Härliga vår…..eller inte?

IMG_4185

Dagsmeja, takdropp, snön smälter och solen värmer. Äntligen kan man sätta sig i favorithörnet med kaffekoppen och lyssna på de första vårfåglarna. I ett nafs så är alla mörka och kalla månader ett minne blott och vi står inför ännu en vår. En fantastisk årstid. Jag älskar våren. Tussilago som snart tittar fram, mina underbara vitsippskantade promenadstigar, koltrasten som sjunger vackert och knoppar som brister. Äntligen kan man förpassa långkalsonger och sina Icebugs långt in i garderoben och ta fram lite lättare kläder.

Ändå så är det ganska många som mår dåligt när våren kommer. Depressioner har en tendens att blomma upp och kanske känner man sig trött efter en lång vinter. Varför är du deppig NU???  När det äntligen är ljust och livet kommer tillbaka? Ja, varför blir vi så ledsna när knoppar brister? Vad är det som gör att vi i den vackraste årstiden kan må så psykiskt dåligt?

När vi går mot ljusare tider kan det verka självklart att vi ska bli piggare. Men faktum är att en och en halv miljon svenskar, eller var fjärde vuxen, blir nedstämda när våren kommer. För omkring 400 000 personer är problemen ännu allvarligare – de lider av riktig vårdepression.

När längden på dagarna förändras i snabb takt hänger inte den biologiska klockan med. Den har en inbyggd tröghet, men för vissa är det värre än för andra. Detta resulterar i nedstämdhet och hos vissa en riktig depression. Den här säsongsbundna depressionen har t o m ett namn! Diagnosen heter SAD, Seasonal affective disorder. Den årstidsbundna depressionen är vanligare ju längre ifrån ekvatorn man kommer.

Vad kan man göra åt det då? Om man får en riktig depression kanske man behöver hjälp i form av antidepressiv medicinering  men om man ”bara” blir nedstämd kan man själv lindra problemen.

Var ute under dygnets ljusa timmar, mycket fysisk aktivitet, goda kost- och sömnvanor och så vara noga med att få i dig D-vitamin! Mår du visset så köp dig en burk genast!

Nu låter ju jag superpräktig som om jag hoppar omkring här fulladdad med nyttigheter och kvittrande som en sparv av lycka. Nope! Så är det inte. Jag är inne i en trött period och ser ut som något katten har släpat in. Sockerdjävulen har kopplat styrypgrepp denna helg och jag har ätit allsköns onyttigheter och det verkar inte finnas något stopp för vad som kan åka in i foderluckan.

Tröttheten har suttit i en tid och det känns lite som det brukar efter många mörka månader. Håglös, initiativlös och orkeslös. Bah! 😦  Men, det är så livet är! Ups and downs! Ingen kan gå omkring och tycka att allt är rosafärgat och underbart hela tiden. Det vore helt onormalt och man behöver inte få spunk för att man inte är sitt bästa jag. Ingenting varar för evigt och bara för att man har tappat sugen betyder inte det att den behöver ligga kvar där. Man kan plocka upp den igen och ta ny fart! Jag är tamejtusan klok som en bok.

Dagen har som sagt inte varit en av mina bästa. Ambitionsnivån har varit usel, humöret likaså. Jag har varit tjurig och trött. Idag! I morgon är en annan dag. Jag ska ta och plocka upp min tappade sug och stoppa in den i själen igen. Skärpning! Vi har bara  ett liv och det går inte i repris! Surprise, surprise! Det vore illa att kasta bort dagarna i någon slags självömkan. Jag avslutar här och nu min tillfälliga dipp med en skål chips och ett stort glas vin. Hurra för mina kommande dagar! De ska bli bättre än någonsin.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s