25 år med häst!

DSC_0254

Om jag räknar riktigt lågt med en kostnad av endast 6000/mån så har mitt hästägande kostat mig ca 1,8 milj. Nästan 2 mille!! Är det inte helt vansinnigt? Det är dessutom långt från sanningen då detta endast är beräknat på månatlig kostnad för att äga en häst som man håller i träning. Till det här så kommer utrustning, kostnader för veterinärvård, skoning och alla andra rena lyxkostnader som man lägger på en älskad häst!!

Utrustning ja! Jag har hittills aldrig köpt en möbel att ha i vårt hus som har kostat hälften av vad mina sadlar har kostat. Till en häst så känns en sadel för 35 loppor inte så dyrt medan jag skulle skrika högt om vi var och tittade på en sketen soffa för samma pris!! Man har ett märkligt sätt att se på kostnader när man har häst!! Sedan borde man ju ha 3 täcken ungefär. Ett tjockt att ha på vintern, ett inte så tjockt att ha på vår och höst och ett svett täcke!! Hahaha! Vilket skämt! Hästägare har nojja på täcken och samtliga av oss har lådor och hyllor fulla. Trots det finns det ALLTID plats för ett till! Köplusten är total när man har en kär häst i stallet och det finns inget som inte behövs till den. Lindor som matchar schabraken, nytt träns med nytt blingbling – det gamla var i fel färg till sadeln!!! ve och fasa – nya schabrak, nya benskydd……..! Hästutrustningen man står med när hästen är såld är värd sin vikt i guld! Min egen garderob är högst pinsam om jag jämför med den mina hästar åtnjöt!

Så var det veterinären! Oooops, där rök tusenlapparna på löpande band. Gick besöket endast på några tusenlappar så suckade man av lättnad när hästen fick åka hem igen men oftast så var summan betydligt högre. Hästar gör nämligen illa sig! Eller får ont i magen! När en häst får ont i magen kan det vara livsfarligt och bli svindyrt med operationer och annat. Hu! Eller så sparkar de på varandra eller sparkar på sig själva. En veterinär sa till mig att ” hästen är det enda djur som kan slå ihjäl sig på 4 släta väggar”! Jag tror honom! De gör ytterst sällan illa sig när vi sitter på utan det är när de vilar i sin hage eller box som de behagar åsamka sig skador av allehanda slag. Det var alltid lika spännande att hämta hästen från hagen. Var alla ben lika smala som i morse? Nej fan, där är minsann en svullnad! Skit, skit och skit! Fram med arsenalen av liniment – för det har man!! Till alla skador. Värmande och kylande, minst ett par sorter! Dyra!

Sedan finns det annan vård som de flesta hästar får utav sin oftast ganska fattiga matte eller husse. Det finns ju inga pengar kvar då nästan alla slantar läggs på den fyrbenta mulförsedda varelsen. Nu kommer vi till massörer och equiterapeuter! De är ett måste i ett stall och kostar massor. 1000 spänn för en timme. Minst!  Att lägga 1000 spänn på massage till mig själv och min ömmande kropp skulle svida i plånboken men till Brunte finns ingen limit! Upp  med libran och betala glatt! Om och om igen!

Man betalar alltså otroliga summor för att äga en häst. Utöver det så ägnar man timmar och åter timmar att mocka skit, släpa hö ut i hagen, kånka på spånbalar, höbalar, havresäckar…….you name it! Varje sommar står man täckt i dynga och skurar hela stallet! Vilket annat bajs än från en häst skulle man stå ut med att ha från topp till tå vilket man har när man skurar stall!?

Har man tur och hästen inte är halt så får man då till sist rida! På med de svindyra ridbyxorna och ridstövlarna som kostade en halv månadslön. Upp i sadeln och där kom belöningen för det dagliga slitet! En timmes ridning! Hurra!!!

Så här i efterhand när jag har slutat med häst så undrar jag ju stilla om det var värt alla pengar och allt slit? På något konstigt sätt så var det faktiskt det. Jag har älskat mina hästar men skulle med facit i handen inte ha skaffat någon efter min fantastiska fux. Han som stal mitt hjärta en dag uppe i Norrland och sedan följde mig tills han – förstås – gjorde sig så illa att jag miste honom. Det låga gnäggande som mötte mig varje dag i stallet var värt varenda krona. Älskade, älskade häst!

DSC_0184

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s