Varför rörelse och träning är livsviktigt!

slob

Egentligen är det inte så konstigt att vi mår bättre av att inte sitta still. Våra kroppar är gjorda för rörelse. Stillasittande kombinerat med ett ohälsosamt liv med för mycket fet mat, socker, alkohol och nikotin leder förr eller senare till ovälkomna negativa hälsoeffekter. Ja, det var ju inget nytt och blablabla, det hjälper ju inte ett dugg att rabbla upp fördelar med träning för någon som har gett sig fan på att INTE röra på sig. Men, vad händer i kroppen när du så envist föredrar att hålla dig i stillhet?  Eller vad är det som händer i kroppen när du rör på dig som annars uteblir?

Din kropp är inte byggd för vila utan för rörelse. När du rör på dig så ökar blodcirkulationen och cellerna i din kropp kan ta upp mer syre. Det underlättar för kroppen att ta hand om förhöjda blodfetter och stresshormoner. Ju mindre adrenalin och kortisol – desto bättre sömn! Fysisk aktivitet minskar i allra högsta grad risken för

  • att dö i förtid, oavsett orsak
  • högt blodtryck, kärlkramp, hjärtinfarkt, stroke
  • typ 2 diabetes, fetma
  • cancer t ex tjocktarmscancer och bröstcancer
  • frakturer av olika slag
  • psykisk ohälsa, t ex demens och depression

När jag nämner det här till någon som inte tränar så brukar jag få följande svar! ”Jag har en släkting som blev nästan 100 år och han både söp, rökte och låg i soffan”, ”man kan få cancer ändå så det är ingen mening”, ”jag är för trött för att röra på mig”, ”diabetes ligger i släkten så det får jag ändå”, ”vi dör unga i min familj”, ”du fick ju en stroke så du ser, det hjälper inte ett dugg att hålla på som du gör…….”!

Idel ursäkter! Av vilken anledning då? För vem? För mig? Ditt liv är din ensak och den enda du ska stå till svars för är dig själv. Det kanske kommer som en överraskning men vi får bara en kropp. Har du vårdat den ömt?

Den enda du försöker lura är dig själv! Hur mådde den här gubben som låg i soffan med flarran och ciggen i högsta hugg? Egentligen? Var han lycklig? Visst, man kan få cancer men om man gör det man kan för att INTE få det så har man i alla fall försökt! Klart att du är trött när du inte rör på dig. Det kommer att kännas bättre om du tränar upp din kondition. Typ 2 diabetes är i allra högsta grad en sjukdom som uppkommer av din livsstil. Om alla dör unga i din familj så skulle i alla fall jag ge mig fan på att leva längre! Ja, jag fick en stroke, en hjärnblödning. Ett brustet blodkärl och det kan vem som helst få var som helst i kroppen – om man har otur! Där hjälper det inte hur hälsosam man än är. Däremot kan man förhindra att få proppar i blodkärl genom att inte proppa igen dessa med fett!

Genom att tillbringa ditt liv i soffhörnet så ökar risken för att förkorta ditt liv! Det borde få vem som helst att åtminstone gå en promenad varje dag!

De flesta av oss är i besittning av en hjärna även om det finns en och annan som jag tvivlar ifall de fick den fiffiga anordningen i sin kropp!! 😦  Hjärnan påverkas också av att du kravlar dig ur soffhörnet! Vid rörelse så frigörs t ex dopamin och serotonin som motverkar att du blir deppig och har ont. Ditt minne och koncentrationsförmåga kan förbättras och det bästa av allt – du drar igång dina endorfiner! Kroppens eget morfin som gör att du blir glad och lycklig och kan känna dig nöjd och belåten. Även hjärnans prestationsförmåga ökar om du börjar träna regelbundet. Det beror på att blodcirkulationen i hjärnan förbättras som påverkar hjärnans förmåga att lösa problem.

Hur mycket måste du då röra på dig? Egentligen löjligt lite! Man rekommenderar 150 min i veckan av fysisk aktivitet med måttlig intensitet. Det innebär att du ska röra dig så att pulsen höjs och att andningen ökar. Alltså ska sätta lite fart på benen och inte dra dessa efter dig!

Hög intensitet innebär en ännu tydligare ökad andning och puls och vill du hellre jogga en sväng så räcker det med 75 min i veckan!

Alltså, gå en 30 min rask promenad 5 dagar i veckan eller jogga 2 dagar i veckan! Finns ju inte en ursäkt ens att INTE göra det. Även om du har ett arbete där du rör dig mycket så behöver du den här pulsökningen för att få fart på blodcirkulationen. Det räcker alltså inte med ett rörligt jobb.

Även om du nu inte är ung längre och har lyckats få högt blodtryck eller diabetes så är det aldrig för sent att göra något åt situationen. Det är aldrig för sent att börja träna. Du kommer alltid att få hälsoeffekter av att du sätter fart på kroppen. Förmår du inte ta tag i livet så ta hjälp av någon. Offra några hundralappar på en personlig tränare som kan lägga upp ett träningsschema till dig. Det behöver inte alls innebära att du ska stå och dra i maskiner på ett gym utan lika gärna handla om annan rörelse som passar dig bättre.

Jag tjatar alltid om det och det finns en orsak. Med en PT kommer du att lyckas. Jag vet det och jag har sett det så många gånger. En PT har sett hur många otränade och överviktiga personer som helst,  och om du nu skulle vara en av dem så är du ingalunda unik. Det är ju just du som framför alla andra behöver den här pushande och kunniga personen vid din sida. Den personen kan vara början på ditt nya liv och jag garanterar dig att just DET är värt varenda öre. Vänta inte!

Livet är det som pågår precis NU!

get-off-your-ass-700_0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s