Bygga muskler efter 50 och lite disco!?

IMG_5407Kan man ens bygga muskler? Är det lönlöst och lika bra att lägga ned? Nej, det går…..och just styrketräning kan bromsa kroppens åldrande!! Idag kan man se en koppling av friskt åldrande till styrketräning och man antar att denna kan bromsa nedbrytningen av kroppens celler. Som bäst är muskelstyrkan när man är runt 20-30 år, efter det sjunker den 10-15 % per tioårsperiod. När vi närmar oss 50-60 så tappar vi muskelmassa snabbt, om vi inte är fysiskt aktiva. För att få en riktig effekt av träningen måste vi dock träna tungt så att vi blir ordentligt trötta.

Ibland tvivlar jag själv på att det ens händer ett smack trots att jag tränar 5 dagar i veckan. Hårt! Det är dock svårt att se framsteg när man dagligen ser sig själv. Vad jag absolut ser en förbättring på är dock min styrka. Styrka tror jag är mer eller mindre ”inbyggt”!! En del är helt enkelt naturligt starka och somliga är det inte. Jag är nog något mitt emellan.  Att jämföra sig med andra är därför helt meningslöst. Det som kanske är en bragd för mig att hiva upp på skivstången är en västanfläkt för någon annan. Och, det jag lyfter kanske är en omöjlighet för den svaga. Vi måste träna utifrån våra egna förutsättningar. Går vi bort från detta så följer skador som ett brev på posten.

Jag har en plan! Ett mål! En väg att ta mig dig men…..just nu har jag halkat av banan och ligger i ett dike och sprattlar för att komma upp! Det är ju inte alltid det blir som man har tänkt och av någon anledning så drabbades jag av negativa vibbar! De får helt enkelt inte finnas! Självklart hoppar jag inte runt som en supermotiverad galning varje dag utan även jag tappar fokus emellanåt. Meningslösheten, känslan av att tiden går för fort, framtiden som minskar för varje år drabbade mig som en smocka rakt i nyllet! Poff!

Det vore enkelt att ge efter och fortsätta att älta men det ska inte få ske. Jag har veckans träningspass nedskrivna och idag ska jag kliva ur diket! Med vetskap om hur bra jag kommer att må när jag åker hem från gymmet så är det lätt att åka dit, även om jag inte är taggad från tårna! Jag började på min återhämtning från deppighetens krondike redan igår då jag hittade en låtlista på Spotify som gjorde min väg hem från Eskilstuna till några roliga mil. Disco!! Min ungdoms musik! Stackars alla som är för unga för att ha fått uppleva det! 🙂 Jag menar, vad har ni för något att lyssna på nu? Justin Bieber? Hu! Och, dansar ni ens? Vet ni hur man gör? Hur dansar ni idag? Till vaddå? Skulle vara kul att veta!! 😉

Och, du som var ung på 70 talet….kommer du ihåg The Bump?? Jag måste slänga in en liten inspirationsvideo!! Visserligen endast en snutt av själva ”Bumpen” men ändå! Discolistan hittar du på Spotify om du letar. Så himla kul att få en nostalgitripp!!

 

3 reaktioner till “Bygga muskler efter 50 och lite disco!?

  1. Fin du är! Du kommer upp från svackan snart, känns som om du ändå har en oerhörd drivkraft inom dig. När det gäller styrka är jag nog som du, varken den där överdrivet starke eller den svage heller för den delen men synliga muskler har jag nog aldrig haft. Kanske beror på att jag har noll karaktär när det kommer till mat. 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s