Vad är egentligen lycka? Är DU lycklig?

smiley-1041796_1280

Lyckan kommer lyckan går, den som älskar lyckan får! Ja, lite så är det allt i livet. Med facit i handen och ganska många år bakom mig så har jag nog varit väldigt lycklig i omgångar, mindre lycklig vissa perioder och vansinnigt olycklig periodvis. Det är nog själva livet och inget konstigt. Ibland är det människor som gör oss lyckliga och slits ifrån oss abrupt och hjärtlöst, kanske älskar man ett djur som ger lycka varje dag som åldras och lämnar oss, kanske gör dålig ekonomi att vi har svårt att känna lycka eller så har vi helt enkelt svårt att uppskatta livet som pågår – här och nu!

Jag tror att det är just det där sista, att leva i nuet, som är människans problem idag och även har varit det i alla tider. Vi väntar på något hela tiden som ska göra oss mycket lyckligare. En semester, en ny bil, pengar, lottovinst, nya kläder, sommar, vinter, sol, höst, ledighet….osv i all oändlighet.

Semestern kommer och allt känns fantastiskt men dagarna går och vips så är det vardag igen. Om vi bara ska vara glada och tillfredsställda den korta period som vi är i Thailand, på västkusten, Öland eller vad vi nu går igång på så missar vi ju den största delen av livet! Livet är varje dag, varje timme och varje minut! När man umgås mycket med riktigt gamla människor som är på de sista åren av sitt liv så förstår man att det är alla dessa minuter som borde prioriteras och inte bara de få då inbillar oss att vi är lyckligare.

Hur finner man lycka då? Eftersom jag inte är någon gud kan jag ju inte svara på hur du ska finna lycka men jag kan prata om min egen lycka. Jag är faktiskt en ganska lycklig person. Självklart rasar även min värld ibland och allt känns skit, konstigt vore det annars, men mestadels så vaknar jag glad och ser fram emot min dag. Jag älskar känslan av att vara frisk, stark och tackar livet varje dag jag får känna så.

Här kommer några tips för vad du kan göra redan idag för att må lite bättre! 😉

  1. Rör på dig!! Det är – och nu tjatar jag – den mest underskattade drogen till välbefinnande. Sätt fart på dina endorfiner och få dem att hoppa runt i kroppen. Upp från soffhörnet och gör något som du gillar. Gå, spring, dansa, rid, lyft vikter, simma eller vad du nu föredrar men gör det NU!
  2. Sov! Försök att få ordning på din sömn om du inte sover bra. Även om det betyder att du under en tid behöver sömnmedel för att komma in i rätt sömncykel. Lägg dig vid samma tid varje kväll och gå upp vid samma klockslag varje morgon för att ge din kropp en sömnrutin.
  3. Tillbringa mer tid utomhus! Försök att vara ute en stund när det är ljust. Det räcker med en halvtimme……
  4. Ställ om din hjärna för lycka. Bestäm dig för att vara glad. Hjärnan är lättlurad till tusen och lyder snällt om du ger rätt order.
  5. Omge dig med människor som ger dig rätt energi och gör dig av med dem som suger musten ur dig!

Men det där var väl enkelt? Inget att vänta på! Utöver dessa simpla råd så tycker jag att det är bra att jobba med sin självkänsla. Gilla dig själv helt enkelt och sluta att jämföra dig med andra. Du har ingen aning om vad andra har i sin ryggsäck och det är orättvist mot dig själv om du inbillar dig att de är bättre eller lyckligare än vad du är.

Med sociala medier följer så mycket skit. Vi blir bombarderade med andras tillsynes perfekta liv, lyckliga dagar och leende ansikten. Vi måste vara tillräckligt intelligenta för att förstå att alla har en fasad som man vill visa och en baksida som kanske inte alls på långa vägar är lika ”bra”! Släpp avundsjukan! Var nöjd med ditt eget liv för det är faktiskt det enda du har och det enda du får!

Känner du att livet är bra – fortsätt med det! Grattis! 🙂 Är det inte bra? Se då till att ändra det om du har möjlighet. Vi har alla val i livet och det är bara du som kan välja hur just du vill ha det.

Om du frågar någon som är riktigt sjuk vad de önskar sig allra mest så är det inte en lottovinst, en resa, en ny bil, ett  renoverat kök eller något annat materiellt. Det enda de önskar sig är att få bli friska! Är det då inte märkligt att vi inte uppskattar precis varje dag som vi har möjligheten att njuta av att vi är just det? Det tycker jag borde ge precis alla en tankeställare.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s