För dig som passerade 20 för väldigt länge sedan…..hur har du det med rörligheten?

collage_fotor

Uppvärmning innan träningspass och stretch efteråt? Det gör vi väl alla….eller? Kan erkänna direkt att jag har varit usel på att stretcha. Jag har tyckt att det har varit meningslöst och tråkigt. Jag har tänkt om! Det gör en enorm nytta om man tar sig tid. Att inte röra på kroppens alla delar resulterar i att man med åren blir fruktansvärt stel. Något jag förstås tyckte var skitlarvigt när jag var ung men som idag är ett faktum!

Eftersom kroppen känns en smula krispig numera så är jag extremt noga med uppvärmning. Inte bara 5 min på löpbandet utan verkligen uppvärmning för alla delar på kroppen. Och, jag lägger ned ganska lång tid på att försöka sträcka ut alla ihoptjorvade muskler innan jag går hem från ett träningspass.

Jag har alltid känt mig väldigt ovig. Ända sedan jag var barn och gick i skolan har det varit alldeles för långt ned till backen pga de där benen som alltid har varit FÖR långa. Jag var aldrig någon stjärna i gymnastik men hyfsat bra på att springa fort , hoppa längd och höjd.  Jag är inte vig nu heller men det känns viktigare än någonsin att hålla alla leder mjuka och böjliga. Sitta på huk t ex! Det är något jag för ett år sedan inte kunde. Helt galet ju men det var omöjligt!  En vanlig ställning på kroppen som alla borde kunna utföra – gick inte! Det stramade i ryggen och i baksidan av låren och det var ett helsicke att komma ned i en huksittande ställning. Kan du?

img_7666

Vissa delar av kroppen är svåra att stretcha. Hur stretchar man hamstringsfästet tex? Helt omöjligt att komma åt. Men, jag fick ett tips av en naprapat och det är precis det jag gör på denna bild. Sitt på en bänk med foten precis utanför bänken, det andra benet bakåt och försök att böja dig framåt med rak rygg! Uuuuh! Har du ont i det där jäkla fästet så är denna stretch en bitch! Den hjälper faktiskt. Jag har slitit med den i flera månader. Har fortfarande ont men det är liiiiite bättre. Bara kämpa på!

img_7664

Piriformis, hur kommer man åt den? Finns massor av olika idéer men den här tycker jag är bäst. Benet i en rät vinkel, luta dig lite framåt med rak rygg och har du trassel med den här förbaskade lilla eländiga muskeln så kommer det att kännas rejält. Glöm inte – rät vinkel!

img_7665

Med den här stretchen kommer man åt baksida lår, vad, rumpa, rygg och armar – kort sagt hela kroppen.Ta tag i tårna och försök att sänka knävecken mot golvet och sträva framåt med överkroppen. Jag har en bit kvar tills jag har kroppen mot mina ben men det är målet. Är du väldigt mjuk och det känns mesigt så ”gasa” lite med fötterna så blir det lite tuffare! Håll stretchen ganska länge. Ställ klockan på 1 minut och upprepa den ett par ggr.

img_7668

Det här är en bra uppvärmningsövning men jag brukar köra den även efter passen. Se upp så att du inte sträcker dig för det är lätt gjort! Bra för att inte bli så stel i höfterna och allmänt bra rörelseträning.

img_7667

Jag har några ganska bra och enkla övningar för lats och axlar också men det får jag ta bilder på en annan dag.  Sammanfattning – rör på din kropp annars stelnar den! 😉 Det är inte något som kanske kommer att hända utan det är tyvärr alldeles, alldeles sant…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s