Det bästa vapnet mot stress är vår förmåga att välja en tanke framför en annan…

feelings-1943568_1280

…har någon professor sagt. Det är alldeles sant och helt möjligt men inte plättlätt. Hjärnan är lättmanövrerad. Den svarar bums när oron kickar in och vi startar ältandet av något som har hänt, ska hända eller som vi tror ska hända. Eller hur? Hur många gånger har man inte blivit nervös för något och bara inte kan få det ur skallen. Det snurrar, det stöts och blöts, ändrar form, blir stort, blir större …..för att när det väl sker visa sig vara något helt onödigt att lägga ned så mycket energi på.

Jag kan ta mig själv som exempel när jag ska ut och flyga. Jag mår illa redan när jag beställer resan. Ju närmre vi kommer avresedagen, desto sämre mår jag. Jag ligger vaken och ser alla möjliga och omöjliga scenarion framför mig. Störta, ja det är helt möjligt men en kapning vore ju ännu värre. Tänk att bli sittande på en flygplansplatta kanske i flera dagar utan att få resa mig!!! Jag, som får ont av att sitta i 2 timmar. Där är hysterin igång och jag kan riktigt pina mig med alla hemska detaljer vid en kapning. Luftgroparna kan jag älta, start och landning kan jag älta, självmordsbombare kan jag älta…..och så slutar det med att flygresan går lugnt och fint. All den där energin som jag gjorde av med på bara en massa tankar har jag kunnat gjort något bra av.

Sedan har vi sjukdomar. Där är jag helt befriad från oro men jag har flera fullkomliga hypokondriker i min bekantskapskrets. Där blir en liten löjlig snuva genast en infektion där man måste odla bakterier, lite värk i en axel är troligtvis någon namngiven svår muskelåkomma, ont i magen – cancer! Osv i all oändlighet. Jag resonerar som så att jag är frisk! Tills jag är överbevisat sjuk! Sjuka blir vi alla förr eller senare och jag föredrar att tackla det då.

Somliga letar sjukdomar på sina djur istället. Samma person tenderar att leta sjukdomar även på nästa djur de skaffar. Märkligt! Där har man kanaliserat sin oro på en annan individ än sig själv

Hur ska man egentligen tackla oro och slippa den här tärande, ihärdigt snurrande spiralen av energikrävande tankar? Skriv ned!! Det låter simpelt men hjärnan är egentligen inte så smart och du kommer att bli förvånad hur lätt du kan släppa taget om det som kanske verkar fullkomligt omöjligt att sluta tänka på.

Jag gick en gång i KBT terapi. Vad är nu det för skit kanske du undrar!? Jag led av otroliga sömnproblem under mycket lång tid och hade nästan helt slutat att sova. Jag höll på att bli tokig! Varför låg jag vaken? Jag ältade! Det var som ett evigt kanalbytande med en fjärrkontroll och fanns ingen avstängningsknapp. När jag väl hade ältat något i all evighet så började det bara om. Fullkomligt outhärdligt.

Jag har gått hos någon annan terapeut i ett försök att komma tillrätta med samma sak men det var värdelöst. Man måste hitta rätt person som kan hjälpa en på ett sätt som passar. Den här killen gav mig nyckeln och den har jag fortfarande osynlig runt halsen. Det var så enkelt, så simpelt och så effektivt. Han frågade mig ” Vad är det du tänker allra mest på, din största oro?”  Jag svarade, minns ej vad det var, och han skrev det överst på en stor tavla. ”Vad kommer härnäst?” Osv, osv tills tavlan var full med mina orostankar.

För det första såg det löjligt ut när jag såg allt i skrift som jag legat vaken för. Det var min häst, kanske ekonomi, hur jag skulle hinna, hur vädret skulle bli, någon jag irriterade mig på…..ingenting allvarligare än så. Då kom nästa del i det här! Vi gick igenom punkt för punkt på tavlan med åtgärder för allt det här jag oroade mig för. Min häst, varför var jag orolig för den? Vad kunde jag göra för att bli mindre orolig? Min ekonomi, vad saknade jag? Fanns det något jag kunde göra för att rätta till den? Hur kunde jag planera min tid bättre och allvarligt! Vädret! Varför ens fundera på det? Vad ska jag göra åt det? Trots allt upptog det mina tankar.

Där blev ju allt om möjligt ännu fånigare. Hans sista fråga varje gång var, ”Vad är det allra värsta som kan hända om du gör si eller så?” Det var förstås inget världskrig som skulle inträffa utan just inget märkvärdigt alls. Med den vetskapen blir livet lättare att leva. Mina vaknätter under alla år skulle snart bli ett minne blott men det var förstås inte gjort över en dag.

Idag ställer jag de här frågorna till mig själv när oron sätter igång hjärnan och drar igång stressen.  Jag tänker mer logiskt och funderar ut en lösning istället för att haka på och börja med den där fjärrkontrollen igen. Vad är det jag oroar mig för? Vad kan jag göra för att ändra på det jag är orolig för?  Det lyckas inte alltid men nästan. Jag sover bra idag. 6-7 timmar per natt är helt fantastiskt när det tidigare var lycka att somna en timme eller två.

Oro föder stress men det går att rå på sin oro och det går att hoppa av stresståget! Klä dina tankar i ord, sätt dem på pränt och du är halvvägs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s