Varför är det så krångligt att äta nu för tiden?

IMG_0590

En lunch tillsammans med några vänner efter ett gympass ledde till lite diskussioner om mat. Vi konstaterade att vi alla älskar att vara proppmätta, vi är hyfsat nyttiga och gillar det mesta. Det får mig ändå osökt att tänka på hur krångligt det har blivit med att just – äta!

Idag finns det en mängd olika osunda inställningar till mat. Man kan ha anorexi, bulimi eller ortorexi. Förr i världen hade man på sin höjd anemi…men det är ju något helt annat och har ju inte med psykiska problem att göra. Det är ju heller inte så enkelt att vi bara kan sätta oss ned och förutsättningslöst mumsa utan det finns alla möjliga hinder för ett enkelt leverne.

Vi är LCHFare eller vegetarianer, veganer, vi äter stenålderskost och vi kan äta medelhavsmat. Vi är laktosintoleranta och vi tål inte gluten. Vi kan även äta efter GI – metoden och endast gud vet vad mer. Något så enkelt som att koka ett par potatisar, ett par morötter, steka en fisk eller köttbit är på tok för trivialt. Omodernt. Milde himmel, potatis!! Tabu! Kolhydrater är väl livsfarligt? På något vis? Eller onyttigt i alla fall! Väl?

Potatis! En dissad knöl! Fräckt mot ett så nyttigt livsmedel som dessutom är både relativt billigt och gott. Potatis är rik på vitaminer och mineraler och innehåller järn, kalcium, kalium, fibrer, vissa B-vitaminer, fosfor och C-vitamin. Äter du dessutom potatisen med skalet på, som många av oss gör så här i sommartider, får du i dig en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter. Potatis ger dessutom energi! Vem tusan orkar träna på ett par salladsblad?

Varför krånglar vi så? Vid en kost som inte innehåller kolhydrater kan man ge sig fan på att magen knorrar efter någon timme. Då brukar den inte heller knorra efter mat utan efter en massa skräp. Bullar, kakor, glass eller annat sött. Men hur bra blev det då? Sluta trassla till det. Potatis, ris, bulgur, quinoa är bra kolhydratskällor. Komplettera med den proteinkälla som passar dig eller tugga falafel och grönsaksbiffar men – ät!

Med bra mat i magen orkar man med livet mycket bättre. Man orkar använda sin kropp och det är ju precis det som den är gjord för. Rörelse. Nyckeln till livet och välmående. Med det vill jag säga att det är dags att sluta mobba den godaste knölen ever –  potatisen. Vi har piskat nog på den. Gett den stryk och dåligt rykte – helt i onödan.

Solen skiner utanför mitt fönster och det är vansinnigt varmt. Jag skulle behöva fatta en pensel och fortsätta mitt måleriprojekt men jag har underarmar som inte är sams med mig efter flera dagars intensivt målande. Högerarmen protesterar med alla medel och det finns inte en suck att den ställer upp på en dag till med penseldrag. Den kommer att lacka ur helt. Möjligen ska jag gå ut och försöka få lite färg på den bleka kroppen men något har hänt de senaste somrarna. Det är inte skönt i solen längre. Däremot är det  underbart i skuggan och där blir man banne mig inte särskilt brun. Men benen kanske kan sticka ut lite i alla fall. Det härdar jag nog ut med.

Som någon sa….det bästa med solen är skuggan.DET – är alldeles sant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s