Rumpan! Något som garanterat försvinner med åren – om du inte gör något åt det förstås! ;)

skarmavbild-2017-02-09-kl_fotor

På 70- talet så skulle man ha jeans så tighta att man knappt kunde andas. Tyget var helt utan stretch och brallorna fick i stort sett tvingas på. Många är vi som med hjälp av personal på Gul&Blå – hip affär på den tiden – fick hjälp att trycka ihop höfterna och därefter med tång dra upp dragkedjan. Stjärten försvann som i ett trollslag! Det var mode då! Man skulle helt enkelt inte ha en synlig rumpa! Ett vansinnigt mode. Ådrorna var som metmaskar när man efter en plågsam dag krängde av sig jeansen.

Idag får vi ha en rumpa och många går så långt att de fyller ut sin bakdel med silikon för att den ska få rätt put! Herregud så dumt, men inte desto mindre sant. Det går att träna sig till en fin rumpa men då gäller det att inte sitta på den längre! 🙂

Från 40 års ålder förlorar vi i snitt tio procent av vår muskelmassa var tionde år. Det är inget påhitt utan alldeles sant och om vi inte tar tag i träningen så kommer muskler som vi tidigare hade att sakta men säkert försvinna. En av de musklerna som är väldigt tydlig när den helt ligger i träda – är gluteus! Den stora stjärtmuskeln.

För ett par år sedan stod jag på ett gym i Nora och såg mig i profil. Men hallå? Hur ser du ut kvinna? Var i h-e är bakdelen? Den hade försvunnit helt och kvar var bara ett litet veck. Varför? Dels ålder förstås och det faktum att jag inte fokuserat tränat gluteus men även pga cardioträning som under åren av och till har varit väldigt överrepresenterad i min vardag. Man bygger ingen rumpa av att springa. Man springer bort den!

Här satte jag igång att träna för en PT som lite fint påpekade att ”så värst stark i din bakdel är du ju inte”! Anna, älskade människa, det var ju alldeles sant! Inte nog med att rumpan helt visuellt var borta, jag var ju klen som en bebis i den. Sedan dess har mycket hänt men…att bygga bakdel är inte gjort i ett nafs. Det tar tid att åstadkomma muskler på sin kropp och är man inte 20 så får man slita lite extra. För att bygga bakdel så är squats av olika slag, marklyft, utfallsteg , bulgariska utfall och annat det bästa men ibland så säger kroppen stopp och då måste man hitta andra vägar!

Jag har på 2 år lyckats bli otroligt mycket starkare och även visuellt ändrat utseende men tyvärr har jag fått lite skador under vägen. Hamstringsfäste. Kräks lite i munnen varje gång jag säger det. Långvarigt, urtrist, backa i träningen, rehabträna….där är jag nu! Det går dock sakta framåt och hoppet finns att jag under våren ska kunna åtminstone utföra knäböj med ett kvastskaft!!!

Vad gör man då istället när man trots allt vill träna även den nedre delen av kroppen? Jo, man omger sig av kunnigt folk, duktiga tränare och kompetenta naprapater. T ex!! Jag har en riktigt häftig brud som PT online och för er som inte vet vem det är så har ni en länk  här! Den här tjejen är 50 år och åter igen – ålder är bara en siffra! Hon har tipsat mig om en mängd rörelser som jag kan göra trots att hamstringsfästet jävlas med mig. Jag visar på lite filmer hur det kan se ut men vill du se det proffsigare utfört så ska du leta på Carinas Instagram där allting finns! Några övningar har jag fått av min naprapat och jag visar dessa också!

Jag tar den här först! Visad av min naprapat! Här måste man försöka spänna gluteus så att man inte gör rörelsen med en inaktiverad muskel. Lägg något lite högre precis under höften, håll dina händer på höftknölarna och känn så att du har samma tryck på bägge sidor!Jag kör denna 4×10 med varje ben!

Här sätter du hälarna i ett TRX band och försöker dra hälarna mot dig samtidigt som du försöker spänna rumpan. Det är min naprapat som har visat mig denna! Det är otroligt mycket jobbigare än det ser ut. Jag kör 3×8

Carinas gluteusplanka! Rumpan skulle nog ned lite här men vi kör ändå. Planka, lyft ena benet upp, åt sidan, ned och tillbaka utan att nudda golvet och repetera. Här får både rumpan och magen sig en dust. Jag försöker jobba mig stark här men det är fortfarande lite segt pga det onda fästet men ungefär 6-7 x 4 på varje ben

Carinas gluteusspecial! Hälen på en bänk, andra benet i vädret och lyft bäckenet uppåt. Jobbigare än man tror! 4×10

Undrar om jag har sagt någon gång att det är sjukt bra med en PT? Jaså, det har jag! Tjatat väldigt säger du? Har du skaffat dig någon då?? 😉 Inte? Då är det hög tid att göra det. Vansinnigt roligt, peppande och du kommer garanterat att få ett lyft i din träning! Ring nu! Precis nu!

En reaktion till “Rumpan! Något som garanterat försvinner med åren – om du inte gör något åt det förstås! ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s