket oerhört slöseri med tid! När vi ältar om samma tankar igen som kanske ofta även är negativa glömmer vi att fokusera på vad som är bra i livet. Några oroar sig för relationer eller för sin ekonomi medan några har ångest över att barndomen inte var perfekt, om sjukdomar och döden, andra grubblar över andra obetydliga ting och låter tankarna blockera den tid vi faktiskt lever i – just nu! Tankekontroll är nyckeln till att bli lyckligare. Så fort man blir medveten om att samma tankar maler runt om och om igen så ska en stopptanke fram, fort som attan. Det är inte så svårt som det låter. Flummigt?

Nja, det låter ju så men är ganska simpelt och väldigt effektivt. Jag lärde mig det här för många år sedan när jag befann mig i en jobbig stressituation och inte kunde sluta älta på nätterna. Det var inga bra tankar utan bara en massa jobbiga och onödiga upprepningar om samma sak. Som en repig vinylskiva. Så fort jag hade tänkt igenom något elände så började det om från ruta ett. Usch. Men, hjärnan är lättmanövrerad och ganska outnyttjad. Den lyder fint om vi säger till den att göra det. Så fort malandet börjar så måste det fram något bättre att fokusera på. Vad är då en stopptanke?

Det kan vara vad som helst. Kanske har du fina minnen från när du har rest, när du gifte dig, fick barn, vann en tävling eller kanske njuter du av att tänka på sol och hav, något djur du har älskat djupt…..osv. Välj ut något av det och ha det som ditt stopptecken. Så fort du börjar älta, fram med stoppskylten och ägna dig åt bättre tankar. Detta tarvar lite träning och det som framför allt sker är att du blir medveten om att du lägger ned massor av tid på onödigt tänkande. Du blir uppmärksam på när du svävar ut i en massa negativa funderingar som inte leder någonstans. Prova! Kanske blir du snopen av hur väl det fungerar! 🙂

Nu ska jag ta mitt kaffe med mig ut och sedan upp på en balkong och måla. Det tar tid att förvandla ett gult hus till ett grått hus. Mycket av färgen har dessutom fastnat på mig så ingen behöver fundera på vad jag gör i sommar. Vet inte vad jag gör men det är färg överallt. I håret, i pannan, på armarna, på benen, på skorna och……lite på soffan i vardagsrummet!

IMG_0770

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s