Intervaller på löpbandet gör löpningen betydligt roligare!

Hör du till den skara som aldrig riktigt kommer över den där tröskeln så att det känns kul, eller skönt att springa? Då kan lösningen vara intervallträning. Det är roligare och ger dessutom en mer effektiv träning än om man bara maler på i samma tempo.

Den första PT som jag tränade för, det var Oscar i Örebro som är en välkänd kille i dessa krokar, fick mig åter igen att kunna springa. Jag hade haft ont i mina ischias nerver vilket stoppade all form av löpning, vare sig det var ute eller inne. Med intervaller så blir inte löpningen lika slitsam och nötande utan man får möjligheten att återhämta sig med gång eller lugn jogg mellan dessa.

Jag vill minnas att det första jag fick göra var att gå i normal takt i 3 min, gå i hastigt tempo i 1 min och springa så fort jag orkade i 1 min – och repetera. Det som händer är att man istället för att fokusera på hur jobbigt det är att springa har sitt fokus på klockan istället. Upprepar man det här 10 ggr så har man avverkat rätt många km utan att det har varit det minsta tjatigt.

Oscar gav mig massor med intervallprogram och jag kommer inte ihåg alla men ett av dem återkommer jag ständigt till. Det går att göra så jobbigt som man önskar men eftersom jag är lite krispig och har haft långvarigt trassel med ett löparknä så tar jag denna variant!!

Värm upp med gång i 10 min! Spring i 8 km/h 5 min, gå i 2,5 min – håll hyfsat tempo, ca 6,5 Spring i 9 km/h 4 min, gå i 2 min. Spring i 10 km/h 3 min, gå i 1,5 min. Spring i 11 km/h 2 min, gå i 1 min. Spring i 12 km/h 1 min, gå i 5 min. Spring i 10 km /h 2,5 min, gå i 4 min Spring i 11 km/h 2 min, gå i 3 min. Spring i 12 km/h 1,5 min, gå i 2 min. Spring i 13 km/h i 1 min, gå i 1 min. Spring i 14 km/h i 0,5 min ……….varva ned 5 min med att gå.

När du har gjort det här i tempot ovan har du avverkat ca 7,6 km och har bränt ca 400 kcal samt du har sprungit och gått i ca 1 tim. Utan att det känns vare sig vansinnigt jobbig eller tråkigt!  Det är ett kul program att följa. Är du en gasell redan så öka tempot redan från början på löpintervallerna. Givetvis går det att utföra detta utomhus men det är ju lättare på ett löpband pga att man kan hålla reda på tid och hastighet. Personligen upplever jag löpband mindre slitsamt för kroppen än löpning utomhus. Jag är ute så mycket ändå att jag inte behöver må dåligt för att springa inomhus. Man kan göra som man vill! Himla bra!

Jag började min dag med detta och har nu fortsatt i en latare anda. Jag skvalpar fram på en madrass i poolen och tittar upp på den totalt molnfria och knallblå himlen och tackar livet! Hur underbart är det inte en sommardag som denna? Jag hoppas att alla njuter som vi gör här i vår lilla oas mitt i skogen. Life is good!! =)

11181210_1602910836638210_3825001824415387754_n

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s