Överträning och utmattningssyndrom – ganska lika!


Blir man starkare och bättre av att träna 4 timmar om dagen istället för 1,5? När övergår träning i slitage? Intressanta frågor om man är en träningsgalning och gärna håller på hela dagarna med olika sporter. Kan man bli övertränad?

Oftast är det viljestarka individer som löper risken att träna för mycket, helt enkelt för att de har en vilja som är otroligt stark att bli starkare och bättre. De har svårt att se något som kan stoppa dem och har en tendens att bara köra hårdare och mer. Kanske ett pass tidigt på morgonen, ett mitt på dagen och hela kvällen på gymet!

Träning förbättrar kroppens egenskaper på alla sätt. Men mer träning är inte alltid bättre träning.  En övertränad kropp slits över sin förmåga och muskler bryts ner istället för byggs upp. Resultatet blir det motsatta mot det förväntade och i värsta fall kan det leda till att man tränar ännu hårdare då resultaten tolkas som att man inte är tillräckligt bra.  Många läkare ser överträning som en form av beroende.

Överträning gör att immunförsvaret bryts ned, man kan få sömnsvårigheter, blir trött och minskar i vikt, får ont i muskler och leder. Ungefär samma symptom som man har när man ”går in i väggen”, alltså utmattningssymtom.Ska man se sin träning som ett långsiktigt projekt så måste man inse behovet av återhämtning. För att utvecklas i sin träning krävs näring, sömn och vila! För att stoppa sin framfart innan man går in i väggen, behövs samma sak!

Människor som drabbas av utmattningssyndrom, är ofta väldigt kreativa, ambitiösa och ”duktiga” personer. Människor som känner sig oövervinneliga och inte har någon gräns för hur mycket man kan orka och bara gasar när det tar emot. Jag pratar av egen erfarenhet. Jag vet precis hur man gör för att knäcka sig själv. Man skiter i kroppens signaler och bara kör! Tar det emot så kör man bara på ännu mer! Det SKA gå!

Mitt liv blev en kamp mot klockan. Jag var otroligt nöjd med mig själv när jag gick upp kl 04 för att ta hand om 3 hästar och gå långpromenad med 2 hundar innan jag började mitt heltidsjobb i egen butik kl 10. Dagen avslutades i samma anda. Till stallet och ta hand om 3 hästar för att sedan ta hand om 2 hundar. Spöregn, kolmörker eller snöstorm kunde inte stoppa mig utan det var pannlampa på skallen och ut i skogen som gällde när jag kom hem vi 21 tiden på kvällen. Hästarna skulle till ridhus varje dag och jag körde som en galning med transporten fram och tillbaka för att hinna med. Utöver detta så sprang jag nästan dagligen, åkte till gymet och hann även simma några gånger i veckan. Känslan när jag hann med alla galenskaper var euforisk och jag kände mig som en vinnare i min kamp mot tiden.

Om Facebook hade funnits vid den här tiden hade jag sannolikt visat bilder kl 04 för att visa alla hur otroligt ”duktig” jag var som minsann hann det här innan andra ens var vakna! Kvällarna avslutades sent med flera hundra situps som jag hade som min grej innan jag gick till sängs. Eftersom jag var så uppspeedad så kunde jag inte sova utan somnade ev bortåt småtimmarna för att upprepa proceduren kl 04 nästa dag. Utöver det här rent sjuka själviska livet så skulle jag även leva ett socialt liv vilket helt enkelt inte var möjligt.

Det här går ett tag! Jag slet i 10 år utan semester eller ledighet. Bara gasen i botten. Men, till sist skrek kroppen på hjälp. Magen kraschade, sömnen uteblev, jag orkade inte träffa människor, jag fick ont, blev förbannad, lättirriterad och till sist så gick allt åt pipsvängen. Jag ser tendenser hos flera runt omkring mig. Viljan att göra allting så himla bra, viljan att göra så mycket och viljan att göra FÖR mycket.

Man kan tänka ”att det var väl ändå ett jävla larv med det där utmattningssyndromet”!   Det tänker man inte när det väl händer. Det är inte ett dugg larvigt. Batterierna tar slut och det tar tid att fylla dem igen. Lång tid. Åratal. Och, problemet som gjorde att man hamnade i fällan, det kvarstår.

Lagom är ett bra ord. Jag är inte särskilt lagom över huvudtaget men jag jobbar på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s