Att gå….en underskattad träningsform!

 

powerwalk_136061058

När jag var 12 år så kom min första hund in i mitt liv. Jag hade utövat massiv tjatoffensiv och till sist så gav familjen med sig med det kravet att ansvaret var mitt. Jag tog hundägandet på fullt allvar och motionerade den lilla taxen mycket intensivt. Det var vid denna tidpunkt som jag lade grunden till den fysik som jag har idag. Jag började att gå!

Idag, 46 år senare har jag motionerat ett stort antal hundar och promenerat mig ett par varv runt jorden. Jag älskar att gå och de dagar jag inte har avverkat ett antal km i mitt liv är lätt att räkna.  Att gå har sina fördelar. Det är billigt! Du behöver endast ett par sköna, stötdämpande och stabila skor! Öppna dörren – gå ut! That’s it!! Det som möjligtvis kan förhöja upplevelsen är en aktivitetsklocka där du har GPS och kan se med vilken hastighet du rör dig.

Går man bara för att ta en promenad så är det en sak och även en lugn promenad är bättre än ingen alls, men för att gång ska bli funktionellt som träning sett så måste du få upp din puls. Du måste sätta fart på påkarna och komma ut ur komfortzonen. Ta ut stegen och få med armarna så att de pendlar och ja, man ser lite korkad ut men fasen så bra det är!

Det är lättare att komma igång att gå än att springa. Det tar månader innan det känns plättlätt att susa fram i löpslingan medan det känns rätt ok från dag 1 att börja gå. Är man en soffpotatis får man förstås trappa upp tempo och sträcka även när det gäller gång. Benhinnorna kan få sig en chock när de helt plötsligt får en uppgift!!

Vad är ett bra tempo? Jag skulle nog vilja säga mellan 6,5 och 7 km/h. Tar man en PowerWalk i detta tempo 3-4 dagar i veckan så har man lagt grunden till ett friskare liv. Du förbränner lika mycket kalorier som om du hade stånkat dig runt i löpslingan, du förbättrar ditt immunförsvar, minskar risken för att få hjärt och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Som om inte det vore nog så får du frisk luft och har löst all världens problem när du kommer in igen! 🙂

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s