Just idag är jag djup! Vem är du och vem är jag? Det är frågan!

roliga citat

Det finns två sorters människor här på jorden…..jag och…alla andra! Har du tänkt på att det faktiskt endast finns ett enda exemplar av dig på hela jorden. Bara ett! Du har fått ett alldeles eget DNA, ett alldeles eget intellekt, en kropp och en personlighet. Det finns bara en av dig och det är du! Ja, so what?

Jag tycker att det är rätt fantastiskt att vi är så otroligt unika. Nästan 8 miljarder exemplar av homo sapiens och inte en enda jäkel är den andra lik! Håll med om att det är helt galet! Inte en enda replika på hela jordklotet! Fascinerande.

När man ser på mänskligheten ur detta oöverblickbara perspektiv så är det inte särskilt konstigt att vi har så otroligt svårt att lyckas med den här kärleksfulla önskebilden som ju vore det allra bästa för oss alla! Den där bilden där polisbilarna inte är fulla med stenar och har trasiga rutor utan är fullständigt täckta i ett blomhav. Den där bilden där vi alla står och blickar kärleksfullt mot varandra och kanske kastar lite rosa bomullstussar runtikring oss. Den där bilden där kärleken övervinner allt! Där vi håller varandras händer och det bara svämmar över av kärlek, förståelse och empati!

Så enkelt blev inte jordelivet! Det sket sig ju direkt där för tusentals år sedan med ovänskap, avundsjuka och lust till det som är förbjudet. Det gick på tok från början. Med allt! Människan är bara människa. Om vi har turen att växa upp i god miljö med bra värderingar och har hyfsade gener kan det gå skapligt. Har vi bra gener men ett helvete när vi växer upp kan det gå fullständigt åt pipsvängen trots generna. Vi är som svampar och suger i oss allt när vi växer upp och DET ligger sedan till grund för vad vi gör resten av våra liv. Eller rättare sagt till grund för våra värderingar. Värderingar, det är ett väl använt ord idag. Värderingar och värdegrund. Hm, vet inte att jag någonsin har hört just det senare, värdegrund, förrän nu. Jag är helt klart totalt omodern. Vad fan betyder det?

Värdegrund ska alltså föreställa någon slags åsiktsbas. Likt en genuin box som vi står på och så har vi fullt med fack i den där boxen där alla våra väl förankrade tankar ska poppa ut ifrån, mycket väl övervägda med RÄTT värderingar. Och, vem bestämmer vad som är  det? Hur kan någon annan av alla 8 miljarder människor bestämma vilken jäkla värdegrund som är den rätta? Idag kan man bli dissad om man har FEL värdegrund! Här kommer jag ju osökt att tänka på politik där kanske jag, grannen eller någon annan inte har den här ”rätta” värdegrunden. Då får man på nöten. Ajabaja, inte tänka utanför boxen för tusan! Och, jag vill poängtera här att jag inte talar om idioter som har tagit för givet att deras uppgift på jorden är att pina andra människor och djur. Det är en helt annan historia som jag lämnar därhän.

Men det där blev ju djupt som en skogstjärn. Var vill jag komma med det? Jo, vi är alla fasansfullt olika. Vi kan inte trots vår orubbliga tro på att det vi säger är sant och rätt, förvänta oss att våra medmänniskor ska tycka detsamma! Även om det förstås vore det bästa för dem! 😉

Kan vi inte alla uppträda som den unika person vi är? Vi är en liten del av 8 miljarder och har rätt att stå upp för våra tankar, våra åsikter och vårt handlande. Vi är en del av jordens befolkning. Inte mer och inte mindre än någon annan. Vi är lika mycket värda och alla har vi samma rätt att yttra oss, att vara annorlunda, att passa in eller att inte göra det. Vi är, oavsett yttre attribut eller statusprylar, samma art! Vi har alla vårt DNA och vi har rätt att vara precis hur vi vill! Jag har rätt att vara ”konstig”, att vara udda eller att bara helt enkelt vara jag!

Det får mig att tänka på en god vän som har hittat en underbar kille. Min goda vän är en härlig virrpanna med tusen saker i görningen och har en naturlig oordning runtomkring sig. Jag vet ju att hon inte är min dotter men om jag hade haft någon hade det varit precis den typen av tjej. Levande, smågalen och kul med en box under sig där alla lådor är halvöppna och proppfulla till bristningsgränsen med allt och inget.  Hon sa till mig att ”han har ju kunnat få vem som helst”, ”en ordnad människa som har allt inrutat och utan kaos”, ”en fin tjej med pumps och klänning”…..typ!

Men så fungerar inte vi människor. Vi dras till det som attraherar oss, inte det som alltid är perfekt från åskådarnas sida. Vi är de vi är. Vi tycker inte likadant! Vi är olika och kommer så att förbli för idag föds det fler av vår sort! Ännu en med en ny uppsättning DNA, med nya egenskaper och tankar. Låt oss gilla det! Låt oss acceptera att vi alla är ok trots att vi står på olika åsiktsboxar. Jag menar inte att vi kan gilla alla runtomkring oss men vi måste inse att vi inte alla lallar i samma visa. För min del är du ok hur du än är, vad du än gör. Om du är rik eller fattig, det skiter jag i. Läkare eller städare är oväsentligt. Så länge du är en human och bra människa med empati för resten av oss så är du ok. Tror du att din livsuppgift är att ta kål på alla andra pga din värdegrund……då är det en helt annan historia…!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s