Varför sover du inte???

11

Ja, det kan man undra! Jag är trött! Jättetrött. Det är mörkt, svalt, sängen är underbar och kuddarna mjuka. Ändå så ligger jag här och snurrar. Jag är inte ensam om det här eländiga tillståndet, det vet jag. Varför sover vi inte?

Den här natten vaknade jag halv två. Nu är klockan snart 4 och jag kan nog ge upp mina tankar om att somna om. Det är kört. Jag är mästare i att sova illa och har varit ohotad på min vinnarpall under lång tid. Ibland är det lite bättre men nu har jag en skitperiod och bara vaknar. Tidigt. Jävligt tidigt! =(

Jag har provat precis allt för att komma tillrätta med mina sömnproblem. De har varit grava under lång tid och en tid sov jag nästan inte alls. Då mår man inte så bra. En sömnlös natt fixar man. Två är inga problem. Men, när det börjar gå veckor med endast ett par timmars sömn varje natt så klarar inte kroppen av det längre.

Jag har tuggat sömnpiller av olika slag. Det finns en oändlig räcka av små piller som får dig att sova olika bra och jag har nog testat dem alla. Jag har gått på sömnkurs, jag har gått i terapi, yogat och provat olika naturpreparat…..nope, är man i ”perioden” så hjälper inget.

Det är hjärnan som spökar. En ganska lättmanövrerad historia egentligen men som istället för att sänka kortisolnivåerna på natten ser till att hålla i gång för fulla muggar med precis alla tankar som går att uppbringa. Det går inte att stänga av. Allt, allt, allt snurrar i skallen. Och, jag kan det där. Jag behöver bara vara vaken i ett par minuter för att kunna räkna ut om jag ska kunna somna om eller om natten är körd.

Det är inte bra att vara sömnlös! Vi  behöver åtminstone 7 timmars sömn per natt! Jag vet inte när jag sov 7 timmar en natt? Det har nog inte hänt de senaste 15 åren. Tänk att bara snurra in sig i sitt sköna täcke, sluta ögonen och sova! Tungt! Jag sover aldrig tungt. Jag är lättväckt till tusen och vaknar av minsta lilla knäpp.

Kan man träna så att man blir trött. Njae! Jag tycker nästan att ju mer jag tränar och ju tröttare jag blir, desto piggare är jag när jag ska sova. Gå ut och gå? Nej, det fungerar inte. Jag har ju gått 3,5 varv runt jorden under mitt liv och jag sover fan så illa. Dricka vin kanske? Ja, det kan fungera så tillvida att man somnar men……problemet med att vakna igen efter ett par timmar kvarstår.

På något sätt blir allt vi gör inlärt. Vi lär oss att sova illa. Omedvetet finns tanken ”jag kommer inte att somna” när vi går till sängs! Eller så är huvudet fullt av vad som ska göras dagen därpå att vi glömmer stunden vi är i, natten, då vi borde vila. Det blir en rutin att sova illa och vi gör oss inte besvikna när vi har hållit på med det här ett tag. Vi sover precis så sopigt som vi bestämt oss för.

Suck! Klockan är kvart över 4. Jag tror att jag ger upp den här natten och går ned till kaffebryggaren. Den står där snällt på bänken och väntar på mig. Det kommer att bli en lång dag!

En reaktion till “Varför sover du inte???

  1. Känner igen mej själv när jag läser detta! Det GÅR ju bara inte att sova!!! Hur gör man? Jag kan inte heller ”stänga av” huvudet och till slut stiger jag ur sängen i stället och kokar kaffe! Du måste vara min tvilling Pia! 😴💤😴💤

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s