Vad vore livet utan hund?

img_7619

Det har funnits tassar runt mig i hela mitt liv. Tax, schäfer, mellanschnauzer,schäfer, schäfer, schäfer och nu knallkorkar, lhasa apso Små roliga hundar med massor av humor och energi. Mina glädjepiller, mina damtussar, kortbenspatrullen, mina pälsklingar…….kärt barn har många namn. Jag vänjer mig nog aldrig vid spegelbilden när jag passerar ett skyltfönster och ser mig själv med ett par små suddar i kopplen. Det ser konstigt ut och jag kan fortfarande inte riktigt förlika mig med tanken att jag är utan stora hundar vid min sida.

Jag kan sakna tryggheten av schäfern, denna underbara ras. Jag saknar samarbetet och lyhördheten – dock inte allt hår!!!  De här små sakerna är av en helt annan kaliber och bestämmer ganska mycket själva hur lydiga de tänker vara. De kan komma på en inkallning med världens fart men har de inte lust så skiter de fullkomligt i att jag står där och skriker mig hes.  De lockas inte av godis och hör inte mina visslingar. Kanske är det en lukt som omöjligt går att avstå ifrån och inkallningen är ett minne blott. De kommer när de kommer och ska man ha en kortbening av detta slag så är det bara att gilla läget. De lyder på sina villkor!

Det är en fruktansvärd fart i småhundar. Dessvärre får inte alla chansen att springa på sina ben. En del stackare får leva sitt liv i en väska eller på en arm och kånkas omkring som en liten accessoar eller traska bredvid en barnvagn eller rollator i koppel. Det är först när man släpper de här små trollen lösa som man inser vad mycket hund det ryms i dessa 7-8 kg! Och ork! De där små korta benen går som trumpinnar kilometer efter kilometer och när man tror att nu är de väl i allsin dar trötta så tar de en repa och springer som idioter. Vansinnigt roliga faktiskt!

Det är stora hundar i litet format och de har ingen aning om att de är tre pannkakor höga utan det bankar en rottweilers hjärta innanför den där lilla kroppen. Det tänker ingen på när de ser mina hundar. De ser ut som gosedjur men tro mig, det är de inte! Det är en tibetansk ras med stor integritet, de är reserverade mot främlingar och fullkomligt avskyr när någon kastar sig över dem. Just det har människor jag möter överlag väldigt svårt att låta bli när de ser små gulliga hundar. Under alla mina år med schäfrar har jag aldrig upplevt något liknande trots att det i deras fall hade varit möjligt. Schäfern är betydligt mer tillgänglig för främmande människor än de här små sakerna. Men, de har ju ett helt annat utseende som inte inbjuder till att lägga sig på backen och gosa med.

Vi upplever otroligt roliga små hundar i vårt hem men dessvärre kan vi aldrig visa upp det här när någon hälsar på. Det tar tid att bli vän med en lhasa  och du får förtjäna vänskapen. Det är ingen idé att försöka fjäska in dig för de genomskådar dig direkt. De vill att du håller dig på avstånd, ungefär som en japan eller kines. Kramas för farao inte!!! Det är bara att stå ut med deras misstänksamma sätt och kanske, kanske så får du äran att ta i någon av de små inbjudande ”leksakshundarna”, men…..det är inte säkert! 😉

img_7996_fotor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s