Motivation, vitaminer och solfattig sommar!!

IMG_5833_Fotor

Ja, var är solen egentligen? Inte här i alla fall. Hör du till dem som mår riktigt uselt i avsaknad av sol? Jag menar då inte att du är sur för att solbrännan uteblir utan rena depressionstendenser! Det är egentligen inte så konstigt för det finns en stor fördel när den där stora gula lampan lyser….vi får i oss D-vitamin!

D-vitamin bildas i huden när solen lyser på oss. Problemet i Sverige är att solen bara är stark nog mitt på dagen under sommarmånaderna. Genom maten får vi i oss ytterst lite D-vitamin så resultatet är att väldigt många har D-vitaminbrist. Den som dessutom undviker sol drabbas ännu mer.

D-vitamin är lite speciellt. Det är ett steroidhormon, som testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar därför hälsan på många sätt. En brist kan teoretiskt ge nästan vilka sjukdomar som helst. Forskning talar för att brist av vitaminet kan spela en stor roll i många sjukdomstillstånd. Infektioner, depressioner, cancer, hjärsjukdom, värk/fibromyalgi, övervikt…..

Att D-vitamin är viktigt för skelettet de vet vi ju!  Det är därför alla småbarn rekommenderas tillskott med D-droppar. Vitaminet har även testats på vuxna ihop med kalcium för att motverka benskörhet.

Hur ska vi då få i oss denna viktiga vitamin?

Sola förstås! Ca 15-30 min i stark sol utan solskydd med mycket bar hud exponerad. Väldigt effektivt och ger femdubbelt dagsbehov. Solen måste upp mist 45 grader över horisonten för bästa D-vitaminbildning annars filtreras UVB- strålningen bort i atmosfären.

Ät fet fisk! Bra idé men man måste äta minst 350 om dagen för att få i sig rekommenderad dos av D.

Ät ägg! Kan dock bli tufft då man måste äta 35 st för att få dagsdosen av D-vitamin! Om dagen!

Lättmölk då….eller margarin. Man måste dricka 13 liter mjölk eller äta ett halvt kilo margarin per dag för att få i sig 2000 E vilket är rekommenderad dagsdos.

Vi behöver alltså äta tillskott. Det finns inget negativt i att äta D-vitamin utan bara vinstchanser så åk och köp en burk. Det behövs i detta solfattiga land!! Kom an bara, bannade skitväder!!!!!

Så var det då motivationsbristen som jag läser att så många lider av titt som tätt. Det är så vitt jag förstår bara motivationen till att röra på sig, att träna, som väldigt ofta drabbar oss. Att äta, glo på TV , fika eller  sitta framför en dator…det verkar det finnas motivation till. Hm? Vad ska man då göra för att inte drabbas av det här. Jag repeterar som en otroligt tjatig papegoja. Man ska ha en plan, ett schema för att kunna följa denna plan och ett mål. Träningen måste in i ditt psyke så att det blir något lika naturligt som att slänga fötterna i soffan och glo på TV!!! Gör det till en rutin.

Varför ska det krånglas till? Rörelse är liv. Vi behöver röra på oss för att vara starka när vi åldras , för att inte få ett uselt skelett och trilla av pinn i förtid. Simple as that! Det borde få alla, precis alla, att resa sig upp och åtminstone gå!

Många av mina tränande vänner stånkar och stönar, inget är roligt och fy och usch, var är träningslusten? Ja, ska du vänta på den är det kört. Sluta tänk och bestäm dig för att leva det liv du har tänk dig. Och – gör det! Inspiration och motivation är bara lyx! Det kommer att vara få dagar som du står och hoppar av motivation för att gå in på gymmet och utföra stordåd. Stordåd sker bara av den envise, målinriktade som har bestämt sig och som inte i något läge sviker sig själv. Bestäm dig för att ha roligt när du tränar. Skaffa dig en träningsbok eller en app där du kan skriva in vad du gör så att du kan se när du förbättrar dina resultat! Byt gym!!! Ha kul!

Som sammanfattning av det här inlägget så vill jag säga…vi har en solfattig sommar, boosta dig med D-vitamin så kommer du att skina som en sol inifrån och tycka att livet är fantastiskt. Även på gymmet!!!! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s