PowerWalk!!

IMG_5019

Men vilket väder!!!!! Det är ju helt fantastiskt!! Har just landat efter 6,5 km PW! En skön motionsform som jag använder mig nästan dagligen av. Vad är en PW för dig? För mig är det en fysiskt krävande promenad i ett högt tempo med ganska överdrivna armrörelser. Jag ser med största sannolikhet inte klok ut men se det struntar jag högaktningsfullt i. Ska en promenad kännas som någon form av träning så måste armarna vara med och inte hänga som slappa sillar utefter sidorna.

Gång är en underskattad träningsform och det enklaste man kan göra i träningsväg. Ett par bra skor och – ut! That’s it! Sätt på någon bra musik eller ljudbok och GÅ! Min fysik jag har idag är grundlagd med gång och inget annat. Visst har jag haft perioder då jag har löptränat men det som följt mitt liv i ur och skur är promenader. Varje dag! Utan undantag. Det finns inte någon bra ursäkt för att INTE orka gå en promenad om än aldrig så kort!

Ofta går jag med min lilla hund och då kanske jag inte öser på det värsta jag har men vi håller nog i alla fall dryga 6 km / h. När jag går själv så håller jag mig någonstans mellan 6,5 – 7 km / h. I det tempot får man upp lite flås och blir varm efter någon km. Hastigheten måste förstås avgöras från person till person men en bra måttståck är om du kan du prata obehindrat – då går du för söligt och oengagerat! Öka!

Lite är dock bättre än inget så har du ingen kondition så är en promenad i lugnt tempo absolut bättre än att sitta still på rumpan. Många klagar på att det är ”så tråkigt” att gå! Det fascinerar mig! Jag är 58 år. Jag har gått långa promenader ända sedan jag var 12 år och aldrig någonsin har jag tyckt att det ”är tråkigt”. Blir det inte precis så tråkigt eller roligt, som man gör det till? Jag är överlycklig för att benen på min kropp är funktionella och går att bruka! Det kanske kommer en dag då det inte är möjligt och då kommer i alla fall jag att vara nöjd över att jag använde dem medan det gick!

På med skorna och gå ut! Att gå har bara fördelar och det finns ingen ursäkt som är godtagbar för att inte göra det! Människor som går promenader minskar risken för att få högt blodtryck, diabetes och hjärtsjukdomar lika mycket som en människa som löper! Övriga hälsoeffekter som följer med den enkla motionsformen är att den:

motverkar gener som man ev har för att få fetma
minskar sockersuget
ger mindre värk i lederna
stärker immunförsvaret
gör att man helt enkelt mår bättre
man tänker bättre
man får förbättrad sömn
minskar risk för benbrott och benskörhet……

Känns det som en för dålig träningsform? Tycker du att det tar  för lång tid innan det händer något med vikt eller kondition eller verkar allmänt trögt? Tänk då på att en 3 km promenad om dagen är 2,1 mil i veckan, 8,4 mil i månaden och på ett år har du gått 100 mil!! 3 km tar ca 20-30 min beroende på hur fort du går. 30 min som kan göra underverk i längden! Kan 30 min vara så urbota tråkigt? Skulle inte tro det! 🙂

DSC_0507

 

 

En reaktion till “PowerWalk!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s