Väckt med kärlek……och av en fästing!

IMG_5218

Klockan är ju 6!! Hur länge ska du sova!! Matte!!! Slick på näsan av en hund och tramp, tramp på bröstkorgen av kisse. Gå upp, gå upp, gå upp! Kunde de ropa så skulle ropen skalla! Mina goa luddiga vänner.

Jag har haft hundar runtomkring mig i 46 år! I 46 år har jag inhalerat hundhår och kvalster. Mina lakan har alltid haft ett lager med lite extra värme av schäferhår och katthår. Jag är förundrad över att jag aldrig har behövt spy upp en hårboll för det hade inte varit särskilt märkligt egentligen.

Just nu har vi ju en hund som inte hårar. Det är rätt så fantastiskt. Men, vi har ju gammelkisse. Han har numera ändrat position från att knoppa in på min mage till att ta plats uppe under min haka och liksom flyta ut över min axel och bröstkorg. Där ligger han och snusar med sin varma päls som definitivt släpper hår! Massor! Hela jag är täckt med ett lager fiiiina killiga små kattstrån. Fräscht? Kanske inte men det är det värt!

Under sommarhalvåret och förresten numera ännu längre på året har jag haft förmånen att även sova med andra små kryp som inte är fullt så mysiga. Fästingar! Jag bor i fästingland där jag utan problem har kunnat plocka bort ett trettiotal per dag från våra schäfrar när de levde. Jag brukade ha ett glas med vatten och så satte jag mig och hade sanering från kryp och dränkte dem illvilligt en efter en i glaset. När hunden var sanerad var det en riktigt äcklig sörja i det där glaset som fick åka ut i avloppet. No mercy! Otäcka kryp!

Jag har haft borrelia och det är ju inte så märkvärdigt. Om man kommer på det. Kommer man då inte på att man har haft en fästing suttit och mumsat på kroppen och lämnat kvar ett sjukdomstillstånd, så kan man faktiskt bli sjuk! Det blir en rodnad, eller en ring efter bettet av fästingen och i så fall behöver man antibiotika. I annat fall KAN borrelia ge symtom från centrala nervsystemet, lederna och någon enstaka gång från hjärtat. Symtom från nervsystemet kan vara diffusa med huvudvärk, illamående eller utstrålande smärtor i armar, ben eller rygg. Ibland förekommer – inte minst hos barn – halvsidig ansiktsförlamning. Man kan inte vaccinera sig mot borrelia i dagsläget men infektionen går snabbt över med antibiotika. Hundar kan bli jättedåliga och få väldigt ont. Det har jag också varit med om flera gånger så se till att skydda din hund med fästingmedel. Det finns fantastiskt bra i tablettform numera. Är preparatet farligt? Det hinner troligtvis inte visa sig då hundar inte lever så länge men fästingar kan göra din hund sjuk! Riktigt sjuk! Inget att tveka på tycker jag!

TBE då! Jag har vaccinerat mig mot detta då jag ju delar säng med fästingar. Allt vaccin har biverkningar och visst ska man ta det i beaktande men jämfört med vad som händer om man nu blir biten av en fästing som bär på TBE så föredrar i alla fall jag, vaccinet.

Om en fästing bär på TBE så behöver den bara sätta tänderna i dig så är det kört. Det spelar ingen roll om du snabbt tar bort fästingen för den illvilliga rackaren har redan smittat dig. Man blir riktigt sjuk av TBE och 1 av 3 smittade kan bli riktigt illa däran. Det finns ingen medicin som botar TBE, utan behandlingen som ges är bara symtomlindrande. Det tar ofta lång tid innan man känner sig helt frisk igen. Dödsfall är ovanligt, men ungefär 40 % av vuxna som blir sjuka får kvarstående besvär i form av problem med huvudvärk, trötthet, uttröttbarhet som leder till koncentrations och minnesstörningar. I vissa fall ger skador på nerver upphov till förlamningssymtom som också kan påverka hörselnerven med hörselnedsättning och balanssvårigheter som följd.

Jag har vänner som har blivit smittade av sjukdomen och det är ingen rolig historia. Många slår ifrån sig och menar att det är så liten risk och blablabla. Ja, det är det men om man sover med fienden i sin säng så finns trots allt risken. Förr sa man att TBE endast fanns på östsidan av Sverige men det stämmer inte längre.

Så summa summarum! Bort med odjuren så fort du kan. Använd en fästingplockare med snara så är det busenkelt att få bort dem och du får med alla äckliga käftar. Håll utkik på din kropp, om det nu var där den satt och åt, och sök läkare om du efter några veckor ser en ring eller rodnad runt bettet.

Sådär, nu var äckelpäckel informationen avslutad. Jag skrev det här därför att vi hade en diskussion om odjuren häromdagen och fann att det trots allt inte är självklart att alla känner till allt om dessa ovälkomna kryp.

Nu väntar frukost nummer två och en promenad med kortbeningen!! Gymmet ska få ett besök, det ska bli benträning idag! Himmel, vad kul jag har! 😉

 

5 reaktioner till “Väckt med kärlek……och av en fästing!

  1. Det finns inte mycket saker som jag avskyr men fästingar är verkligen något jag inte alls tycker om. Min man fick borrelia förra året och de där krypen. Jag bara undrar vilken funktion de har i naturen för det känns som om världen verkligen varit bättre utan dem.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s