Deppig? Ryck upp dig då! Men…..hur lätt är det egentligen?

depression-824998_1280

Depression! Usch, det lät inte kul! Kan man skriva om eländet? Eller ens prata om det? Är det inte bara människor som tycker synd om sig själva och inte har något jävlar anamma i sig?? Tråkmånsar liksom!

Lite fakta!! Alla känner vi oss väl nedstämda någon gång i livet. När den här känslan inte vill försvinna utan fortsätter i många veckor så kan nedstämdheten övergå i en depression. Hur ska man kunna veta skillnaden mellan att bara känna sig låg och verkligen vara i riskzonen för att känslan övergår till något mer allvarligt? Vid en depression så kan man drabbas av ångest, få en känsla av meningslöshet, sorg, bli självkritisk, tappa sitt självförtroende och få energibrist. Saker som tidigare varit roligt och intressant känns meningslöst och det blir svårt att ta beslut och ta tag i vardagliga ting. Självmordstankar och tankar om döden är inte ovanligt.

Ett vanligt symptom är dålig sömn. Både att det är svårt att somna och att man vaknar mitt i nätterna eller mycket tidigt på morgonen. Med dålig sömn följer svårigheten att koncentrera sig och ett dåligt minne. Man kan även få en ändrad aptit och gå upp i vikt eller tappa lusten att äta helt. Depression kan ge värk i kroppen, magtrassel och andra kroppsliga problem.

Depression är en folksjukdom! WHO klassar depression som den fjärde anledningen till allvarlig ohälsa i världen! Och ändå…..så talar vi inte om det! Det är inte en ok sjukdom!! Det är ju enklare att tackla den person som har brutit benet eller har en mer påtaglig sjukdom som vi begriper oss på än att förstå det helvete som någon genomlider i det tysta men som inte syns utanpå.

Idag lever vi med sociala medier som ett stort inslag i livet! Vi blir bombade med klämkäcka bilder på hur underbart alla har det och i många fall kan det nog späda på ett redan nedstämt sinnesläge. Även om man har många vänner, kanske hundratals, på Facebook, Instagram och annat så är det ofta endast ”fiktivt”! Det är inte i verkliga livet! Vi ”talar” via nätet men i verkligheten är situationen en helt annan för väldigt många. Men, det är inget vi pratar om. Törs du tala om hur du mår?? På riktigt?

Jag är en lonewolf! Väldigt mycket ensam. Oftast självvalt men inte alltid. Jag har levt så den största delen av mitt liv och har svårt att ändra på det. Jag är en social person men…….trivs ensam. I och med mitt utmattningstillstånd som drabbade mig för 12 år sedan så blev just den biten, ensamheten, ännu mer påtaglig eftersom det var omöjligt för mig att orka umgås med någon. Det som var onormalt blev normalt och det är på något sätt befäst. Jag kan aldrig bli den jag var och har accepterat den jag är.

Jag har definitivt depressionstendenser som jag jobbar stenhårt på att bekämpa! Mitt största vapen är träning och åter träning! När jag inte kan träna så kommer olusten krypande som ett brev på posten. Att få bli fysiskt ansträngd gör mig lycklig. Får jag inte svettas och ta i så mår jag skit! Jag blir ledsen, elak, sur, gräslig, en bitch och rent ut sagt för jävlig. Med endorfiner i kropp och knopp är situationen en annan. Då lyder hjärnan order och levererar ett gott humör och glädje. Oftast så är jag i balans och mår jättebra men……..av och till så rasar fasaden.

När jag mådde som sämst så såg jag mig själv på botten i en tjärn mitt i skogen. Jag trampade vatten som en idiot för att få ansiktet över vattenytan så att jag inte skulle drunkna och till sist, efter flera år, så kunde jag sakta men säkert kravla mig ur det där mörka vattnet. Jag kommer dock inte så långt ifrån den där mörka pölen utan ramlar tillbaka där med jämna mellanrum. Inte så djupt men väl så att jag får kämpa för att ta mig upp.

Är då alla som lider av depression människor som är arbetslösa, misslyckade och ensamma? Nej! Det kan drabba vem som helst och i många fall kan just den som verkar så otroligt lycklig och glad jämt, lida i tysthet av en ganska allvarlig sinnestämning inombords. Våga tala om det! Det finns vägar att tackla den här sjukdomen! En av de bästa är fysisk rörelse. Det är absolut den bästa drog som finns mot dåligt psykiskt mående. Har du svårt att komma igång så har jag hur mycket råd som helst till dig. Kontakta mig så hjälper jag dig på traven!

Livet går vidare. Jag ska ta mig till en massör idag med min onda ischias som hindrar mig i min framfart och ta en väldigt lång promenad i det fina vädret. Glöm inte att söka upp någon som kan hjälpa dig om du mår skrot! Du är inte ensam. Remember!!!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s