”Bara ett par glas vin”…

wine-186018_1280

Uh, det här får man inte prata högt om men det tänker jag göra ändå. När dricker man egentligen för mycket? Alkohol = njutningshöjare? Eller inte? Personligen har jag ett måttligt alkoholintag, dels för att jag inte gillar sprit och öl och dels för att jag inte tål att dricka mycket. Jag tar gärna ett par glas vin på helgen men det stannar där. Inte för att jag har någon regel eller avstår pga andra orsaker utan helt enkelt för att det är just ett eller två glas som är njutning för mig. Efter det mår jag illa…!

Jag tror att många tar väldigt lätt på det här med ”ett par glas vin” men hur mycket ren sprit dricker du – eller jag, egentligen? Om vi antar vinglaset innehåller 18 cl vin, det är ett rätt stort glas! Vinet håller 12% alkohol. Då motsvarar det här glaset ca 5,5 cl starksprit!!! Alltså nästan ”en sexa” på krogen! Snopet! Du som ”bara tog ett glas vin”!

Sanningen är att vin innehåller sprit. Om du dricker 3 glas vin 4 dagar i veckan så dricker du alltså 66 cl starksprit och det min vän, är nästan en 75:a starksprit i veckan!

Hur många bilder lägger vi inte upp på sociala medier med det där oskyldiga vinglaset i handen? Det ser ju så mysigt ut. Vi umgås och dricker bara ”ett par glas vin”. Vin ser liksom lite mer städat ut än om vi skulle vifta med en flaska brännvin! Renat! Gud så billigt, nej, vi dricker vin. Det är klass. Men, det är inte desto mindre – sprit! Och inget annat.

Låt oss säga att vi har person nr 1 som konsumerar ett helrör whisky i veckan. Stackarn, det går faktiskt utför för honom/henne….alkoholist! Men person nr 2 som konsumerar ”ett par glas vin” några dagar i veckan och faktiskt häller i sig samma mängd sprit som den andra personen som hinkar whisky….hur mycket stackare är den? Där är det inte alls lika sorgligt utan lite lustfyllt, mysigt och man är väl inte alkoholist för några glas vin?

Sedan var det en annan sak! Kalorierna! Dels har man en tendens att äta mer när man dricker och så var det chips och alla de andra snacksen! Det är ju inte alls lika gott ihop med vatten! En starköl på 40 cl (5,6%) innehåller 186 kcal och ett glas vin (12%) 15 cl ca 100 kcal. Säg att du på en fest häller i dig 6 öl! Det är 1116 kcal….ett halvt dagsbehov av kcal till en stillasittande person. Tål att tänka på!

Finns det ofarligt drickande? Nope! Däremot finns det något som kallas riskkonsumtion där man alltså pimplar i sig så mycket att det för med sig konsekvenser både fysiskt, psykiskt och socialt. Det finns även något som kallas för intensivkonsumtion som anger hur mycket en person kan dricka vid ett och samma tillfälle utan en förhöjd risk. Här pratar vi standardglas vilket när det gäller vin är ca 15 cl och öl 33 cl.

För kvinnor så innebär en konsumtion på över 9 standardglas i veckan, alltså 135 cl, dvs i runda slängar 2 flaskor vin,  en förhöjd hälsorisk. Vid en intensivkonsumtion räknas mer än 4 glas vid samma tillfälle, alltså 60 cl, medföra en förhöjd risk. För män så innebär det istället 14 standardglas i veckan för att man ska börja ligga pyrt till med sina levervärden…..!

Kroppen påverkas direkt och levern påverkas från första droppen. Risken för cancer ökar också direkt. Hjärnan och kroppen tar skada av berusning. Berusning är ett tecken på förgiftning. Ju oftare du blir berusad eller ju fullare du blir, desto högre är risken för alkoholskador. Tänk på att ett liiiitet glas varje dag ökar risken att utveckla ett beroende.

Så, vin är inte bättre att dricka än sprit. Även om det ser flashigare ut på bild! 😉

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s