Kökssoffan intagen, kostschema och dagens happy face!! =)

img_6696

Tidig morgon och endast jag är vaken! Som alltid! Den gamla kissen i huset har bestämt sig för att till 5 får matte sova och absolut inte en minut längre!! En gammal och väldigt döv kisse jamar fruktansvärt högt så det är bara att gilla läget och kliva upp i ottan! Det ska serveras rökt skinka i små bitar annars fortsätter serenaden. Därefter duger det att kliva in i det varma badrummet och slå sig till ro på värmeslingorna i golvet, putsa sin päls och knoppa in! Men jag då??!  Jag tillhör inte den sorten som kan somna om lätt som en plätt utan det blir kaffe på och en stund med egen tid innan resten av min lilla familj äntrar köket!

Sitter och studerar mitt nya kostprogram och ler förnöjt! Jag kommer att bli mätt! Väldigt mätt!! 🙂  Det ser jag fram emot! Någonting säger mig att den här killen som jag kontaktade har lite på fötterna vad det gäller kost. Schemat är fullproppat med MAT!!! Med omega fettsyror, protein och en väldig massa nyttigheter. Jag kommer att hoppa runt som ett hysteriskt popcorn! Haha! Jag älskar känslan av att ha energi, känna mig pigg och tja, ha viljan att studsa runt så jag köper detta!!

Men varför bry sig egentligen? Vad spelar det för roll vad jag stoppar i foderluckan? Jag ska ju inte ”bli” något speciellt och vad ska jag egentligen uppnå? Jag har aldrig varit tjock och kommer nog troligtvis aldrig att bli. Vågen har stått på 60-62 kg i hela mitt vuxna liv så varför egentligen ens krångla med att be någon annan räkna ut vad jag ska äta? Löjligt? Ja, säkert – för många. För mig är det däremot viktigt. Kanske viktigare än någonsin. Och, varför då?

Jag närmar mig 60 år. Det är i den åldern som sanningen kommer ifatt oss. Hur vi har levt och hur vi lever. Det är nu man får högt blodtryck, åldersdiabetes, man får ont, kanske utvecklar man någon form av allvarligare sjukdom och om jag kan, så ska jag slåss mot detta med alla medel jag kan hitta. Alla, precis alla, borde se över sin kost!

Får du i dig tillräckligt bra mat för att tillgodose behovet av vitaminer, antioxidanter, nyttiga fettsyror och mineraler? Äter du lagom med kcal för din aktivitet? Känner du dig pigg och full av energi eller är du trött och utan ork? Jag tror att de allra flesta av oss kan skriva under på att kosten inte är prioritering ett och det är ganska märkligt!

Jag har haft häst i många år och tillsammans med alla andra hästägare så har jag haft ett stort intresse av att min häst ska må så bra som möjligt, dvs få rätt mängd foder i förhållande till arbete. Faktum är att de flesta vill ha foderstaten uträknad på grammet. Denna inkluderar då grovfoder – hö, för dig som inte insatt – kraftfoder – havre eller något annat svindyrt energifoder – och vitamin/mineralfoder. Därutöver vill vi gärna pytsa i någon form av olja, kanske lite linfrön eller något annat förnämligt för att förhöja glansen på hårremmen. Hästägare älskar att blanda foder till sina djur och ägnar stor omsorg och mycket tankar runt just – foderstaten! Finns det något undergörande pulver som kan få hästen att må bättre så inhandlas det trots att det kanske kostar en förmögenhet.

Tänk om vi alla skötte vår kost lika bra? Faktum är att ett genomtänkt kostschema för oss människor möts med lite löje. Vi som bryr oss är lite larviga och det är inte riktigt godkänt att intressera sig för vad man äter. Jo, om jag kallar mig någonting. Vegetarian, paleokostare eller vegan, då är det en axelryckning och jaså. Men, om jag nu vill ha en ”foderstat” uträknad till mig, för min aktivitet och för att jag ska må bra och KUNNA studsa runt som ett popcorn, då är det inte lika godkänt. Utan lite fånigt! Men sluta, du är ju gammal, lägg av, du kan ju äta vad som helst, vad spelar det för roll och bla bla bla.

Vi har fått en kropp att leva i och det kanske kommer som en chock…..men det är den enda vi får! Den där kroppen står ut med väldigt mycket. Jag kanske inte har misskött min egen hysteriskt men periodvis så har nog den stackarn fått kämpa med väldigt mycket skitmat, lite för mycket vin, alldeles för mycket socker, för lite energi och alldeles för lite vitaminer. När man är som mest aktiv i livet så är man också oftast som mest slarvig. Man tar en Findus fryst äckligt maträtt och värmer i mikron, eller kokar snabbmakaroner och korv…blir inte mätt och slänger i sig ett par mackor…..blodsockret sjunker snabbt och det åker ned ett par bullar, eller en chokladbit……för trött på kvällen, brer ett par mackor…..osv. osv. Känner du igen dig eller törs du inte erkänna att det faktiskt kan vara så?

Sent ska syndaren vakna och i mitt fall så är det nog på senare år som jag inser hur mycket bättre jag mår med bra mat. Och, ju  mer jag pressar min kropp desto mer bra mat behöver den. Precis som en häst! =) Är du också intresserad av att äta lite bättre så finns det människor där ute som kan hjälpa dig att räkna på just din ”foderstat”! Snart kommer en mörkare årstid och då behöver vi lite av varje för att hålla humör och energi på topp!! Tveka inte!!

Nu har klockan blivit halv sju och jag ska ta de där små kortbenta kompisarna ut på en morgonrunda. Ett par timmar på gymmet väntar och sedan ett besök hos den bästa ”handpåläggaren” ever. Det är bra att få lite omsorg ibland på ömmande kroppsdelar. Så, häck väck med onda axlar och ischias efter denna dag! Halleluja till det!

Ute är det 10 grader varmt och det ska bli upp emot 20 grader även idag. Hoppas att du har tid att njuta av livet dagar som dessa! 😉

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s