Midsommar – det svenskaste av allt!

MIDSOMMAR

Ja, så är det faktiskt. Midsommarstång, sol, värme, blommor, gemenskap, små grodorna, sill och nubbe. Svensk sommar. Om vi har tur så blir det precis så där! Så där otroligt svenskt och mysigt. Har vi otur så hänger blommorna på midsommarstången som ledsna hundöron, det regnar och är samma temperatur som i advent, kanske är vi ensamma och kanske blir det inte så kul med sill och nubbe som vi hade tänkt oss.

Jag firar min 59e midsommar. Det är vackert så. Jag är tacksam för att jag har fått uppleva alla föregångare till denna. Jag kan nog räkna på min fem fingrar de midsomrar som har levt upp till önskedrömmen ovan. Oftast hamna man i en täckjacka och försöker ilsknjuta under någon markis trots att regnet öser ned. Man äter ute på midsommaraftonen! Något annat är helt enkelt inte tänkbart. I många fall har det blivit mer nubbar än sill och det blir sällan lyckat…

Här kommer lite onödiga fakta om midsommar! Fram till 1952 firades midsommarafton alltid den 23 juni. Bakgrunden är att midsommardagen sedan 1500-talet sammanföll med Johannes Döparens dag i kristna tron. 1952 tyckte man att midsommar förstörde arbetsveckan och därför ligger dagen nu på en fredag. Alltid.

Tidigare var det också tradition att gå ut på midsommarmorgonen och rulla runt naken i den våta daggen. Detta för att få vara frisk under hösten och vintern. (Mycket konstigt har vi trott på genom tiderna!!) Jag tror att det blir enklare att rikta in sig på daggen än att hoppa runt i dans då man har lovat – som vanligt – REGN!

Och så var det lite väderhistoria!1978 var en av de kallaste midsomrarna någonsin i Sverige. I Stockholm uppmättes endast 11 plusgrader – och i inre Norrland var det nollgradigt på flera håll. 1935 var det dock en av de varmaste midsomrarna. I Sveg i Härjedalen uppmättes 35 plusgrader. 2015 hade Stockholm samma temperatur som andra advent……

Så tar vi lite spritstatistik! En normal vecka säljer Systembolaget cirka 9 miljoner liter dryck av olika sorter. Midsommarveckan brukar det landa på cirka 13 miljoner liter, varav 7 miljoner liter öl. Antalet kunder på Systembolaget dagen innan midsommar brukar vara 1,1 miljon. En vanlig fredag är det cirka 700 000 personer.

Midsommarafton är även den dag då flest barn blir till! Den vanligaste födelsedagen i Sverige är 22 mars – om man räknar nio månader bakåt i tiden hamnar man nästan exakt på midsommarveckan…

Jaha, då ligger alltså njutningens tid framför oss. Helgen av alla helger. Midsommar. Jag tänker köra några monsterpass på gymmet och så var det den där målningen av huset. Jag har inte beställt regn över huvudtaget. Små grodorna och sillen skiter jag i men nu var det ju färg som skulle dit på lite bräder och då är det inte lyckat med regn.

Önskar er alla en härlig helg oavsett vad ni gör. Om ni inte kan njuta av vädret så njut av ljuset. GLAD MIDSOMMAR!! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s