Konsten att leva!

meadow-677878_1280-2

Allt rullar på. Dagar och nätter passerar, veckorna blir till månader, årstiderna avlöser varandra och år läggs till år. Hur lätt har det varit under alla år? Är det så att mitt liv har varit enklare eller svårare, sämre eller bättre än någon annans och vem avgör i så fall det? Det kan vara lätt ibland att jämföra sig, eller sättet vi lever på, med andra och kanske tro att ”de här andra” lever ett mycket bättre liv…eller kanske ett sämre! De skrattar ju så på alla bilder och ser så glada ut. Man visar sitt glada och sorglösa liv med en aldrig sinande ström av middagar, resor, husdjur, vänner, barn och barnbarn. Är det där sorglösa och glada sanningen? Troligtvis inte men ändå….så sätter sig bilder fast i vårt medvetande och gör att vi reagerar med en slags känsla. Bra eller dålig! Sociala medier har lyft fram våra liv i ljuset och vi vill förstås inte skylta med det som inte är bra utan visar en fasad. Profilbilden som är helt galet retuscherad så att vi ser välbehållna och rynkfria ut, coverbilden som visar något lyckligt ögonblick osv.

Den där familjen som jag ser visa lyckliga bilder med sina barn i alla möjliga situationer har kanske en mamma som inte alls är lycklig. Hon kanske är arg, skäller på sina barn och är allmänt otrevlig i verkligheten? På bild ser det ut att vara perfekt. Det fina huset kanske är belånat högt över taknocken, resorna som rullar upp i tidsflödet med en perfekt familj i olika situationer har istället orsakat splittring och osämja, middagen som de goda vännerna visade på bild urartade i fylla och bråk. Du kanske tillbringade en lördag hemma i din soffa med en bok och var en smula avundsjuk på allt det där som du trodde var en mycket bättre lördag än din? Vem ska avgöra vad som är rätt? Vem lever bäst? Vem är lyckligast? Och, vad är lycka?

Lycka, vill jag påstå, är att finna ro i sig själv. Att acceptera sig själv, sin personlighet och sitt sätt att vara. Att finna glädje i det sätt man lever och där man lever. Att acceptera sina egenheter och inte sätta en rangskala på om de är dåliga eller bra. Vem ska bestämma det? Om dina egenheter och din personlighet är dålig eller bra?

Hur många gånger har jag inte själv tänkt och hört andra säga att ”om bara DET händer så kommer allt att bli bra…..om jag får det där jobbet blir jag lyckligare….om jag bara kunde röra mig med mer pengar skulle jag vara mycket gladare…..om jag hade haft den hästen hade jag ridit bättre….om jag går ned ett par kg så blir allt bra…..om jag går upp några kg så kommer livet att bli fantastiskt….om….om….om! Jag skulle vilja drista mig till att påstå att ingenting någonsin blir bättre även om ”om” inträffar. Kanske tillfälligt men den stora vägen till att känna lycka, eller känna sig tillfreds med livet, finns inom oss. Det är våra egna tankar och handlande som avgör ifall livet kommer att kännas bra eller inte.

Jag har en gyllene regel som jag lever efter och som hjälper mig att må bra i mitt liv. Jag jämför mig aldrig med andra! Vare sig när det gäller statusprylar, hus, utseende eller vad det nu kan vara som skulle kunna trigga igång dålig självkänsla. Jag har det bra, jag mår bra och har inget som helst behov att att vare sig likna eller leva som någon annan. Jag gillar mig!

Det kanske låter oerhört narcissistiskt men om man ogillar sig själv – hur ska man då någonsin kunna bli lycklig? Hur ska man kunna känna ro inombords om den man ser i spegeln är en person som man ringaktar eller ser ned på? Hur ska man kunna leva ett gott liv med sig själv i huvudrollen om man inte duger i sina egna ögon? Om man är alltför dålig för att ens få sitt eget godkännande?

Orsaken till varför man inte skulle få det är förmodligen vid en jämförelse med andra. Jämfört med den och den är mitt liv inte bra. Tror vi! Om man nu skulle låta bli den här jämförelsen så skulle förmodligen känslan vara en annan…..

Livet är en spännande film med oss själva som regissör och huvudrollsinnehavare. Det är upp till oss om det ska bli en actionrulle, skräckfilm, komedi eller ett drama. Hos oss allra flesta blir det en mix av allt det där och det är väl precis så livet ska vara?! Ups and downs med lyckliga stunder och mindre bra stunder, lugna perioder och tvärtom.  Jag försöker finna ro i det där. Kanske kunde livet vara bättre eller mycket sämre men det är inget jag ältar. Livet är bra….:-)

smile-1391004_1280

 

 

 

2 reaktioner till “Konsten att leva!

  1. Så intressant! Tidigare höll jag på och jämförde lön med de yngre, mer nyanställda akademikerna på mitt jobb. Men jag var alltid arg. Tyckte alltid att jag hade för låg lön. Nu har jag slutat med det. Och känner mig nöjd med min lön. Jag får in tillräckligt med pengar varje månad. Och mitt liv var inte bättre på ett annat jobb jag hade där jag tjänade mycket mer. 😊

    Liked by 1 person

    1. Smart av dig! Vi är de vi är och ska inte förminska oss vid jämförelse med andra. Alla har sitt personliga lilla helvete och ingen glider fram på en räkmacka hela livet. Även om det ser så ut! 😉 Lycka finns inombords även om det låter klyschigt!

      Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s