Vikt, gener och förutsättningar!

Collage_Fotor

Hör du till skaran som går upp i vikt av att titta på en påse bullar? Eller kan du äta nästan vad som helst och inte gå upp ett gram? Eller är det rentav en skröna?

Är det så att vissa har en annan ämnesomsättning eller är det ett försvar vi tar till för att skydda det faktum att vi stoppar i oss fel saker? Det finns massor med studier av det här som visar att det skiljer väldigt lite i vår ämnesomsättning mellan den som har lätt att gå upp i vikt och den som till synes kan äta hur mycket som helst. Däremot skiljer vår kcal förbrukning sig åt ganska rejält. Vi rör oss olika helt enkelt i det dagliga livet!

Jag kan ta mig själv som exempel. Jag kan inte göra något sakta! Långsamt finns inte i min värld. Städar jag så går det undan, går jag så swischar jag förbi alla andra, lagar jag mat är det klart i ett nafs, kör jag min mamma i rullstol så går jag om precis alla andra som är på trottoaren….jag rör mig snabbt! Alltid. Jag har alltid varit likadan, ända sedan jag var barn. Självklart bränner det mer kalorier än den långsamme som gör allting tvärtemot det jag nyss skrev. Då spelar det ju ingen roll om vi äter precis samma saker, har precis samma kcal intag för givetvis kommer jag att bränna av mina kalorier när den andre fortfarande sitter kvar på stolen och planerar sin lunch!! Det där med ämnesomsättning är alltså inte rätt att skylla på.

Det är ju heller inte lätt att ändra på det faktum att vissa rör sig som en vessla och vissa i ett makligare tempo.  Vi är som vi är! Hur många gånger har jag inte fått höra genom livet att jag har för bråttom, gör allting för fort, stressar……lugna ned dig!! Det är sådan som jag är! På något sätt är det mer legitimt att vara åt andra hållet, flegmatisk.

Alltså kan man konstatera, igen, att det som kommer in i kaloriväg måste ut i samma takt för att vi inte ska lägga på oss vikt. Ett långsamt tempo kommer att bränna mindre kalorier och kräver att man inte stoppar i sig lika mycket som någon annan med en annan växel i livet. Är det inte dags att jag får nobelpriset? Vem behöver dieter? Det är ju enkel matematik och inget annat! Kcal in – kcal ut = samma vikt!! Kcal in – inte lika mycket kcal ut = viktökning! Kcal in – alldeles för mycket kcal ut = viktminskning! Så! Problemet löst!

Kan då alla bygga muskler?? Där spelar förstås generna en viss roll. Hur vi ser ut! En långbent maraton löpare från ”någonstans i Afrika” med sin långa och magra figur får nog slita utav bara helsicke för att lägga på muskelmassa medan en kort och rultig figur nog med största sannolikhet har lättare att bli muskulös med träning. Muskler kan givetvis utvecklas på alla oavsett kroppsbyggnad men man kanske inte alltid kan nå ”drömkroppen”!!

Sikta mot stjärnorna kan man alltid göra men kanske med hänsyn till sig själv inte bli alltför besviken om man endast kommer halvvägs pga genetik!

galaxies-597905_640

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s