En hyllning till mina ben!

legs-434918_1280

Ja, inte för att de är märkvärdigt vackra eller något i den stilen utan för att de har varit förbannat bra så här långt i livet. Jisses vad mil jag har knatat på dessa långa påkar. Tre och ett halvt varv runt jorden….drygt…har de burit på mig i olika tempon. Oftast ganska fort. Jag kan inte gå långsamt. Det är ett omöjligt tempo för mig och jag får anstränga mig som tusan för att hålla samma tempo om någon i mitt sällskap vill gå i sakta mak.

Är det inte fantastiskt egentligen att vi har så funktionella detaljer på våra kroppar som ett par ben? Det behövs ingen som helst utrustning för att utföra träning med de här eminenta redskapen utan man bara sätter ett ben framför det andra och GÅR! Helt magnifikt egentligen! Och det är inte heller så att det är några särskilda, speciella människor förunnat att ha ett par ben utan i stort sett alla har begåvats med den här oerhört användbara resursen. Handen på hjärtat! Hur mycket använder du dina?

10 000 steg. Så många steg rekommenderar forskare att du borde gå varje dag för att hålla din kropp i trim. Att införskaffa en stegräknare eller ladda ner en app med stegräknare är alltså att rekommendera om du vill gå dig i form.

Men hur långt är då 10 000 steg? Alla går vi olika långa steg men man brukar säga att det är cirka 6-7 kilometer. Om man har en stegräknare på sig så blir man snart varse att man går ganska mycket av att bara knalla omkring i sitt hus men för att det här med att röra benen ska bli någon form av träning så måste vi upp i lite tempo! Bort från släpabenenefterdig och upp i lite puls! Först då börjar det här fiffiga med benen att visa positiva effekter! Vad händer då?

För det första så ökar blodcirkulationen så fort vi börjar att röra på oss. Då tar kroppen lättare hand om förhöjda blodfetter och stresshormoner som adrenalin och kortisol. Med mindre stresshormoner i kroppen avlastas hjärtat och man börjar att sova bättre. Motion ökar också energiförbrukningen – som i sin tur kan minska bukfettet. Blodsockernivån sjunker, risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar och motionen motverkar också bland annat högt blodtryck, diabetes typ 2 och övervikt. Ett mirakel! Och – det är bara att röra på benen! Hur plättlätt som helst!

Man kan ju tro att det är bättre att löpträna och visserligen sätter högintensiv träning igång förbränningen bättre och det är lättare för kroppen att bränna kalorier efter passet men…..vid lågintensiv träning – gång – väljer kroppen fett som bränsle och det låter väl inte så dumt!

Jag älskar att gå! Det har jag gjort så länge jag kan minnas. Alla mina dagar börjar med en långpromenad. Alla! Utan undantag – om jag inte ligger på sjukhus i en hjärnblödning förstås. Ska jag passa en tid kl 7 så går jag ut klockan 5! Det är som en drog. Jag går i alla väder oavsett om det spöregnar, stormar eller är svinkallt. Kanske gnäller jag över skitvädret men jag stannar inte inne. En dag inomhus är en bortkastad dag. Jag måste ut!

Idag tog jag en PW utan mina hundar efter en långpromenad med de små liven. Det slog mig när jag gick där att jag är så satans lycklig som kan gå! Jag träffar min mamma varje vecka och hon är numera rullstolsbunden. Diabetes, cirkulationsproblem och cellgiftskador har gjort att hon till sist fick amputera ett ben. Hon brukar säga att om hon bara kunde få en önskan uppfylld mer i livet så vore det att komma ut i friska luften och GÅ!

Jag hyllar mina ben idag! Ingen vet vad som händer i framtiden men en sak vet jag! Jag använder påkarna medan jag kan! Gör du det?

3 reaktioner till “En hyllning till mina ben!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s