Självkänsla! …är inte detsamma som självförtroende! Hur har du det med din?

heart-741502_1280

Vad har du för självbild? Är den positiv eller negativ? Hindrar din självbild dig i ditt liv? Har man en låg självkänsla hindrar den oss i livet, vare sig det är i arbetslivet eller i sociala sammanhang. Din syn på dig själv avslöjas i samma sekund som du hälsar på en ny människa. Kroppspråk, ögonkontakt, handslag skickar direkt signaler om vem du är och den du möter uppfattar det omedelbart.

Självkänsla är inte detsamma som självförtroende. Självkänslan är grundinställningen vi har till oss själva. En bra självkänsla betyder att man har accepterat och respekterar sig själv. Man kan stå upp för sig själv, kan lyssna på andra, är generös och trygg. Det innebär att sätta rimliga krav på sig själv och anamma sina bra och dåliga sidor. Människor som har en grundinställning till sig själva som är positiv har lättare att hantera motgångar i livet lättare än om man har en negativ syn på sitt värde och sin person. En bra självkänsla grundläggs när man är barn och växer upp genom att man får känna sig omtyckt, sedd och accepterad.

När självkänslan är låg så är man kritisk till sig själv och känner att man inte duger. Livskvaliteten blir sänkt, man jämför sig med andra och är aldrig riktigt nöjd. Det är svårt att ta beröm och man har negativa tankar.  Kraven från sig själv att vara perfekt är höga och man känner oro för förändringar.

Men vad är då självförtroende? Det handlar om vetskapen att jag kan något inom ett område och är kapabel att lösa en viss situation eller uppgift. Självförtroendet kan variera inom olika områden. Man kan ha ett stort självförtroende inom arbetslivet men det kan vara dåligt när det gäller helt vanliga sociala bitar som t ex att dansa, laga mat eller umgås privat.

Självförtroendet är baserat utifrån erfarenheter vi har skaffat oss medan självkänslan är känslomässig. Man kan ha ett bra självförtroende och verkligen vara kompetent men ändå ha en i grunden dålig självkänsla.

Ett lågt självförtroende gör att man undviker att göra saker där man riskerar att misslyckas. Man känner sig inte trygg i situationen eftersom man inte har någon erfarenhet av den. Kanske undviker vi att byta jobb eller fortsätter med något som vi inte gillar därför att vi tvivlar på att vi kan prestera. För att höja sitt självförtroende så  måste man vara öppen inför nya situationer. Man måste sätta upp realistiska men höga mål för sig själv, ha fokus och arbeta intensivare för att nå dem.  Att våga göra och utsätta sig för utmaningar utanför komfortzonen innebär att självförtroendet höjs.

Vad kan man göra för att höja sin självkänsla och sitt självförtroende?

Acceptera den du är och se dina styrkor istället för svagare sidor- alla är vi olika
Ta hand om din kropp och hälsa både fysiskt och psykiskt
Sätt upp realistiska mål för dig själv
Belöna dig själv när du uppnått resultatet
Be om positiv feedback
Minska kraven på dig själv och var snäll mot dig. Du är tillräckligt bra!
Fundera över dina behov och ta ansvar för att de tillgodoses – du bestämmer vad du behöver!
Pröva något nytt som ligger utanför din komfortzon
Sluta jämföra dig med andra. Ingen är perfekt! Du behöver inte vara perfekt.

Det är ju inte jag som är så här outhärdligt klok och kan svar på allting utan jag har saxat lite här och där ur en text av Lena Magnell,  hämtat fakta lite här och där och tyckt lite av varje. 😉

Självkänslan kan få sig rejäla törnar genom livet när man drabbas av olika saker som gör att det är svårt att hitta ett positivt snöre att hålla i. Kanske drabbas man av sjukdom och inte kan arbeta, börjar känna sig värdelös och inte tillräckligt bra. Eller av utmattning där det är svårt att komma tillbaka både till arbetsliv och till det sociala livet. Jag vet av egen erfarenhet att just det där sista kan formligen sänka den bästa självkänslan långt under ytan och det är en kamp att hitta den igen.

Då utmattning för med sig sömnlöshet, oro, ångest och en massa andra destruktiva sinnesstämningar så följer negativa tankebanor så snällt med på tåget. Tankarna dunkar i en evig rundgång. Man känner sig orkeslös, värdelös, mindervärdig och all positiv energi är borta. Men, det går att komma tillbaka. Det går att ändra på sin syn på sig själv, på livet, på omgivningen. Hjärnan är programmerbar. Det gäller bara att hitta rätt knappar.

Som vanligt så är här tidig morgon. Nu har klockan hunnit bli strax efter 6 och det är dags för frukost nummer 2. Det är en valp i huset som inte förstår vitsen av att sova längre än halv 5. Jag hoppas att han ska förstå ganska snart att det är ok att sova liiiite längre!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s