Ytlighet! Kan sitta djupare än vi tror!

decollete-574354_1280

Huvudsaken är att man mår bra! Skönhet kommer inifrån! Vi duger som vi är! Fokusera på det som är bra och glöm det andra! I allra högsta grad klokt och sant! Men, inte desto mindre så tror jag att de allra flesta väldigt gärna vill vara sitt bästa jag. Om det fanns skönhet på flaska skulle vi nog alla klunka i oss det ganska begärligt.

Är det bara fult att bry sig om sitt utseende eller förtjänar vår utsida faktiskt lite respekt? Vi har ju alla en tendens att rent reflexmässigt bedöma våra medmänniskor efter hur de ser ut. Samtidigt som vi kanske fördömer de som faktiskt vill göra något åt just det. Hur de ser ut! Att må riktigt bra inombords kan ofta hänga ihop med att vara tillfreds med sitt yttre. För någon kan en förändring av ytan betyda en ökad livskvalitet på insidan.

Vad som är vackert är subjektivt. För några decennier sedan så var någon med en tatuering direkt stämplad som en typ! Lågklassmärkt! Idag är det ok att vara helkroppstatuerad! Ju fler tatueringar, desto bättre. Att tatueringarna har kostat en förmögenhet spelar ingen roll utan det är häftigt, coolt och fräckt. Någon annan har gått till en plastikkirurg för att göra större bröst men det är inte så coolt. Det är ytligt, fåfängt och för sjutton….gilla dig som du är! Men, är det egentligen någon skillnad? Mellan den som är full med tatueringar och den som gör större bröst? Det är ju en vilja att förändra sig och se ut på ett speciellt sätt och egentligen samma sak!

Oavsett var du står i förhållande till dig själv så är jag säker på att du vill vara fin! Jag vill också vara fin. Mitt bästa jag! Oavsett om jag vid 80 års ålder sitter på ett hem så är jag säker på att det är viktigt för mig hur mitt hår ser ut och att jag inte har säckat ihop alltför dant. För min gamla mamma på snart 90 år är det fortfarande roligt att ha en vacker blus och en fin frisyr. Jag älskar det faktum att hon fortfarande bryr sig! Det finns många gamla damer på samma boende men det är ingen som strålar som min mamma. Kanske är det för att hon trots sin ålder bryr sig om sitt yttre? Är det fult? Eller fel?

Vi ser oss i spegeln otaliga gånger om dagen och det går inte att övertyga mig om att du skiter i ditt utseende. Det är få som gör det. Vårt utseende är extremt viktigt för hur vi mår, för vår identitet och för hur omvärlden uppfattar oss. Varför är det tabu att tala om?

Allting kan gå till överdrift, men det jag tror är viktigt är att man är vacker för sin egen skull. Inte att man kämpar för något ouppnåeligt skönhetsideal utan för att det är en tillfredsställelse att ha ett yttre i harmoni med sitt inre. Som exempel kan vi ju ta något så simpelt som solbränna! Hur många är vi inte som svettas floder och kämpar i solen för att få lite färg på våra bleka kroppar? För vems skull? Andras? Nej, jag tror inte det. Vi vill helt enkelt möta en trevlig och piggare spegelbild. Även om solbrännan i sig kanske inte är särskilt sund så ser vi ju piggare och gladare ut med lite färg. Inte sant?

Jag tror att det ytliga sitter djupare än vi vill erkänna. Du duger som du är, vi är alla vackra på vårt sätt, skönhet kommer inifrån, fokusera på det som är bra osv osv. Klyschor på rad. Självklart duger vi! Inte tal om annat men……det är ok att vilja förbättra det yttre.  Det är ok att vara sitt bästa jag. Det är precis lika ok som att inte bry sig!

Skönhetsideal har funnits under alla år och ändrat sig genom alla sekel och decennier. På 1800-talet skulle kvinnan vara svag, blek och bräcklig för att i dag istället vara en vältränad amason. Det är alltså inget nytt med förebilder hur vi ”ska” se ut! Går man ännu längre tillbaka i tiden så var Nefertiti, drottning av Egypten,  enligt legenden en av de vackraste kvinnor som någonsin levat och hon dog på 1330-talet f kr. Redan där fanns ett kvinnoideal att följa…..

Så, låt oss vara precis så ytliga som vi vill vara! Vill du köra hela kitet……go for it och vill du skita precis i hur du ser ut – gör det! Huvudsaken är att du är glad i din kropp och känner att utsidan matchar insidan! Skönhet är subjektivt och det som är vackert för mig kanske inte är särskilt snyggt i någon annans ögon. Det kan vara något att komma ihåg när vi vid det där första mötet har skapat oss en profil av personen vi mött inom loppet av en sekund!

Kanske är du inte ung längre och tänker…..vem bryr sig? Om jag ställer den frågan till mig så svarar är svaret jag… och jag! Och jag…är den viktigaste personen i mitt liv. Mitt yttre förtjänar min respekt och min omsorg! Jag kommer att vara precis så ytlig som jag kan och bry mig precis så mycket om hur jag ser ut – som jag vill! Fram för lite ytlighet i den här hårda och våldsamma världen. I en värld där det har blivit legitimt att skjuta varandra på öppen gata, våldta, elda, misshandla och förstöra så är det ganska harmlöst att vilja vara lite ytlig! Kanske till och med nödvändigt för att vi ska stå ut! Livet går så fort och vi fick bara en enda kropp att vistas i och ta hand om. Vad vi gör med den, eller väljer att inte göra, är vårt alldeles egna val och ensak!

2 reaktioner till “Ytlighet! Kan sitta djupare än vi tror!

 1. Tack för ett bra och klokt inlägg!! Gillar detta med harmoni och att insidan är i relation till utsidan!! Gillar balans och att det inte går över med åldern! Klart vi vill vara fina både på ut-och insida! Men att tro att utsidan kan ersätta en usel insida… njaa, där tror jag vi behöver vara ärliga mot oss själva!! För VEM vill vi göra, vara…??!!
  Skulle vilja dela denna, för den är så bra skriven!!
  Fasen , du skulle skriva en bok- du måste ju snart ha ett manuskript med alla dina kloka blogginlägg!!
  Kan jag dela detta??
  Kram skittrött Annika som skulle behöva nån form av kirurg som kan göra så jag SER pigg ut!! Ska berätta sen,,…..🤗!

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s